Nu-mi place să fiu folosit în treburile murdare ale celor cu conştiinţa încărcată de păcatele corupţiei, aşa că după întrevederea cu inspectorul de poliţie Cosmin Moscalu din cadrul Poliţiei Dorohoi (foto 2), văzându-i atitudinea şi direcţia spre care voia să mă manipuleze, am început să fac o serie de investigaţii asupra modului de lucru din această instituţie.
Se pare că instituţia dorohoiană şi-a păstrat virginitatea faţă de interesul presei pentru că percepţia publică a acesteia este una de „stat în stat”.
Cum am mai scris, poliţistul Moscalu m-a citat ca martor, procedură neobişnuită pentru jurnalişti, pe motiv că efectuează o cercetare penală în baza art. 386 C.p. privind „coruperea alegătorilor”. M-a intrigat de la bun început faptul că discuţia noastră n-a fost înregistrată audio-video cum se cere procedural, pe motiv că aparatura ar fi fost defectă.
Acum sunt convins că nu era nicio defecţiune dar poliţistul nu voia să se pricopsească de la mine cu probe incomode pentru primarul de Văculeşti, baronul local PSD Sorin Gângă despre care eu scrisesem în ajunul alegerilor locale din 5 iunie că a oferit mită electorală contra voturi. De fapt nu administrarea de probe împotriva lui Gângă avea nevoie poliţistul de la mine ci de a obţine numele persoanelor care mi-au oferit informaţii la acea dată, urmând ca aceste informaţii, aici speculez, să-i fie oferite lui Gângă pentru a şti cine-l toarnă la Rotundu.
Acum ştiu mult mai multe despre relaţia lui Gângă cu poliţiştii cu funcţie de comandă sau importante din Poliţia Dorohoi, lucruri pe care nu le ştiam când am depus mărturie, ceea ce-mi permite să trag concluzia că poliţistul Moscalu era doar un pion de sacrificiu pus pe tabla de şah de către şefi mai mari. Nu cred că mărturia mea va deveni vreodată probă în vreun dosar pentru că poliţistul nu avea pe masă, la discuţia cu mine, un dosar de anchetă penală întocmit după regulile procedurale ci nişte coli de hârtie tipizate pe care urma să le completez eu.
Poliţistul, cum am afirmat, n-a dorit să mă asculte ce probe îi ofeream despre păcatele electorale ale lui Gângă ci o ţinea una şi bună să-i spun de la cine am primit informaţiile. I-am spus ferm că de la persoane anonime, aşa că, brusc, toată discuţia lui cu mine s-a oprit aici.
Primarul Sorin Gângă are mulţi sfinţi prin Poliţia Dorohoi care-l ocrotesc şi-l feresc de răspunderea penală pentru mulţimea de fapte cu caracter infracţional de care a fost şi este acuzat.
Înainte de a fi primar, Gângă a fost pădurar iar cu vreo zece ani în urmă acţiona în cadrul Ocolului Silvic Dorohoi. În această calitate efectuat controale comune cu poliţiştii pentru a descoperi furturile de lemne. Aşa s-a cunoscut şi a devenit prieten la cataramă cu familia Voitovici, el poliţist, acum pensionat, ea Carmen Voitovici, actual şef al Biroului de fraude. Distracţii comune, mese cu bucate vânătoreşti, sunt ceva normal să se consume între Gânga şi Voitovici.
Am mai scris că anumite reclamaţii la adresa primarului Gângă au fost puse la dospit în sertar de către poliţista Carmen Voitovici dar nu ştiam atunci cât de strânse sunt relaţiile dintre aceştia.
Această Voitovici şi-a început cariera înainte de 1989 ca ofiţer de Securitate în cadrul Miliţiei Dorohoi iar după decembrie 1989 a trecut în cadrul Poliţiei, deci are pregătirea necesară şi experienţa profesională ca să ştie cum se poate manipula o persoană pentru a scoate de la ea informaţiile dorite pentru a le valorifica apoi în interes de gaşcă, după cum îi plină media naţională de astfel de exemple cu actuali ofiţeri SRI şi de Poliţie..
Mi s-a mai spus că Gângă ar fi şi în graţiile comisarului şef Marcel Prichici (foto 1), comandantul Poliţiei Dorohoi, a cărui nevastă ar fi din satul Sauceniţa, comuna Văculeşti.
Anul trecut, spun cunoscătorii, Gângă şi-a sărbătorit onomastica la Popasul Cucorăni iar invitaţii săi de marcă au fost lefii din Poliţia Dorohoi.
Am convingerea că poliţistul Moscalu n-a făcut altceva decât să asculte de un ordin primit de la Voitovici ca să afle de la mine numele persoanelor care mă informează şi nicidecum să depun mărturie într-o cercetare penală de învinuire a primarului Gângă pentru „c coruperea alegătorilor”. Fac această afirmaţie bazându-mă pe o serie de fapte concrete:
În dimineaţa alegerilor locale din 5 iunie consilierul local Viorel Damachi şi Vasile Zelinschi au sunat la Poliţia Dorohoi şi au reclamat cazuri concrete de mită electorală oferită de primar cât şi faptul că autoturisme angajate de acesta cară oamenii la vot şi le oferă bani.
Au venit doi poliţişti de la Dorohoi care, în loc să cerceteze realitatea celor declarate, i-au luat cam brutal pe cei doi la Poliţia Văculeşti, i-a despărţit, şi s-au răstit la ei să spună de ce au reclamat acele fapte şi ce interese au. Practic, s-a căutat o intimidare a lor ca să nu mai facă reclamaţie. Nicio cercetare asupra acuzaţiilor aduse primarului.
Există înregistrări audio-video cu care se poate proba cum primarul i-a dat 500 lei lui Vasile Moroşanu, un oponent înverşunat al său. De cum a primit banii, Moroşanu a devenit susţinătorul lui Gângă de se mirau vecinii. „Când primeşti 500 lei aduşi chiar de primar, merită să faci ce-ţi cere” – s-a justificat el faţă de vecini.
Mărioara Vatamanu a primit de la primar promisiunea că-i va oferi 500 lei pentru praznic dacă votează cu el. În luna august, adică după alegeri, Vatamanu a primit de la Primărie un ajutor social de urgenţă de 1000 lei pentru parastas făcut soţului decedat, deşi astfel de ajutoare se dau doar la înmormântare. Aici actele vorbesc dar poliţiştii de la Dorohoi nu de acte probatorii au nevoie ci de numele celor care-l informează pe Rotundu.
Agentul şef de poliţie din comuna Văculeşti, Sorin Gutău, are la mapă multe probe împotriva ilegalităţilor comise de primar dar ştie că dacă le-ar înainta la Poliţia Dorohoi totul s-ar întoarce asupra sa. Omul aşteaptă pensionarea, după care…
. Mai posed şi nalte informaţii despre modul de lucru din Poliţia Dorohoi dar încă nu le-am „preparat” pentru a fi publicate. Stau cu ochii pe DNA Suceava aşteptând o promisă schimbare a conducerii pentru a şti ce paşi următori voi face.