Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Important
Publicitate
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
11724
De la 07 Ianuarie 2003
112956978

Soarta spitalelor, în dezbatere publică peste câteva zile

  • 4 April 2012, 23:00

Până la sfârşitul săptămânii, asiguraţii de sănătate, conducerile şi angajaţii spitalelor, sindicatele cadrelor medicale vor afla, pe larg, ce planuri au cei din Ministerul Sănătăţii privind organizarea unităţilor medicale cu paturi.
Ieri, în cadrul unei videoconferinţe pe care ministrul Sănătăţii a avut-o cu conducerile instituţiilor de sănătate publică din toate judeţele, s-a anunţat că primul capitol al Proiectului noii legi ce va guverna sistemul sanitar va fi pus în dezbatere publică peste doar câteva zile.
Directorii Direcţiei de Sănătate Publică şi reprezentanţii administraţiilor locale au fost informaţi astfel, în cadrul videoconferinţei, că în noul proiect cu care vine Ministerul Sănătăţii spitalele se vor putea reorganiza ca instituţii nebugetare, de exemplu fundaţii având un singur membru fondator, şi anume actualul administrator.
“Chiar dacă vom da posibilitatea unităţilor medicale să se reorganizeze sub formă de fundaţii, se va menţine caracterul de spital public. Astfel, unităţile nou înfiinţate nu vor putea fi înstrăinate, rămânând în proprietatea statului sau a autorităţilor publice locale”, a subliniat, în timpul videoconferinţei,
Ladislau Ritli, ministrul Sănătăţii. Într-un comunicat al ministerului s-au transmis apoi avantajele pe care le văd cei din Ministerul Sănătăţii în urma unei astfel de organizări a spitalelor.
„Libertatea unităţilor sanitare de a angaja personal, de a stabili numărul de posturi sau de a remunera personalul după calitatea, cantitatea şi complexitatea (nivelul de competenţă) muncii prestate sunt avantajele cu care vine această nouă lege”, se menţionează în comunicat.
De asemenea, într-o astfel de formă organizatorică, unităţile sanitare vor avea libertatea de a încheia parteneriate care să asigure desfăşurarea asistenţei medicale cu plată la cererea pacienţilor şi remunerarea suplimentară a personalului care acordă aceste servicii medicale.
Se va da posibilitatea comunităţii locale, în special mediului de afaceri, să se implice activ în susţinerea spitalului. „Va exista posibilitatea dezvoltării de structuri care să acorde asistenţă medicală în regim privat, atât de către medicii angajaţi ai spitalului, cât şi de către alţi medici, fără a fi necesară aprobarea Ministerului Sănătăţii”, se mai arată în comunicat.
Şefii Direcţiilor de Sănătate Publică au fost informaţi că se iau măsuri ca să se prevină politizarea spitalelor şi să se garanteze accesul neîngrădit al populaţiei la îngrijiri medicale, indiferent de condiţia materială sau socială, precum creşterea rolului consiliului de administraţie, creşterea responsabilităţii managementului spitalului şi cea a responsabilităţii individuale a fiecărui angajat, ca urmare a unor clauze contractuale negociate pe baza cărora se vor stabili indicatori de performanţă.
La fel ca şi primul proiect, care însă a fost respins cu scandal de către societatea civilă, acesta va fi supus atenţiei populaţiei, după care, cu eventualele modificări, va căpăta puteri de lege. (Doina Marcu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Caricatura zilei
Bancul zilei: Bătrânica agitată
Comunicat de presă APIA Botoşani
9 incendii într-o singură zi
Teatrul Vasilache vte invită la spectacol
Premierul Ungureanu despre înfiinţarea unui nou partid
simt această aşteptare la electoratul matur
USL pierde tot mai mult teren în faţa electoratului
Acordul petrolier pentru perimetrul Bârlad a fost semnat în 2004 de Guvernul Nastase
Veţi vedea şi plecări inverse, din USL
Gunter Grass, laureat al premiului Nobel pentru literatură
Nu voi tăcea. Israelul, cu armele sale atomice, ameninţă pacea mondială
Laszlo Borbely este urmărit penal şi va rămâne fără imunitate
În Siberia a fost descoperit un mamut lânos uimitor de bine conservat
Botoşani: Modern Calor vă informează
Botoşani: Judecătorii vor fi garanţia unor alegeri corecte
Cei cu probleme financiare ar putea primi subvenţie pentru transportul în comun
Botoşani: Prefectul Cristian Roman a cerut explicaţii de la premier
Doi secretari de comună riscă să fie destituiţi
Orăşeni Deal: O săptămână a prieteniei
Ministerul Sănătăţii: Medicamentele nu sunt bomboane
Din nou, uniforma şcolară obligatorie naşte controverse
Botoşani: Medic de familie cu venitul diminuat din cauza chiulului
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă