Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Horoscop
Umor
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
16596
De la 07 Ianuarie 2003
113021093

Ţurcanu este după gratii, nu şi agoniseala infracţională

  • Ioan Rotundu
  • 10 December 2022, 16:35

Vineri seară, 9 decembrie a.c.,. Florin Ţurcanu, fost preşedinte al PNL Botoşani, fost deputat PNL, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani a fost încarcerat pentru 2 ani şi 6 luni. Aceasta este pedeapsa finală stabilită de către judecătorii Curţii de Apel Suceava în dosarul nr. 917/40/2016.
Reamintesc că în perioada cât a fost preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Florin Ţurcanu s-a asociat cu omul de afaceri din Roma, Cornel Bârsan în a-i asigura acestuia mai multe lucrări contra unei vile ridicată în zona Lebăda pe numele socrului lui Ţurcanu, Aristotel Anuşcă.
Cercetarea penală efectuată de către DNA Suceava s-a soldat cu stabilirea faptului că Ţurcanu se face vinovat de spălare de bani, trafic de influenţă şi alte infracţiuni mai mici, fiind trimis în judecată alături de scorul său Anuşcă căruia i s-a confiscat şi vila. La Tribunalul Botoşani, Florin Ţurcanu a fost condamnat la 3 ani închisoare cu executare, confiscarea vilei lui Anuşcă iar omul de afaceri Bârsan a fost achitat.
Iată că, după 8 ani de judecată, s-a ajuns şi la verdictul final, pronunţare dată de Curtea de Apel Suceava în ziua de 9 decembrie a.c. Numai că sentinţa pronunţată a fost deosebit de favorabilă lui Ţurcanu pentru că, prin trecerea timpului, o parte din infracţiunile comise s-au prescris.
Iată ce a înlăturat Curtea de Apel din sentinţa pronunţată de Tribunalul Botoşani: „Înlătură din sentinţă, relativ la inculpatul Ţurcanu Florin, dispoziţiile de aplicare a art.40 alin.1 Cod penal raportat la art.38 alin.1, art.39 alin.1 lit.b Cod penal, cu referire la art.10 din Legea nr. 187/2012, de condamnare a acestuia pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, prevăzută de art. 291 Cod penal raportat la art. 6 şi art.7 lit.a din Legea nr.78/2000, de aplicare a pedepselor complementare şi accesorii relativ la această infracţiune,…”
Se pare că a devenit o practică pentru unii judecători de a lungi procesele până intervine prescripţia faptelor. Iată cum a scăpat Ţurcanu de o infracţiune care i-a adus o pedeapsă mai mică în urma apelului declarat: „încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Ţurcanu Florin sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă, prevăzută de art.291 Cod penal raportat la art.6 şi art.7 lit.a din Legea nr.78/2000, ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale.”
Ajutat de intervenţia prescripţiei, în final Florin Ţurcanu a primit drept pedeapsă: „În temeiul art.396 alin.1,2 Cod procedură penală, condamnă pe inculpatul Ţurcanu Florin pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor, prevăzută de art.29 alin.1 lit.b din Legea nr.656/2002 (art.49 alin.1 lit.b din Legea nr.129/2019 în actuala reglementare), cu aplicarea art.75 alin.2 lit.b Cod penal, art.76 alin.1 Cod penal, la pedeapsa de 2 (doi) ani închisoare (în loc de 3 ani închisoare).”
Dar Ţurcani mai avea o condamnare anterioară pentru falsurile comise pe când era preşedintele PNL Botoşani, fiind atunci condamnat la 6 luni închisoare cu suspendare. Devenind recidivist prin noua condamnare, i s-a adăugat la pedeapsa de 2 ani şi cea anterioară: „revocă suspendarea condiţionată a executării pedepsei rezultante de 6 luni închisoare stabilită prin sentinţa penală nr.694/13.03.2014 a Judecătoriei Botoşani,..”
În schimb, socrul lui Ţurcanu, Aristotel Anuşcă, scapă de sechestrul pe bunurile construite gratuit de Bârsan contra serviciilor oferite de Ţurcanu pe vremea când era preşedintele CJ. Iată ce au stabilit judecătorii: „ridică măsura sechestrului asigurător instituită de D.N.A. - Serviciul Teritorial Suceava prin ordonanţa nr.7/P/2016 din data de 25.03.2016 asupra unei case de locuit D+P, în suprafaţă totală de 240,5 metri pătraţi, cu o suprafaţă utilă de 202,06 metri pătraţi şi împrejmuire de 272,3 metri liniari gard, amplasată în municipiul Botoşani, strada Aleea Pajiştei nr. 13, judeţul Botoşani,…”
Rămas cu vila şi terenurile obţinute prin spălare de bani, condamnarea de 2 ani şi 6 luni primită de Ţurcanu trebuie privită ca plină de blândeţe şi cu dedicaţie, el putând beneficia de reducerea pedepsei şi ieşi în libertate poate chiar peste 1 an de zile.
Şi suma de bani stabilită de procurorii DNA ca fiind spălată i-a fost redusă în apel: „dispune confiscarea specială de la inculpatul Ţurcanu Florin a sumei de 186.873,12 lei (în loc de 260.306,16 lei).”
cea anterioară fiind cu mult mai mare.
Pentru recuperarea acestei sume instanţa a dispus „instituie măsura sechestrului asigurator în vederea confiscării speciale asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpatului Ţurcanu Florin până la limita sumei de 186.873,12 lei.”
Apare întrebarea dacă de 6 ani de când se judecă, Ţurcanu a mai rămas cu ceva bunuri pe numele său? Mai mult, asupra acestei măsuri instanţa îi lasă o portiţă: „. Cu drept de contestaţie, în ce priveşte luarea măsurii sechestrului asigurător, în termen de 48 de ore de la comunicare.”
Că Ţurcanu va sta o perioadă scurtă după gratii nu este suficient pentru că actul de justiţie este incomp0let. Omul de afaceri Cornel Bârsan n-a răspuns pentru asocierea sa cu Ţurcanu la comiterea de infracţiuni iar numele Doinei Federovici, actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani a dispărut din dosar.
Am în vedere cercetarea procurorilor DNA cu privire la vila familiei Federovici ridicată tot de Cornel Bârsan în satul Săliştea, comuna Stăuceni, despre care s-a scris în presă că a fost ridicată de Bârsan gratuit ca mulţumire pentru serviciile pe care Fe4derovici, atunci senator şi preşedinte al PSD Botoşani, i le-a oferit.
Acum, acelaşi Bârsan se bucură abundent de lucrările primite de la CJ, instituţie condusă de aceeaşi Doină Federovici.
Se pare că suntem în faţa unei noi dovezi ale Mihaelei Mihai Popa, până de curând şefa DNA Suceava, că era protectoarea oamenilor din PSD şi ciumă pentru cei din PNL.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
Bancul săptămânii: Prietenie unguro-română
Horoscopul săptămânii 5 – 11.12.2022
Afacere bănoasă pusă la cale de doi primari PSD
Ioan Rotundu
La Primăria Cristeşti, primarul şi secretarul sunt anchetaţi de DNA
Ioan Rotundu
Judecător plagiator de sentinţe descoperit la Tribunalul Botoşani
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă