Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Social
Horoscop
Umor
Mondene
Comentarii
Pamflet
Remember
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
26676
De la 07 Ianuarie 2003
118413219

Un scandal politic de sfârşit de an, cu continuitate şi în noul an

  • 4 January 2009, 23:00

Anul politic 2008 n-a adus botoşănenilor, ca şi românilor, mult aşteptata reformare a clasei politice. Votul uninominal n-a devenit pentru români mult râvnitul instrument cu care să-i separe pe politicienii dornici să-şi slujească ţara de lepădăturile politice corupte şi dornice de a pune mâna pe putere pentru a se îmbogăţi cât mai mult.
Alianţa politică formată în urma alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2008 este una total nefirească şi trebuitoare ţării. Guvernul Boc este un guvern al preşedintelui Băsescu, construit după nevoile şi interesele acestuia şi nu în scopul rezolvării problemelor reale cu care se confruntă România şi românii cei mulţi şi tot mai săraci. Nici bine n-au păşit în noul an, că proaspeţii guvernanţi, monitorizaţi atent de către preşedinte, au trecut la împărţirea tortului puterii. Dacă pentru împărţirea ministerelor, cele două partide au dat dovadă de ceva transparenţă, împărţirea posturilor de secretari şi subsecretari de stat, a agenţiilor guvernamentale, a prefecturilor şi instituţiilor deconcentrate ale statului se petrece în întâlniri secrete, prin restaurantele de lux din Bucureşti sau staţiuni de munte. Avem un guvern care s-a format şi continuă să se împlinească în urma negocierilor purtate la şpriţ.
Jos, la bază, adică la nivel de judeţ, evenimentele se derulează după o altă logică. O logică a celor ajunşi în situaţia de a împărţi puterea la nivel de judeţ după nişte interese care converg sau devin divergente, după cum le sunt interesele. Este logica baronilor locali, logică după care s-a consumat un eveniment la nivelul judeţului Botoşani în ziua de luni, 29 decembrie 2008. Evenimentul devine remarcabil prin faptul că a încheiat anul în spiritul politicii distructive care se poartă la nivel de judeţ şi ne-a avertizat că şi în acest an politicienii vor continua politica lor, nu cea pentru care i-am votat noi.
Dar să trecem la prezentarea faptelor, pentru că nimic nu poate fi mai elocvent decât modul în care ele s-au consumat. Prin alegerea ca deputat a liberalului Florin Ţurcanu, postul de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani a devenit vacant. S-a stabilit ca alegerea noului vicepreşedinte să se facă în şedinţa din 29 decembrie anul trecut. Era de aşteptat ca proaspăta alianţă politică PDL – PSD să funcţioneze şi la nivelul judeţului Botoşani. Cel dat ca sigur viitor vicepreşedinte CJ era democrat-liberalul Cristian Achiţei (foto). Cum prin noua alianţă PDL – PSD, majoritatea formată în CJ era de 21 de voturi din 33, nimic nu putea împiedica alegerea lui Achiţei.
Cu toate acestea, consilierii judeţeni PSD au votat alături de liberali şi au ales ca vicepreşedinte pe liberala Cristina Bahrin, spre stupoarea celor din PDL. Cum de s-a putut întâmpla aşa ceva? Sunt mai multe variante vehiculate asupra evenimentului consumat. Cert este că preşedintele PDL, Cătălin Flutur, a lăsat negocierea politică în seama lui Mihai Ţâbuleac. Iar Ţâbuleac a negociat cu preşedintele PSD, Constantin Conţac, una pe faţă, adică pentru liniştea lui Flutur, şi alta pe din dos, adică pentru liniştea sa. Flutur ştia, cu o zi înainte de şedinţa de luni, că toţi consilierii judeţeni social-democraţi vor vota pentru Achiţei, primind garanţii în acest sens chiar de la preşedintele Conţac. Numai că, pe surse din CJ, PDL şi PSD au apărut indicii că preşedintele Ţâbuleac i-ar fi propus preşedintelui PSD să nu-l susţină pe Achiţei, ci pe candidatul liberalilor.
Ţâbuleac a gândit acest scenariu politic din nevoia de a-şi asigura puterea absolută în CJ. Dacă Achiţei ar fi fost ales vicepreşedinte, Ţâbuleac ar fi pierdut controlul asupra celui mai bănos segment de activitate din structura CJ: fondurile alocate pentru drumuri şi poduri. Achiţei este recunoscut ca fiind un specialist în probleme de drumuri şi poduri, el fiind bine familiarizat cu întocmirea de programe şi obţinerea de finanţări din fonduri europene, capitol la care preşedintele Ţâbuleac este novice. Nu pot spune că acesta-i adevărul sută la sută, dar modul în care s-au derulat faptele confirmă acest scenariu politic. Ce-a câştigat Conţac prin trădarea alianţei PDL – PSD? Vom afla în perioada imediat următoare. Deocamdată se bucură de linişte din partea lui Ţâbuleac.
Tare mi-e teamă că preşedintele Conţac a făcut o mare prostie făcând concesii lui Ţâbuleac. În primul rând că i-a înrăit şi mai mult pe cei din PDL asupra sa, iar în al doilea Ţâbuleac nu este omul cu care poţi negocia ceva sigur. Una spune azi, alta face mâine!
Aşadar, înţelegerea dintre vârfurile celor două partide, Emil Boc şi Mircea Geoană, la Botoşani n-a funcţionat. Iar scandalul este abia la început. Urmează împărţirea posturilor din Prefectură, a şefiilor în instituţiile descentralizate subordonate Prefecturii. Deja zumzetul nemulţumirilor este mare, atât în interiorul PDL cât şi PSD. Sunt mulţi cei „flămânzi” şi posturile de împărţit puţine. Este de aşteptat ca cei care vor reuşi fără loc, să izbucnească public. Măcar pentru a se răcori. Interesant sfârşit de an 2008, dar şi mai interesant se anunţă a fi începutul lui 2009. (Ioan Rotundu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Topul aberaţiilor din Justiţia Română
Votca şi chiloţeii
Cultura Lenuţei Condrei porneşte de la grajd
Horoscop
Păcătoşi de Bobotează
Românul şi placajul
Capricorn - previziuni pentru luna ianuarie 2009
Horoscop pe întreg anul 2009: femei şi bărbaţi
Solistul Mihai Traistariu are planuri mari pentru anul 2009
vrea să deschidă un centru de cercetare
Comentariul comentariilor I
(Ioan Rotundu)
Anul nou a început cu evenimente cu…foc
Profesia armelor – o atracţie reală pentru tinerii botoşăneni
peste 1.100 tineri botoşăneni şi-au manifestat dorinţa de a intra în armată
Cu ochii-n patru pe cinematografe!
La Botoşani tradiţia se respectă spontan, nu forţat
Politica redacţională pentru anul 2009
Trimişi acasă, să-şi vadă de pensia lor
O modernizare care aşteaptă banii de la ARDNE Piatra Neamţ
Apa Grup a încheiat anul 2008 cu o bătaie de joc generală faţă de botoşăneni
La maternitate, anul 2009 s-a dovedit plin de rod
Chef cu tărie şi vin spumos la doar… 13 ani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă