Anul politic 2008 n-a adus botoşănenilor, ca şi românilor, mult aşteptata reformare a clasei politice. Votul uninominal n-a devenit pentru români mult râvnitul instrument cu care să-i separe pe politicienii dornici să-şi slujească ţara de lepădăturile politice corupte şi dornice de a pune mâna pe putere pentru a se îmbogăţi cât mai mult.
Alianţa politică formată în urma alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2008 este una total nefirească şi trebuitoare ţării. Guvernul Boc este un guvern al preşedintelui Băsescu, construit după nevoile şi interesele acestuia şi nu în scopul rezolvării problemelor reale cu care se confruntă România şi românii cei mulţi şi tot mai săraci. Nici bine n-au păşit în noul an, că proaspeţii guvernanţi, monitorizaţi atent de către preşedinte, au trecut la împărţirea tortului puterii. Dacă pentru împărţirea ministerelor, cele două partide au dat dovadă de ceva transparenţă, împărţirea posturilor de secretari şi subsecretari de stat, a agenţiilor guvernamentale, a prefecturilor şi instituţiilor deconcentrate ale statului se petrece în întâlniri secrete, prin restaurantele de lux din Bucureşti sau staţiuni de munte. Avem un guvern care s-a format şi continuă să se împlinească în urma negocierilor purtate la şpriţ.
Jos, la bază, adică la nivel de judeţ, evenimentele se derulează după o altă logică. O logică a celor ajunşi în situaţia de a împărţi puterea la nivel de judeţ după nişte interese care converg sau devin divergente, după cum le sunt interesele. Este logica baronilor locali, logică după care s-a consumat un eveniment la nivelul judeţului Botoşani în ziua de luni, 29 decembrie 2008. Evenimentul devine remarcabil prin faptul că a încheiat anul în spiritul politicii distructive care se poartă la nivel de judeţ şi ne-a avertizat că şi în acest an politicienii vor continua politica lor, nu cea pentru care i-am votat noi.
Dar să trecem la prezentarea faptelor, pentru că nimic nu poate fi mai elocvent decât modul în care ele s-au consumat. Prin alegerea ca deputat a liberalului Florin Ţurcanu, postul de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani a devenit vacant. S-a stabilit ca alegerea noului vicepreşedinte să se facă în şedinţa din 29 decembrie anul trecut. Era de aşteptat ca proaspăta alianţă politică PDL PSD să funcţioneze şi la nivelul judeţului Botoşani. Cel dat ca sigur viitor vicepreşedinte CJ era democrat-liberalul Cristian Achiţei (foto). Cum prin noua alianţă PDL PSD, majoritatea formată în CJ era de 21 de voturi din 33, nimic nu putea împiedica alegerea lui Achiţei.
Cu toate acestea, consilierii judeţeni PSD au votat alături de liberali şi au ales ca vicepreşedinte pe liberala Cristina Bahrin, spre stupoarea celor din PDL. Cum de s-a putut întâmpla aşa ceva? Sunt mai multe variante vehiculate asupra evenimentului consumat. Cert este că preşedintele PDL, Cătălin Flutur, a lăsat negocierea politică în seama lui Mihai Ţâbuleac. Iar Ţâbuleac a negociat cu preşedintele PSD, Constantin Conţac, una pe faţă, adică pentru liniştea lui Flutur, şi alta pe din dos, adică pentru liniştea sa. Flutur ştia, cu o zi înainte de şedinţa de luni, că toţi consilierii judeţeni social-democraţi vor vota pentru Achiţei, primind garanţii în acest sens chiar de la preşedintele Conţac.
Numai că, pe surse din CJ, PDL şi PSD au apărut indicii că preşedintele Ţâbuleac i-ar fi propus preşedintelui PSD să nu-l susţină pe Achiţei, ci pe candidatul liberalilor.
Ţâbuleac a gândit acest scenariu politic din nevoia de a-şi asigura puterea absolută în CJ. Dacă Achiţei ar fi fost ales vicepreşedinte, Ţâbuleac ar fi pierdut controlul asupra celui mai bănos segment de activitate din structura CJ: fondurile alocate pentru drumuri şi poduri. Achiţei este recunoscut ca fiind un specialist în probleme de drumuri şi poduri, el fiind bine familiarizat cu întocmirea de programe şi obţinerea de finanţări din fonduri europene, capitol la care preşedintele Ţâbuleac este novice.
Nu pot spune că acesta-i adevărul sută la sută, dar modul în care s-au derulat faptele confirmă acest scenariu politic. Ce-a câştigat Conţac prin trădarea alianţei PDL PSD? Vom afla în perioada imediat următoare. Deocamdată se bucură de linişte din partea lui Ţâbuleac.
Tare mi-e teamă că preşedintele Conţac a făcut o mare prostie făcând concesii lui Ţâbuleac. În primul rând că i-a înrăit şi mai mult pe cei din PDL asupra sa, iar în al doilea Ţâbuleac nu este omul cu care poţi negocia ceva sigur. Una spune azi, alta face mâine!
Aşadar, înţelegerea dintre vârfurile celor două partide, Emil Boc şi Mircea Geoană, la Botoşani n-a funcţionat. Iar scandalul este abia la început. Urmează împărţirea posturilor din Prefectură, a şefiilor în instituţiile descentralizate subordonate Prefecturii. Deja zumzetul nemulţumirilor este mare, atât în interiorul PDL cât şi PSD. Sunt mulţi cei flămânzi şi posturile de împărţit puţine. Este de aşteptat ca cei care vor reuşi fără loc, să izbucnească public. Măcar pentru a se răcori. Interesant sfârşit de an 2008, dar şi mai interesant se anunţă a fi începutul lui 2009. (Ioan Rotundu)