Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Fapt divers
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
41436
De la 07 Ianuarie 2003
111216764

Adrian Vasilescu (BNR):

Acest an va fi mai greu decât 2010

  • ţinta pentru euro rămane 2015
  • 4 January 2011, 23:00

Anul acesta va fi cel mai greu an din punct de vedere economic, in conditiile in care batalia se va da pe doua fronturi: iesirea din recesiune si echilibrarea bugetului, a declarat marti, pentru Agerpres, Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
"In primul rand, 2011 cred ca trebuie sa inceapa cu batalia apriga pentru iesirea din recesiune. Daca nu iesim din recesiune vom avea de tras multi ani de acum incolo. Asta daca nu iesim din 2011. Batalia principala se va da cu inflatia care trebuie sa fie injumatatita. Trebuie sa obtinem o inflatie la jumatatea celei din 2010 ceea ce ar insemna trecerea la un proces activ de dezinflatie", a spus Vasilescu, care a adaugat ca este necesara demararea masiva a restructurarilor economice.
"Daca nu gasim solutii nu vom iesi (n.r din recesiune). Mai ales ca in 2010 am inceput o batalie apriga pentru echilibrarea bugetului, batalie in care au fost castigate cateva cote, dar care nu s-a incheiat. Asa ca 2011 va fi un an greu. Un an mai greu. Trebuie sa ducem batalia pe doua fronturi. Unul cu iesirea din recesiune si celalalt cu incheierea echilibrului bugetar. Acesta va fi cel mai greu an", a precizat oficialul bancii centrale.
El a adaugat ca piata bancara s-a aflat in recesiune in 2009 si 2010. "Cursul a fost stabil intregul an 2010 si va ramane stabil. Bancile au dat credite statului in momente in care statul avea nevoie vitala de bani. Fara banii de la FMI si fara cei de la banci statul s-ar fi descurcat foarte greu sau chiar deloc in acest an de recesiune", a adaugat Vasilescu. In opinia sa, trecerea la euro ar putea produce echilibrari de preturi. "Avem preturi sub nivelul UE, dar si preturi peste. S-ar putea produce echilibrari. Asa vom ajunge la o medie rezonabila", considera Adrian Vasilescu.
Tinta pentru euro – 2015
El a subliniat ca BNR nu a schimbat tinta de trecere la euro. "Ea ramane 2015. Banca Nationala lucreaza intens in acest sens. Singurul program de trecere la euro este la Banca Nationala. S-a creat si un comitet amplu care lucreaza continuu pentru acest program, iar din partea a doua a anului 2010 am chemat sa lucreze cu noi si o echipa de la Ministerul Finantelor. Invitatia a fost acceptata si de cateva luni o echipa condusa de un secretar de stat de la Finante participa la dezbaterile comitetului euro de la BNR", a afirmat consilierul guvernatorului.
Referindu-se la anul 2010, acesta a spus ca economia a fost dominata de recesiune.
"Patru trimestre unul dupa altul de recesiune, care au urmat altor patru trimestre din 2009. Apoi ne-a convocat o inflatie mare in 2010 determinata de masurile autoritatilor statului. In primul rand cresterea cu 5% a TVA. In acelasi timp a fost o economie in care a intarziat competitia si restructurarea. O iesire din capcana s-a produs in planul industriei in sensul ca am avut cresteri in productia industriala si a exporturilor, care au crescut cu aproape 26%. Din pacate caderile mari au fost in domeniul contructiilor, serviciilor, comertului mai ales in ceea ce s-a receptat intr-o scadere a consumului", a incheiat Adrian Vasilescu.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

George Damian: Cu cine se războieşte Ungaria
Românii, pe locul trei ]n clasamentul mondial al pesimiştilor
care este condus de francezi
Vreau o alianţă PSD - PNL - PC pe termen lung, 5-10 ani
Legea Educaţiei este constituţională
Daniel Funeriu: Deciziile CCR nu se comenteaza, se aplica
Încercare de evacuare cu circ la PRM
Româce prostituate cu forţa în Spania şi date la schimb pe maşini
Un vârf din munţii Tian Chan va purta numele Vladimir Putin
Decizia CCR pe legea educaţiei este o satisfacţie personală
Vom reataca Legea Educaţiei şi după promulgare
România nu poate renunţa unilateral la monitorizarea pe Justiţie
Guvernatorul provinciei strategice Punjab a fost ucis intr-un atac armat
Ialomitianu despre impozitarea averilor nedeclarate
Legea se aplica pentru veniturile care au fost obtinute dupa 1 ianuarie 2011Vom avea acces la informatii privind conturile bancare
Bancul zilei: Ce înseamnă dragostea
Horoscop
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă