Finalizarea acţiunii de audit la Direcţia Generală de Asistenţă Socială pentru Protecţia Copilului Botoşani a scos la iveală destule nereguli, stârnind nemulţumirea conducerii Consiliului Judeţean. Şeful CJ Botoşani, Mihai Ţâbuleac precizează că acţiunea s-a desfăşurat în două planuri, unul referitor la acele obiective pentru tematica de audit ad- hoc, legată de management şi care a fost retras fiindcă fosta directoare Angela Curelaru (foto) a înţeles să facă pasul înapoi, retrăgându-se din funcţie, iar alta privind eficienţa şi eficacitatea gestionării bunurilor materiale la unităţi subordonate din domeniul protecţiei copilului.
„Din materialul ce a fost finalizat rezultă că sunt foarte multe deficienţe pentru că acţiunea de audit a vizat activitatea desfăşurată pe ultimul an, când instituţia a fost condusă de doamna Curelaru. O ploaie de deficienţe, cele mai grave se referă la modul în care s-au desfăşurat inventarierea, achiziţiile directe. Aprovizionarea cu alimente la Centrul de Plasament Prietenia şi modul Lizuca s-a efectuat fără a se urmări stocurile. Nu toate bunurile care intră în gestiunea unităţii se recepţionează de către Comisia de recepţie. Cum este cazul medicamentelor la Centrul de plasament Sf. Spiridon Botoşani ce sunt recepţionate de cadrele medicale de serviciu”, a precizat Mihai Ţâbuleac, dând ca exemplu şi preţul cu care s-au achiziţionat legumele şi fructele pentru sezonul de iarnă de la SC Petrom SRL care era mult mai mare decât cel practicat pe piaţă. Mai mult, achiziţionarea s-a făcut direct, fără a exista vreo ofertă de preţuri.
„În această operaţiune, fosta directoare s-a implicat direct şi s-ar părea că există şi o legătură de rudenie între patron şi dumneaei. Audit-ul doar constată aceste nereguli. În momentul de faţă se întocmeşte programul de măsuri ce trebuiesc adoptate de către organele competente, respectiv conducătorul DGASPC. Vizavi de constatările făcute, măsurile vor fi de natura stabilirii răspunderii materiale pentru prejudicii, în cazul funcţionarilor publici se vor emite decizii de imputare, iar în cel al personalului contractual se vor încasa direct sumele respective sau vor fi pornite acţiuni în Justiţie. De asemenea sunt şi măsuri de natura aplicării sancţiunilor disciplinare”, a subliniat preşedintele CJ.
La ora actuală se fac demersurile pentru organizarea concursului de desemnare a unui nou conducător al DGASPC Botoşani, deocamdată singurul candidat fiind Liviu Rădăşanu. În ce o priveşte pe fosta directoare, Angela Curelaru, care în prezent ocupă funcţia de şef serviciu monitorizare, Mihai Ţâbuleac atrage atenţia că toate deficienţele nu îi aparţin doar ei, ci şi altor angajaţi din cadrul instituţiei.
„Vom analiza dacă vizavi de deficienţele găsite doamna Curelaru trebuie sancţionată disciplinar sau nu. Până în prezent nu i s-a aplicat nicio sancţiune. În urma discuţiilor pe care le-am purtat, dumneaei a făcut pasul în spate din iniţiativă proprie”, a mai spus Mihai Ţâbuleac, adăugând că mai sunt şi alte nereguli care l-au supărat foarte mult. Anume, nerespectarea normativelor de consum la întocmirea meniurilor şi stabilirea necesarului de alimente, neasigurându-se proporţionalitate între grupele şi subgrupele alimentare, atât la Centrul Prietenia, Modul Lizuca şi la Centrul Sf. Spiridon. Totodată, eliberarea din magazie a unor alimente ce nu se regăsesc în meniul zilei, a unor materiale care nu se justifică a fi necesare. „Sunt lucruri, foarte, foarte grave, să bagi mâna în hrana copiilor şi a bătrânilor”, a concluzionat Mihai Ţâbuleac. (Eliza Sofian)