Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Important
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
1377
De la 07 Ianuarie 2003
111176705

Botoşani: Potopul de la Tudora şi incompetenţa autorităţilor

  • 4 June 2012, 23:00

Vineri după amiază, chiar de Ziua Copiilor, în centrul comunei Tudora s-a declanşat potopul. Pentru a nu ştiu câta oară, spun oamenii, în ultimul deceniu, li se inundă curţile, li se îngroapă casele în apă, le mor porcii înecaţi.
Când s-au rupt norii săptămâna trecută, zeci de săteni din zona Arini a Tudorei au dat drumul la porţi în cea mai mare grabă să treacă apa să se scurgă pe drumul pietruit, la rândul să greu încercat.
Au scăpat din vedere puişorii abia ieşiţi de sub cloşcă care s-au făcut una cu pământul, Au uitat uşile deschise la casă şi apa şi-a croit drum prin tindele curate. Zona este situată cumva într-o văgăună. Când plouă puternic, de pe versanţi se declanşează nenorocirea.
Canalele construite pe vremea epocii de aur ar trebui să preia surplusul de apă şi să-l care de-a lungul localităţii pe câmpuri. Cu toate acestea, gurile de scurgeri înfundate se comportă ca nişte dopuri obligând apa de ploaie să îşi schimbe cursul prin curţile oamenilor, măturând în cale într-o „răpăială” de jumătate de oră tot ce întâlneşte.
În anii de mandat, primarul USL-ist Aurel Lesuc nu a reuşit să pună lucrurile în ordine, astfel încât a aruncat sătenii din zonă într-o stare vecină cu disperarea. Unii au postat în faţa porţilor saci cu nisip care să stăvilească furia apei şi să-i devieze cursul.
Pentru a intra în curte trebuie mai întâi să sară pe zidul micuţ. Altă familie s-a îmbolnăvit de toate bolile pământului de la stresul cauzat de apa care vine de pe versanţi. În scurt timp casa li se va dărâma de la temelie. E mâncată şi distrusă. Ca şi sănătatea lor. Cei doi soţi, Mihai şi Alexuţa Coţofrea, au piatră la rinichi, boli de inimă astmă iar capul familiei care la vârsta sa e toată baza casei are nişte varice cât două de degete de groase.
„Şi tot se măresc…Suferim aşa că avem pământ şi nu avem voie la ajutor social şi altele”, plânge bărbatul în toată firea, lăsând dezgolită suferinţa a şase ani de când apa îi cotropeşte gospodăria. Lunar a mers pozala primar să ceară ajutor, să se cureţe canalele din capătul satului să se refacă sistemul cât de cât pentru a prelua furia apei. În zadar însă.
Vineri s-a răstit din nou vremea către sat şi puhoaiele i-au luat puişorii, abia scoşi din ou. „Am deschis porţile să treacă apa în drum” a spus localnicul. Învăţătorul din sat a lăsat copiii în plină serbare şi a venit să-şi salveze avutul care era îngrămădit de puhoaie.
Apa a trecut spre drum dar a cărat pământul, a smuls două podeţe ca pe cartoane şi le-a îngrămădit în glodul în mijlocul străzii.
Cei de la Comitetul de urgenţă au venit să vadă proporţiile dezastrului. Li s-a alăturat şi primarul Lesuc şi ceilalţi principali candidaţi la funcţia supremă în comună. Au ţinut mâinile în şold pentru că buldozerul primăriei a refuzat să pornească pentru că nu avea motorină.
Şi cum Direcţia Judeţeană de Drumuri este mama răniţilor, un utilaj a fost trimis să degajeze cale de acces. Oamenii spun că la desfăşurarea de forţe a asistat şi prefectul Adrian Constantinescu. Acompaniat de şeful ISU Botoşani, col. Radu Anton.
Muncitorii care veniseră şi cu o rabă pentru a încărca stricăciunile, au ignorat podeţele distruse şi au ridicat tot pământul din drum sub porţile oamenilor în grămezi cât gardul.
„Acum trebuie să tocmesc căruţă să care pământul aista de pe iarba asta, pe care am cosit-o. îngrijit-o şi acum e toată un mâl”s-a plâns un alt localnic. Soluţii pentru ca situaţia să nu se repete sunt la îndemână. Le dau tot oamenii greu încercaţi.
Să fie desfundate gurile de canal care duc pe proprietăţile unor „prieteni” ai primarului, să fie curăţate canalele colectoare şi să se ţină seama în special de casele din zona Arini. Toţi oamenii din lume se roagă pentru ploaie, dar tudorenii au ajuns să ceară de al Dumnezeu doar câţiva stropi.
Altfel, rămân fără case, fără animale, fără sănătate. Multe fântâni sunt colmatate şi se roagă la vecinii mai norocoşi pentru o găleată – două, până când se termină milostenia celor cu care nu prea are de-a face. (Lavinia Preda)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Platforma electorală a candidatului Florin Plian, comuna Curteşti
Horoscop
Bancul zilei: Normalul anormalităţii
Lista actualizată a candidaţilor cu prima şansă la funcţia de primar
Năstruşnicii electorale
Ioan Rotundu
S-au limpezit apele electorale!
Ioan Rotundu
Omagierea naşterii poetului Mihai Eminescu - Chemarea străbunilor (I)
Reportaj despre originea poetului
Decizia premierului Ponta de a menţine blocate conturile TVR este iresponsabilă
Şeful AIG: Vârsta de pensionare va urca până la 70-80 de ani
Biserica Catolică din Spania e obligată să-şi plătească taxele pe proprietăţi
Ministerul Educaţiei restaurează sindicatul comunist în Învăţământ
Presedintele CNCD: Este aberant să reţină angajatorul automat cotizaţia sindicală
Preşedintele Parlamentului Ungariei merge azi în Mureş
Blaga şi Anastase îi recomandă să îşi amâne vizita în România
Uz de arma pentru reţinerea unui contrabandist
Primarul Flutur, la o întâlnire amicală cu ANL-iştii din Cişmea
Reclamaţii de top la Protecţiei Consumatorilor
Botoşaniul, sărit de Ministerul Educaţiei la repartizarea microbuzelor şcolare
Ziua Învăţătorului, sărbătorită astăzi după ordin ministerial
Dinamica economiei - Managerul Primăriei Botoşani
Comunicat de presă – Nova Apaserv Botoşani
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă