Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Economic
Administraţie
Alune americane
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
25350
De la 07 Ianuarie 2003
111406623

Botoşani: Bilanţ la un an de zile pentru Centrul istoric

  • ioan Rotundu
  • 4 June 2013, 23:00

Mai sunt doar cinci zile până când primarul municipiului Botoşani, social-democratul Ovidiu Portariuc, va împlini un an de zile de când a fost ales. Tot peste cinci zile se va împlini un an de când primarul a promis comercianţilor din zona istorică a Botoşanilor că va transforma zona într-un prosperă economic. Ieri, am trecut prin zonă de două ori: prima dată dimineaţa şi apoi spre seară. De dimineaţă am avut discuţii cu mai mulţi agenţi economici care s-au arătat extrem de dezamăgiţi de faptul că nici primarul Portariuc n-a reuşit să treacă de la vorbe la fapte.
Mai mult, în lipsă de clienţi, s-au mai închis câteva magazine printre care şi Dovani. Lacătele apar pe tot mai multe spaţii comerciale iar de închiriat nu vine nimeni să închirieze pentru că zona este considerată una rău famată.
Încă de astă toamnă primarul a promis că va organiza în centrul istoric evenimente care să-i atragă pe botoşăneni şi în acelaşi timp pe comercianţi. Un singur eveniment a avut loc dar n-a schimbat cu nimic situaţia existentă. Spunea primarul că are o abundenţă de pozade cereri de la firme şi oameni de afaceri dispuşi să investească în zonă prin deschiderea de unităţi de alimentaţie publică. Li s-a promis o chirie de un euro dar apoi s-a revenit şi s-a ridicat chiria la câteva sute de euro.
Negustorii şi-au făcut socotelile şi au ajuuns la concluzia că nu se merită să se lege la cap investind într-o zonă pe unde botoşănenii trec doar accidental şi atunci cu grija de a nu fi jefuiţi.
Spaţiile goale ale Primăriei sunt închise. Dacă s-ar fi oferit doar cu condiţia ca să se plătească utilităţile, fără alte costuri de chirie poate că s-ar fi găsit amatori. A venit vara şi nimeni n-a deschis nicio unitate nouă, doar s-au mai închis vreo patru.
Trecând ieri după amiază prin zonă am constatat doar prezenţa ţiganilor. Toată suflarea din fotografie este ţigănească. Cine ar deschide o cofetărie, o cafenea, o terasă pentru bere când zona este dominată de ţiganii gălăgioşi.
Celor de la Grădina cu Flori le-au furat feţele de masă ziua în amiaza mare. Intră în magazine pozapeste comercianţi şi-i fură fără jenă.
Promisese primarul că va muta în zonă o grupă a Poliţiei comunitare. Pusese chiar şi o firmă cum că acolo este un biroul al Poliţiei locale. Apoi a dispărut totul iar ţiganii continuă să fie stăpânii zonei.
Până când zona istorică nu va fi patrulată zi şi noapte şi în mod continuu de grupe de poliţişti locali şi jandarmi, care să-i ţină pe ţigani departe de acest spaţiu, până ce zona nu va deveni sigură, nimic nu se va schimba în acest loc. Va continua să fie fieful ţiganilor iar botoşănenii vor continua să iuţească pasul dacă vor fi nevoiţi să treacă prin zonă.
Cum spunea un comerciant, nici primarul Portariuc n-a reuşit să treacă de la vorbe la fapte. Păcat de milioanele de euro investite, de florile proaspăt plantate dacă totul este distrus, cum se poate vedea şi banca din fotografie din vecinătatea Bisericii Uspenia. Iar mai nou, sâmbăta şi duminica mai ales, maşinile bengoase circulă pe mijlocul străzii, poliţiştii locali din parcarea Elv neavând nicio reacţie.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: Riscul meseriei
Iunie 1946-iunie 2013: 67 de ani de neuitare de la uciderea Mareşalului Ion Antonescu
Poate ultima şansă de pace cu palestinienii
Germania şi Europa „neguvernabilă”: această ironie a istoriei
Procurorii cer închisoare cu executare pentru primarul Gheorghe Falcă
40 de proprietari blochează conducta' Iasi-Ungheni
Victor Ponta vrea reducerea preţului la energie ca să nu se închidă
Alune americane
Deputatul Roman cere pensii juste pentru toţi cetăţenii
Botoşani: Seminar dedicat elevilor şi angajatorilor
Gigi Becali a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare
Ceva nu se leagă , dar nu ştiu ce!
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă