În comuna Suliţa, de ceva ani încoace, s-a constatat că apa potabilă nu este potabilă din cauza contaminării ei cu nutriţi şi alte substanţe toxice din cauza poluării unor surse locale dar şi din mediul exterior al comunei.
Ultimele analize efectuate de către reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani, instituţie care are obligaţia de a monitoriza anual calitatea apei potabile şi de a informa populaţia atunci când apar probleme în consumul acesteia, au fost efectuate în 30 august 2021 când „reprezentanţii DSP au sistat consumul de apă din aceste surse de pe teritoriul comunei Suliţa, motivând că apa este contaminată de bacterii şi compuşi chimici ce depăşesc foarte mult limitele legale, consumul apei fiind un real pericol pentru sănătatea populaţiei”.
De atunci, speriaţi, mai mulţi săteni au solicitat autorităţilor publice locale şi judeţene să li se spună dacă între timp apa a devenit consumabilă, fără riscuri majore pentru sănătate.
Printre suliţani s-a aflat şi omul de afaceri Traian Popa, el având mai multă pricepere, dar şi bani, să se lupte cu birocraţia din instituţiile statului şi să le ceară să-i facă datoria pentru care funcţionarii acestor instituţii sunt plătiţi din banii publici.
În29.03.2023, Popa s-a adresat DSP Botoşani ţ cu o petiţie din care citez: „prin prezenta solicit DSP Botoşani, în conformitate cu Ordinul 1078/2010 art.12 lit.v, să confirme sau să infirme posibilitatea consumului de apă din fântânile publice care se află pe teritoriul comunei Suliţa. Judeţul Botoşani.”
Primeşte răspuns cu adresa nr. 460/7.04.2023 prin care DSP Botoşani, sub semnătura directorului ex. ec. Teodor Ferariu şi a dr. Lucica Mihaela Beleca îi transmite că pentru a afla dacă apa este bună de consum să se adreseze primăriei Suliţa, respectiv primarului şi viceprimarului, susţinând că în temeiul art.50 din H.G. 974/2004 o astfel de obligaţie revine acestora.
Siderat de răspunsul primit, Traian Popa, cu petiţia din 7.04.2023 se adresează Ministerului Sănătăţii – Direcţia Generală Juridică şi Contencios Administrativ, din care citez: „Răspunsul primit din partea autorităţii publice cu atribuţii legale care controlează activităţile din zona de competenţă care au legături cu sănătatea populaţiei este persiflant şi iresponsabil.”
Traian Popa mai are şi un mesaj către dr. Lucia Beleca, respectiv: „Doamnă dr. Felicia Beleca, mă întreb cum este posibil să neglijaţi voit şi să fiţi de acord cu atitudinea de punere într-un mare pericol a sănătăţii publice din comunele Blândeşti şi Suliţa care însumează cinci sate cu o populaţie de peste cinci mii de persoane, derogând responsabilitatea şi obligaţia respectării Ordinului1078/2010, unor persoane şi unor entităţi publice din afara sistemului sanitar.”
Problema apei potabil contaminată sau nu, am încercat şi eu să aflu, cerând de la conducerea DSP Botoşani, prin adresa nr. 129/19 septembrie 2022 un răspuns oficial. e apropie, îndată, anul iar conducerea DSP Botoşani n-a considerat să răspundă cererii aşa cum prevede legea, deşi problema este una de sănătate publică iar cetăţenii din comuna Suliţa au dreptul să ştie dacă apa din fântânile lor este potabilă sau nu.
Conducerea DSP Botoşani, prin răspunsul birocratic şi scos din contextul legii, dat petentului Traian Popa a eludat principala sa obligaţie legală stabilită chiar prin articolul 50 din GH 974/3004 invocat în răspunsul dat lui lui Popa, ascunzând grijuliu princi9pala sa obligaţie, respectiv:
Art. 50. - (1) Fântânile publice şi izvoarele vor fi monitorizate de către autoritatea teritorială de sănătate publică cel puţin o dată pe an pentru verificarea conformării la parametrii: bacterii coliforme, E. Coli, enterococi, turbiditate, duritate, oxidabilitate, amoniac, nitraţi, nitriţi, pesticide şi orice alt parametru considerat necesar a fi investigat de către autoritatea teritorială de sănătate public.
ă. Limpede, nu? Directorul Ferariu şi medicul Beleca au fugit de o răspundere legală, pasând această răspundere primarilor şi viceprimarilor de UAT.
Dar să vă fac cunoştinţă cu aceşti doi bugetari ce deţin importante funcţii de conducere în DSP Botoşani.
Vasile Niculiţă, fost lider sindical la „Solidaritatea” şi coleg de serviciu cu dr. Beleca (foto) multe şi grele lupte cu aceasta. În articolul intitulat „Niculiţă ne face cunoştinţă cu gaşca lui Oprişanu” postat în 4 august 2014 din care citez, stă scris:, Niculiţă susţine că mafia o formează gaşca lui Gabriel Oprişanu, medicul recent numit în funcţia de director al Autorităţii Sănătate Publică. Iar din această gaşcă fac parte medicii Mihai Alexandru şi Mihaela Felicia Beleca. Deviza lor, insuflată de către Oprişanu este „să radem tot în judeţul Botoşani”.
În articolul intitulat „Ticăloşia celor din PSD la adresa Sanatoriului Podriga plătită scump – Mesajul directorului Sanatoriului Podriga: Corupţia poate fi învinsă!” postat în 5 martie 2019, descoperim o altă faţetă a medicului Beleca „…inspectorul sanitar medic Felicia Beleca din cadrul DSP Botoşani, avea drept scop desfiinţarea sanatoriului prin blocarea eliberării unei noi autorizaţii sanitare Imediat ce a expirat cea veche. Costel Lupaşcu, în calitatea sa de preşedinte al CAS, a blocat finanţarea, aşa că unitatea medicală s-a aflat în situaţia de a nu mai putea asigura hrana şi tratamentul bolnavilor aflaţi în îngrijire.”
Se voia ca prin închiderea Sanatoriului Podriga, imobilul, vechi castel boieresc, să fie cumpărat de baronul PSD Costel Nazare. Efortul depus de Beleca de a anula autorizaţia sanitară de funcţionare a fost blocat în instanţă şi demersul său anulat.
În ce-l priveşte pe directorul Teodor Ferariu (foto 2) acesta are abilitatea de a scoate bani şi din piatră seacă. Prin articolul intitulat „Procese ciudate la vârf în DSP Botoşani” postat în 12 martie 2019 am arătat cum Ferariu s-a dus acasă şi, în calitate de persoană fizică, s-a chemat în judecată în calitate de director ex. la DSP Botoşani solicitând o sumă de bani. S-a dus apoi la DSP şi, din poziţia director, a făcut ca instituţia să piardă procesul cu persoana sa fizică. (Dosarul nr. 524/40/2018 aflat pe rol la Tribunalul Botoşani.)
Cu o astfel de conducere la nivel de DSP Botoşani ne va fi foarte greu să aflăm dacă apa pe care o bem este bună de consum uman sau nu. Pentru, noi, cei din Botoşani, potrivit directorului Ferariu şi medicului Beleca, primarul Cosmin Andrei este cel care să ne spună dacă bem apă care nu ne pune în pericol sănătatea sau preoţii sunt cei care-şi freacă mâinile de bucurie, ştiind ce fel de apă consumăm.
l priveşte pe Traian Popa, acest Don Quijote de la Suliţa. este decis să continue lupta, nu cu morile de vânt, ci cu funcţionarii publici incompetenţi.