Ieri, prefectul Cristian Roman (foto) a primit în audienţă un grup de 11 moştenitori ai iazului Dracşani din comunele Lunca şi Suliţa, în frunte cu preşedintele Obştii Dracşani, Mihai Popa. Aceştia au solicitat prefectului o serie de acte referitoare la inventarul bunurilor aflate în domeniul public al statului, din lipsa cărora nu au putut să se prezinte în faţa Instanţelor judecătoreşti, fiind frustraţi de a obţine dreptul de proprietate asupra celor 700 ha pe vechiul amplasament.
Vrem să ne comunice anexele din Hotărârea de Guvern prin care se declară că iazul ar face parte din domeniul public al statului şi pe care noi nu le-am primit. Am avut termen la Curtea Constituţională pentru neconstituţionalitatea hotărârii date de către Tribunal şi Prefectură pe motiv că iazul face parte din domeniul public, dar tot pe bază de nişte lucruri de îndoială. Dorim aceste anexe pentru a continua procesul. Noi deschidem revizuirea procesului de la Tribunal fiindcă este caz nou în această situaţie, a spus Mihai Popa.
Prefectul judeţului le-a explicat membrilor Obştii că instituţia nu a avut în posesie anexele în cauză, dar între timp a făcut solicitare la Bucureşti, la ADS şi le-a primit. Un lucru important este că ADS se va descentraliza. După caz proprietăţile clădiri, terenuri din proprietatea statului vor trece în cea a comunelor, oraşelor, municipiilor, Consiliilor Locale în care v-aţi trimis reprezentanţii. Dar va mai dura treaba. Sperăm ca acest lucru să se întâmple până la sfârşitul anului. Sunt multe în proprietatea statului care nu au ce căuta acolo la Bucureşti. Ele trebuie să fie mai aproape, la dispoziţia oamenilor. În rest, aşteptăm să se termine procesul. Atâta timp cât există părţi care sunt în litigiu, ele se vor tranşa în Instanţă. Noi nu avem dreptul să comentăm o hotărâre. Este lege. Toată lumea spunea: nu recunoaştem Obştea, nu au dreptul. Eu întotdeauna am spus că oamenii au dreptul la proprietate. Dar de aici până la retrocedarea efectivă este o altă poveste, a subliniat prefectul Roman.
A rămas ca prefectul să comunice lista cu bunurile din domeniul public al statului, sectorul piscicol, precum şi răspunsul dat de ADS cu anexele prin care s-a dat HG în urma căreia terenul a ajuns în proprietatea statului. Avem nevoie de aceste anexe ca să vedem şi noi când s-a făcut acest inventar. Să ştim şi noi cine a făcut această şotie. Trebuia să fim şi noi consultaţi având în vedere Constituţia României care prevede că orice expropriere se face pe baza unei prealabile înţelegeri bilaterale cu eventuale despăgubiri. Ori noi nu am fost consultaţi. Iazul a trecut la stat, ni s-a spus că e domeniu public şi am pierdut. E drum lung până ne vom găsi dreptatea. De luat, iazul a fost luat pe baza unui proces verbal în 49 şi acum de dat e mai greu, a mai adăugat preşedintele Obştii, Mihai Popa. (Eliza Sofian)