Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
10540
De la 07 Ianuarie 2003
118209626

Botoşani: Patimile creştinilor din Buhăceni continuă

  • 4 March 2012, 23:00

Înaltele feţe bisericeşti din Mitropolia Iaşi n-au manifestat voinţa necesară pentru a curma patimile creştinilor din satul Buhăceni, comuna Truşeşti. Nici măcar acuma, în Postul Paştilor.
Despre preotul paroh Cosmin Ivasuc din satul Buhăceni, aşa cum am mai scris în repetate rânduri, s-a dus vestea până departe. Mulţi sunt taximetriştii din Botoşani care se laudă că i-au dus părintelui „prospături”, căci părintele pofteşte la trupuri de femei tinere.
Părăsit de preoteasă de mai mult timp, aceasta nemaiputând suporta bătăile şi jignirile pe care preotul i le aplica fără nicio jenă de faţă cu sătenii , conform canoanelor bisericeşti preotul n-ar mai fi avut voie să slujească. Cu toate acestea, şefii săi ierarhi nu i-au interzis să mai ţină slujbe în biserică.
Abia după ce-am fost în sat şi am filmat un reportaj cu preotul beat în biserică, însoţit de alţi susţinători întru pahar, cei de la Mitropolie au dispus o anchetă. Pe post de anchetator a venit preotul inspector Chirilă, despre care se spune că-i taxează pe preoţii aflaţi în păcat, după care-i lasă în pace.
Şi preotul Ivasuc a trecut prin judecata părintelui Chirilă, dar nu i s-a întâmplat mare lucru. A rămas stăpân peste sufletele creştinilor din Buhăceni ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat.
Faptul că părintele Ivasuc a fost acuzat că a ţinut o noapte întreagă în casa parohială o elevă de liceu, că i s-a ridicat carnetul de şofer pentru băutură, că are mândre prin sat, că bea în biserică, că nu ţine slujbele în întregimea lor, că bea la crâşmele in sat etc. nu l-au convins pe părintele Chirilă să ceară conducerii Mitropoliei răspopirea lui Ivasuc.
Chemat la judecată la Mitropolie, Cosmin s-a înfăţişat însoţit de tatăl său, şi el preot în satul Stroieşti, comuna Lunca. Taică-său i-a început a ameninţa pe martorii împotriva fiului său că le citeşte din oarece carte, dacă-i mai acuză feciorul de lucruri necurate. S-a găsit unul să-i spună că acel citit s-ar putea îndrepta împotriva mincinosului, ceea pozace l-a cam potolit pe părintele tată de fecior preot.
Până la urmă, Mitropolia i-a interzis părintelui Cosmin Ivasuc să mai ţină slujbe în biserică până ce-şi clarifică statutul de burlac. S-a orânduit ca la biserica din Buhăceni să ţină slujbe preoţii misionari din Botoşani.
Mult s-au mai minunat creştinii când au asistat la slujba părintelui Ghervase, cel de la biserica din curtea Spitalului judeţean Botoşani. Slujba nu semăna deloc cu cele ale părintelui Ivasuc, era mai lungă, mai bogată în învăţăminte, mult mai plină de smerenie. Aşa au descoperit şi susţinătorii preotului Ivasuic că acesta cam dădea slujbele peste cap.
Numai că la aceste slujbe participă şi părintele Ivasuc. El se aşează pe un scaun în altar şi trage pahar după pahar, apoi clipoceşte până la momentul când trebuie să-i taxeze pe cei care ridică panacide sau cer alte servicii. Strânge bănuţii şi-i toacă la crâşma din sat. Aşa a făcut şi ieri, duminică, 4 martie. „Recolta” i-a fost destul de bogată, vreo 40 de lei. Preotul care a slujit a fost de la capela Spitalului de recuperare Botoşani. Părintele a privit şi s-a crucit.
Numai cei de la Mitropolia Iaşi nu se crucesc şi nu-i interzic preotului Cosmin Ivasuc să nu mai calce prin altarul bisericii. Se pare că zornăitul arginţilor lui Iuda au mare trecere pe la unele înalte feţe bisericeşti, de vreme ce păcătoşii nu numai că sunt lăsaţi să poarte sutană preoţească dar au şi dreptul de a se plimba prin altarul bisericii ca pe bulevard.
Poate că măcar de această dată cei de la Mitropolia Iaşi vor considera că este mai importantă imaginea Bisericii decât banii lui Ivasuc şi-i vor interzice să mai intre prin biserică, nu numai prin cea din Buhăceni, ci de oriunde. Să intre, dar numai în calitate de credincios de rând să se roage pentru iertarea păcatelor că are o colecţie demnă de invidiat. De ce să sufere creştinii din Buhăceni şi să nu sufere păcătosul?!
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Caricatura zilei
Bancul zilei: Pretenţie matrimonială
Este o dovadă a faptului că instituţiile statului lucrează foarte bine
ceea ce nu se poate controla este lăcomia unora dintre funcţionari publici
Mişcarea Populară trebuie să existe, acum sau mai târziu
din ea nu trebuie să facă parte UNPR şi UDMR
Lebăda cea urâţită
A fost constituit Consiliul Unirii
Demisionez de la conducerea PNL dacă USL nu câştigă alegerile parlamentare
Deputatul Florentin Gust, fost la PSD si PC, a trecut la PDL
Un american ce cântăreşte 317 kg a cerut ajutor pentru a slăbi.
"Regele asfaltului din Argeş", retinut pentru evaziune fiscală şi spălare de bani
2014 e foarte departe, e greu să ştiu dacă voi candida
Mihai Răzvan Ungureanu poate candida la prezidenţiale
Morala imoralităţii
Ioan Rotundu
UNPR Botoşani va ataca Consiliul Judeţean
Humelnicu îi vrea la închisoare pe criminalii de la revoluţia din 1989
Ipoteşti: Lacul cu nuferi, o dorinţă aparent irealizabilă
Ministrul Berca: „ Aveţi un prefect în funcţie! Respectaţi-l!”
Comercianţii dosesc produsele ecologice
Botoşani: Sute de locuinţe au rămas în întuneric din cauza vântului
Cinci miliarde lei vechi pentru un sediu nou la DSP
De azi, copii pot fi înscrişi în clasa pregătitoare
Gaiţele hodorogite trebuie să plece
Ioan Rotundu
Lumea lu' Rotundu: La şezătoare
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă