Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
10348
De la 07 Ianuarie 2003
118209434

Botoşani: Jaful uluitor la care este supus Spitalul judeţean

  • tomograf pentru animale sub lacăt
  • utilaje agricole la Spitalul de Psihiatrie
  • stoc de seturi WC pentru mai mulţi ani
  • 4 March 2013, 23:00

Gheorghe Damian a ajuns managerul Spitalului judeţean „Mavromnati” din Botoşani printr-un examen formal, el fiind singurul concurent. Nu-i zi lăsată de la Dumnezeu ca el să nu aibă o ieşire în presa locală prin care să-şi pună în valoare „capacitatea managerială”. Când, însă, i se pun întrebări legate de aspectele sensibile din spital, care afectează direct calitatea actului medical şi viaţa pacientului, Gheorghe Damian (foto) îşi aduce brusc aminte că are purtător de cuvânt şi pasează răspunsul la întrebare în sarcina acestuia.
Spitalul judeţean Botoşani este singurul spital din România care are contractul cu cea mai mică finanţare de la Casa de Asigurări de Sănătate, şi aceasta graţie fostului şef al CAS Botoşani, medicul Rodica Huţuleac, care s-a folosit de incompetenţa managerială a celor din spital şi le-a tăiat din finanţare. Huţuleac s-a îmbogăţit prin premiile primite pe seama economiilor făcute la Spitalul judeţean, „Gestapovista portocalie”, cum am numit-o eu, a avut însă grijă ca Spitalul municipal Dorohoi să primească cei mai mulţi bani dintre spitalele din România, Huţuleac fiind din Dorohoi. Aşa se explică cum de Spitalul din Dorohoi n-a avut niciodată nevoie de bani iar cel judeţean este tot timpul în criză financiară.
Dar despre jaful la care este supus de mai mult timp Spitalul judeţean, mai exact din perioada când preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani a fost Mihai Ţâbuleac, voi mai scrie. Deocamdată vă prezint două situaţii uluitoare, cum ar spune jurnalistul Robert Turcescu.
În toamna anului trecu, pe vremea când Gheorghe Damian era doar manager interimar, Spitalul se afla într-o acută criză de bani pentru medicamente şi materiale sanitare. Cu toate acestea, Damian a găsit bani să cumpere utilaje agricole ultraperformante pentru a dota Spitalul de Psihiatrie din Botoşani, devenit secţie a Spitalului judeţean. Cică aceste utilaje au menirea de a-i atrage pe pacienţi în activităţi care să le abată atenţia de la bolile de care suferă. Dar ce urgenţă era în achiziţionarea acestor utilaje în prag de iarnă? Damian tace.
Tot la Psihiatrie, Damian a cumpărat 40 de seturi complete de WC, pe motiv că pacienţii sparg oalele şi este necesară schimbarea lor. Stocul asigură posibilele spargeri pe o perioadă îndelungată de timp, iar surse din spital spun că achiziţia nu era urgentă şi că s-au blocat nişte bani. Oar Damian tace.
Spitalul dispune de un tomograf care nu este folosit de mai mult timp. Povestea acestui tomograf este una interesantă. Aparatul este de producţie americană dar a fost adus din Germania, unde a fost folosit pentru ecografii la oi. Considerat second-hand, tomograful a costat enorm de mult pentru performanţele sale tehnice scăzute.
Mai ales că fiind un aparat depăşit tehnic, piesele de schimb se găsesc greu şi sunt foarte scumpe. Chiar şi aşa, aparatul era folosit pentru nevoile pacienţilor, Numai că funcţionarea aparatului a pus în dificultate anumite relaţii create cu sectorul privat.
Aşa se face că din motive reale sau inventate tomograful mai mult a stat nefolosit. Nici în momentul de faţă nu se foloseşte, deşi este perfect funcţionabil, pe motiv că aparatul este montat într-o aripă a clădirii supusă reabilitării. Aşa că serviciile medicale legate de tomograf sunt dirijate spre o firmă privată din Suceava, Spitalul judeţean plătind lunar cam 50 mii lei sau 500 milioane lei vechi.
Surse de la UPU au confirmat faptul că spaţiul în care se află tomograful nu este supus reabilitării, camera neavând nici un perete zgâriat, dar uşa stă încuiată pentru că sunt intere să se lucreze cu firma de la Suceava. Pe vremea când managerul Spitalului era medicul cardiolog Cornel Enache, s-a luat legătura cu o firmă din Germania şi Israel care să aducă un tomograf performant, mult mai ieftin de întreţinut şi însoţit de un set de aparate care să completeze analizele medicale, costurile acestora fiind mult mai mici faţă de cele înregistrate la acea dată.
S-a opus preşedintele Mihai Ţâbuleac, care nu s-a sfiit să-l întrebe pe Enache în ce constă aranjamentul şi cât este câştigul său. Ţâbuleac n-a putut concepe că firma Germano-Israeliană vine cu aparatura fără a plăti vreun comision cuiva, ci numai pentru a-şi dezvolta afacerile.
Dar exemplele de faţă sunt mici copilării pe lângă marele jaf la care este supus spitalul. Vă mai amintiţi de scandalul laboratorului de analize medicale? Să vedeţi aici ce jaf s-a pus la cale.
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: Geamul buclucaş
Gastronomie: Ciorbă de peşte
Australia a avut cea mai fierbinte vara din istoria sa
Şi ministrul de interne, Radu Stroe, vrea să sperie Germania
Banca Centrală a Greciei a adus cu avionul câteva miliarde de euro în ţară
Macaleţi este nemulţumit de cum se lucrează la „fabrica de bani”
Ponta ne jecmăneşte după o lege a lui Tăriceanu
Ioan Rotundu
Comunicat întrerupere furnizare apă
Clienţii E.ON pot opta acum pentru factura electronică
Dar lefuri mai mari nu vreţi, doamna Iuliana Nacu?
Fiscul şi Camera de Comerţ i-adună pe oamenii botoşăneni de afaceri
Una din „viespile” de la Flămânzi a ajuns în conducerea IŞJ
Florin Ţurcanu se joacă cu focul… DJDP
Primarul Botoşanilor a devenit baron local
el s-a mutat la vilă, în comuna Curteşti foştii vecini nu-i regretă plecarea
Miercuri, Împăratul va împărţi bugetul judeţului
Verigile lanţului unirii s-au adunat la Suceviţa
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă