Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
33744
De la 07 Ianuarie 2003
112784095

Tragedia vieţii evreului botoşănean Avram Segal

  • Ioan Rotundu
  • 4 March 2018, 23:00

Avram Segal (foto 1) s-a născut în Botoşani în anul 1953 în familia de evrei Iosiv şi Surica. Tatăl său a lucrat mulţi ani ca şef la depozitul carte în cadrul UJCC Botoşani. Avram a urmat şcoala generală şi liceul în Botoşani, după care s-a înscris şi a reuşit la Politehnica Bucureşti – Facultatea de chimie, În liceu şi facultate a fost coleg cu Iolanda Daniela Poenariu, de loc din Săveni, la acea vreme încă perceput ca un târg evreiesc. Cu Daniela avea să se căsătorească şi să-i fie alături la toate necazurile prin care Avram avea să treacă.
În facultate, Avram şi Daniela se disting ca studenţi fruntaşi. Avram este chiar cooptat de către profesori în munca de cercetare a facultăţii. În anii studenţiei frecventează Biblioteca Americană pentru a se perfecţiona cu limba engleză şi a putea avea acces la cunoaşterea noutăţilor din cercetarea chimică americană publicate în revistele de specialitate. În ultimii ani de facultate publică mai multe articole în revistele de specialitate din străinătate, ceea ce-l va aduce în atenţia ofiţerilor de securitate. Va fi supravegheat şi fotografiat de fiecare dată când intra la Biblioteca Americană (foto 2)
Dealtfel, Avram Segal, student fiind, avea o atitudine critică faţă de regimul comunist. El nu contesta doctrina politică comunistă, pe care o îmbrăţişează şi astăzi, contesta modul în care autorităţile statului înţelegeau să o aplice în practică.
Absolvă facultatea cu media generală 9,96 şi vine la Botoşani. Este angajat la Electrocontact Botoşani, fabrica de la care au fost recrutaţi cei mai mulţi informatori la Securitate. Avram va fi preluat şi de ofiţerii de securitate botoşăneni pentru a-l supraveghea.
La Electrocontact nu va sta mult timp. Va fi repede eliminat pentru că a fost considerat un element periculos pentru mediul muncitoresc de acolo. Pe atunci, şef de cadre la Electrocontact era politrucul Cardaş, cel care avea să deţină ideologul culturii botoşănene.
A lucrat o perioadă ca şef birou la IGO, actualul Urban Serv. Aici a fost chestionat în repetate rânduri de către şefa biroului de contabilitate, o anume Semfora Mironescu. Mironescu i-a opus multe întrebări despre ce publică în revistele din străinătate. Deşi Segal i-a explicat că sunt studii ştiinţifice, Mironescu l-a raportat la securitate că trimite articole denigratorii regimului comunist. Va ajunge apoi profesor de chimie la Liceul Eminescu.
În tot acest timp Segal era urmărit permanent iar unii dintre fiştii săi colegi de liceu au fost racolaţi de Securitate şi puşi să-l urmărească şi să raporteze tot ce face şi ce pozace spune. Despre cei care l-au turnat pe Segal la Securitate voi veni cu un articol separat.
Soţia sa, Daniela, a fost angajat chimist la Laboratorul de analiza apei din Cătămărăşti Deal. Pentru că soţul ei Avram, era considerat un element periculos pentru regim, n-a scăpat nici ea de a fi pedepsită. La cererea Securităţii a fost mutată de la Cătămărăşti Deal la Bucecea, mai exact la lacul de acumulare Hânţăşti de unde vine apa pe reţeaua din Botoşani, fiind nevoită să facă naveta în condiţii extrem de dificile.
Nici cu Comunitatea evreilor din Botoşani, Avram Segal n-a avut o colaborare fericită. El ştia că mulţi dintre evrei sunt oamenii Securităţii, aşa că evita să aibă prea multe contacte cu ei.
În anul 1984 a venit la sinagoga din Botoşani un rabin din străinătate pentru a discuta cu evreii botoşăneni. Securitatea a luat măsuri speciale de supravegheze a lui Avram Segal. La geamurile blocului din jurul sinagogii din spatele sediului Finanţelor Municipiului Botoşani au fost plasaţi securişti cu aparate foto. Alţi evrei au fost special instruiţi cum să observe ce se întâmplă în interior. Avram a venit la întâlnire însoţit de tata, mama şi câtva cunoştinţe. A fost fotografiat din toate unghiurile posibile. Avea să-şi vadă fotografiile peste ani, când va studia la CNSAS dosarul său de urmărire.
Deşi la acea întâlnire Avram n-nu a luat legătura cu rabinul străin, nu i-a înmânat niciun document cum se aşteptau ofiţerii de securitate, oamenii Securităţii din interior au depus trei informări negative despre el.
Cert este că în cursul anului 1984 lui Avram Segal i se va ridica cetăţenia română şi va primi document de apatrid. Cu un astfel de document nu putea pleca în nicio ţară străină. Nu acea serviciu, nu mai era român dar nici nu putea părăsi ţara. A scris la ONU şi Înaltul Comisar cu Migrarea i-a eliberat un paşaport cum că se află sub protecţia ONU.
Aşa a putu pleca în Canada şi nu în Israel cum se aşteptau toţi. Îşi va lua şi soţia. În Canada va lucra în cercetarea chimică iar soţia sa în domeniul cercetării medicamentelor. Viaţa nu le-a fost uşoară dar au reuşit să se integreze în societatea canadiană şi să-şi facă o situaţia materială mulţumitoare, ei locuind în regiunea Quebec, oraşul Montreal.
Anii au trecut cu bucurii şi mici insatisfacţii până spre sfârşitul anului 23006, când avea să vină marea nenorocire ce avea să-l marcheze pe Avram Segal pentru tot restul vieţii. (Va urma)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Protest anti-coruptie de amploare la Kiev:
Cel putin 10 raniti si 50 de manifestanti arestati dupa confruntarile cu politia
Horoscopul zilei de 5.03.2018
Bancul zilei: Ardeleanul şi antichităţile
Peste 1.700 de militari romani si straini participa, incepand de luni, la exercitiul Spring Storm 18
Franta: Marine Le Pen vizata de un control fiscal (presa)
Disputa pe masa saracilor din Germania.
Interdictie pentru straini si barbatii tineri
Social-democratii germani au votat pentru a intra in coalitia de guvernare alaturi de conservatorii lui Merkel,
la capatul a 5 luni de instabilitate politica
Codrin Stefanescu: Astept ca Liviu Dragnea, camaradul meu, sa vina cu explicatii publice
cu privire la prezenta sa la "chermezele" SRI
Daea: Eu niciun cuvant nu-l scot gresit din gura.
Sunt un om stapanit, venit din aluatul pamantului
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 2.03.2018
Monografia judeţului Botoşani s-a bucurat de succes
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă