În pofida eforturilor făcute de reprezentanţii inspectoratului în sensul rezolvării tacite a cazului, ştirea a transpirat în mas-media devenind un adevărat eveniment local, comentat de presa scrisă şi de anumite posturi de televiziune. Timp de mai multe zile au fost făcute tot felul de comentarii pro şi contra, părinţii elevilor admonestaţi acuzându-l pe Gheorghe Morcov de agresivitate şi comportament inadecvat faţă de ţinuta cerută unui euro-profesor. Acesta, la rândul său, s-a grăbit să respingă orice acuzaţie adusă, invocând rezultatele, unele excepţionale, obţinute de elevii săi la olimpiade, cerând totodată sprijinul cadrelor didactice în lupta cu părinţii tupeişti care şi-au permis să îl ia la întrebări. S-au invocat şi alte fapte mai mult sau mai puţin grave, profesorul fiind acuzat că pune note mari doar celor care fac pregătire cu el, în particular, pe bani grei, că îşi umileşte elevii murdărindu-i cu cretă, pe cap, în faţa clasei, sau că îi pune să dea declaraţii scrise în care să menţioneze că se vor îndrepta.
Se pare că, la sfârşitul anului trecut, după ce un elev a fost făcut de profesor „handicapat” şi trimis „la doctor, ca să se trateze”, un grup de 16 elevi din clasa a IX-a au semnat o petiţie prin care solicitau conducerii liceului schimbarea profesorului Gheorghe Morcov, cerere rămasă fără nici un răspuns. Postul TV Flămânzi, în cadrul Buletinului Informativ "Realitatea" a publicat în primăvara anului 2007 o sesizare a fostei învăţătoare Lucica Lipciuc, în care era amendat comportamentul profesorului Morcov în relaţie cu fiul acesteia şi faptul că notarea ostentativă a elevului cu note proaste la matematică era pe care să-i pericliteze absolvirea liceului şi înscrierea la examenul de bacalaureat. În concluzie, nimic nou pe frontul (şcolar) de est.
După ce, în urmă cu o săptămână, părinţii mai multor elevi din clasa a X-a A s-au prezentat la şcoală ameninţând că-şi vor retrage copiii de la cursuri dacă Gheorghe Morcov nu va fi înlocuit, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean a decis ca activitatea profesorului de matematică Gheorghe Morcov să fie monitorizată şi evaluată de inspectorul şcolar Daniel Năstruţ, în funcţie de rezultatele raportate urmând să se a impună (sau nu) constituirea unei comisii de anchetă. Între timp, la Grupul Şcolar "Nicolae Bălcescu" Flămânzi lucrurile au început să se mişte foarte repede.
Ca în comediile proaste, inspectorul Daniel Năstruţ a asistat la câteva ore ale profesorului Morcov, ca şi cum ar fi fost de aşteptat că profesorul cu probleme să se dea în stambă chiar în faţa inspectorului şcolar. Mai mult chiar, după cum am aflat chiar din interiorul şcolii,

Cei care îl cunosc pe profesorul Gheorghe Morcov, au sărit, de cele mai multe ori, în apărarea sa, dar nu întotdeauna, precum cel care opiniază „am fost elevul acestui profesor. Este un profesor bun, dar totuşi exagerează prea mult. Face ore doar cu cei mai buni din clasa respectivă şi predă doar pentru înţelesul lor. Ceea ce nu-i bine”.
Dar iată şi părerea unui fost cadru didactic al liceului, care mi-a confirmat, ceea ce de fapt bănuiam: „profesorul Morcov a fost şi este un profesor excepţional dar, în ultimul timp cel puţin, a dovedit că nu prea are tactică pedagogică, derutând elevii mai slabi de înger sau nepregătiţi, speriindu-i cu atitudinea sa dominatoare, lucru reflectat şi în rezultatele mai slabe ale şcolarilor respectivi la învăţătură”.
Chiar în perioada pregătirii prezentului articol am primit din partea unor eleve sosite la sediul redacţiei un material de solidarizare a elevilor cu profesorul, o dovadă de ataşament neţărmurit faţă de dascăl că ar fi murit de invidie şi uteciştii lui Ceauşescu. Cităm un fragment: „După 30 de ani în care şi-a făcut meseria aşa cum trebuie (probabil acesta este şi motivul scandalului) acum, la sfârşit de activitate, când totul trebuia să fie frumos, orgoliul unor elevi care ar mai trebui să pună mâna pe carte a perturbat liniştea şi a încercat să murdărească imaginea domnului profesor. Acest lucru se dovedeşte o nesimţire total ieşită din comun din partea acestora, demonstrând educaţia primită în familie. În al doilea rând, domnul Morcov Gheorghe a fost profesor şi diriginte multor generaţii, din care o mare parte a foştilor elevi au urcat pe scena socială, fiind persoane de la care mulţi dintre noi am avea de învăţat. În încheiere menţionăm că iniţiativa ne aparţine în totalitate nouă, clasei a VIII-a A deşi suntem convinşi că mai sunt elevi care consideră că a-ţi face datoria faţă de elevi nu înseamnă să tolerezi orgoliile fără nici un fundament, astfel învăţământul nu ar mai deveni un drum întortocheat printre orgoliile elevilor. Cerem conducerii şcolii scuzele de rigoare pentru curajul de a ne exprima părerea fără a cere permisiunea”. Ce final socialist sublim! Oare, cine l-o fi dictat?
Din păcate, profesori care ar trebui să-şi liniştească bătrâneţile la pensie, continuă să ocupe catedrele ce s-ar cuveni profesorilor tineri. Altfel spus, învăţământul botoşănean nu se vrea primenit de dascălii de modă veche cu cei de modă nouă, europeană. Explicabil, de vreme ce nici Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoşani nu s-a primenit cu inspectori tineri, dornici de reforme reale în învăţământ şi nu de cosmetizări gen „pe afară-i vopsit gardul, înăuntr-ui leopardul”. (B.P.F.)