Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
363
De la 07 Ianuarie 2003
124343186

„Actorul nu este un măscărici”

  • 4 October 2010, 23:00

„Nici o criză financiară nu poate opri zidirea sufletească. Haideţi să construim din interior, veniţi la teatru” îndemna zilele trecute directorul Teatrului Mihai Eminescu, Traian Apetrei.
Chiar şi în aceste vremuri tulburi, pe scenă, osteneala şi dăruirea actorilor dau viaţă unor personaje care încearcă să aducă măcar un surâs pe faţa spectatorilor. Dar actorul este şi el om. Cu greu păşeşte în viaţă, sub spectrul unor disponibilizări forţate de aceeaşi criză care ne macină.
Rolurile sunt greu primit, concurenţa acerbă, vârsta, simpatia, empatia, aspectul fizic sunt ingrediente ale unui stres permanent, al unui zbucium sufletesc pe care actorul, intrat pe scenă îl uită în culise. În aceste zile, botoşănenii sunt invitaţi la Zilele Teatrului Eminescu, care stau din păcate sub semnul austerităţii. Şi totuşi în prima seara, sala a fost arhiplină, „full” cum spuneau câţiva adolescenţi.
Actorii s-au dăruit din nou şi din nou şi din nou. Petronela Chiribuţă este o actriţă binecunoscută botoşănenilor. Preşedinta Asociaţiei Amfiteatru poate fi văzută tot mai rar pe scenă. Motivele sunt multe şi greu de spus cu voce tare. Şi totuşi ştie că teatrul nu o va trăda.
Cum trec actorii prin criza care isterizează toate domeniile?
Actorul este un personaj, dar înainte de toate este un om ca toţi ceilalţi. Poate prin formaţia lui profesională este mult mai vulnerabil decât ceilalţi. Iar dacă ceilalţi pot fi supravieţuitori, supravieţuirea pentru un actor înseamnă condamnare la moarte, ceva care ar putea să-l depersonalizeze, să-l umilească. Actorul vrea să fie demn.
Şi atunci când intră pe uşa teatrului şi atunci când este pe scenă şi atunci când este în timpul liber. În loc să fie o acumulare de viaţă, el nu mai poate rămâne nici măcar luptător pentru că fiecare zi reprezintă o o luptă pentru continuarea profesiei. Normal, că multe voci vor spune că are alternative, că ar putea să facă ceva mai multe, decât să se aşeze în faţa oglinzii la garderobă.
Ce ar putea să facă mai mult un actor decât să se bucure şi să-i bucure pe ceilalţi. Pentru că în faţa publicului vine cu temerile şi cu angoasele personale, pentru că la fel ca toţi ceilalţi trebuie să-şi plătească ratele, utilităţile, trebuie să manânce, trebuie să doarmă într-un loc al lui, trebuie să-şi încarce bateriile epuizate după luni de repetiţii.
Sacrificiu şi dăruire cu portofelul gol?
Au fost momente în care pozacare realizam aşa într-o noapte că s-au schimbat anotimpurile. Nu aveam timp să mă bucur de toamnă sau de vară. Bine, sacrificiul acesta îl ştii de la început, din momentul în care ţi-ai ales această profesie. La noi nu s-au simţit într-atât efectele crizei, de genul renunţării la unele colaborări pentru că încă avem o conducere care are disponibilitatea necesară să ne asculte, să ne afle tristeţile, se păstrează ideea de colectiv, de demnitate şi s-a înţeles faptul că nu putem exista unii fără ceilalţi aici în teatru.
Ce a făcut în ultima perioadă actriţa Petronela Chiribuţă?
În ultima perioadă, Petronela Chiribuţă a încercat profesional să-şi argumenteze activitatea ca actor. Argumentele le-am dobândit în ani de şcoală. Am vrut ca substanţa a ceea ce fac eu în scenă să fie clar decantată la ceea ce am acumulat la nivel teoretic. Am încercat să ramific domeniul meu de activitate în televiziune. A fost un loc în care mi-am experimentat potenţele artistice, am vrut să-mi dovedesc mie că pot să fac acel lucru.
Un actor e unic în felul lui de manifestare, dar vreau să se înţeleagă foarte clar: un actor nu este un măscărici. Nici pe scenă nici în viaţa de zi cu zi. Am impresia că e o percepţie puţin denaturată a acestei profesii. Normal că trebuie să-i faci pe ceilalţi să râdă, normal că trebuie să-i faci să se distreze. Dar cei din jur trebuie să înţeleagă, una este Vacanţa Mare şi alta un actor profesionist.
De ce nu joci Petronela Chiribuţă?
Nu ştiu, poate că nu sunt pe placul unora, altora...Am foarte multe lecţii de învăţat din parcursul vieţii mele, dar asta nu înseamnă că nu am foarte multe lucruri. Acum, mă pregătesc să joc rolul unui copil de opt ani şi nu am nici o replică. Nu, nu sunt împăcată cu mine, pentru că nu sunt un om care să mă mulţumesc cu puţin. Iar dacă am ales acest parcurs profesional, această profesie am ales ca să ard. Ca preşedinte al Asociaţiei Amfiteatru ne-am pot să spun că ne-am propus multe, dar nu le vom dezvălui chiar acum, dar sunt idei măreţe, în beneficiul actului cultural, în slujba teatrului care nu ne va trăda niciodată. Nici pe noi, actorii, nici pe minunatul nostru public care ne soarbe fiecare replică atunci când suntem pe scenă. (A consemnat Lavinia Preda)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Bancul zilei: Consilier guvernamental… mai prost decât oaia
Horoscop
Au semnat contractele de sponsorizare oferite de Trans Gaz
Program Tv SOMAX, marţi, 5 octombrie 2010
Nou centru de încasări înfiinţat de Termica Botoşani
Şi-a luat lumea în cap! Ajutaţi poliţiştii să o găsească!
Preveniţi furtul din autoturisme!
Politizarea directorilor de şcoli a continuat
În această lună se mai pot depune cereri de subvenţie agricolă
Greva profesorilor nu va afecta orarul şcolar
Sunbtem fruntaşi la îmbolnăvirile de TBC
Exponatul lunii octombrie la Muzeul Judeţean Botoşani
ămaşi fără furaje din neglijenţă şi răzbunare
Land Rover furat din Germania, oprit din drumul spre Moldova
Mii de sindicalişti din educaţie sunt aşteptaţi să protesteze marţi la Cotroceni
China caută combustibilul viitorului pe Lună
Autorităţile albaneze au confiscat bunurile unui sef mafiot italian
Mama preşedintelui Traian Băsescu a murit
Ion Iliescu: Alianţa cu PNL, să nu lăsăm dreapta să se refacă
Topul primilor 20 de politicieni botoşăneni
săptămâna 26 septembrie – 3 octombrie 2010
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog