Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Fapt divers
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
34380
De la 07 Ianuarie 2003
112784731

Editorial

Botoşani: Insomniile protopopului Lucian Leonte

  • Ioan Rotundu
  • 4 October 2015, 23:00

Protopopul Lucian Leonte pare (foto) să aibă grave insomnii determinate de o inedită concurenţă privind credinţa în Iisus Hristos. S-au distribuit prin municipiul Botoşani câteva mii de exemplare din Noul Testament tipărit într-o formă grafică de excepţie şi cu un corp de literă care permite să fie citit şi de către persoanele în vrâstă sau cu probleme de vedere. Distribuirea s-a făcut gratuit, ceea ce l-a scos din sărite pe părintele protopop care, din câte-l cunosc, dacă ar fi avut un astfel de prilej ar fi scos ceva bănuţi de pe urma unei astfel de acţiuni de propovăduire a credinţei în Iisus.
Cred că distribuirea gratuită i-a creat aceste grave insomnii, o astfel de concurenţă în credinţă fiind grav păgubitoare pentru Biserica Ortodoxă Română care n-a distribuit niciodată gratuit Biblia. Dimpotrivă, dacă mergem la magazinul de la poarta bisericii Sf. Ilie, magazin patronat de părintele protopop, putem cumpăra Biblia la un preţ mult mai mare decât costul de tipărire.
Dealtfel, la acest magazin toate cărţile şi odoarele bisericeşti sunt mai scumpe decât prin alte magazine de profil de pe la porţile mănăstirilor sau vândute volant pe la evenimente religioase publice.
Revenind la cartea distribuită gratuit şi intitulat㠄Noul Testament cu psalmii”, presa locală a consemnat că acţiunea ar aparţine Bisericii Adventiste iar protopopul Lucian Leonte s-a grăbit să-i acuze pe adventişti de prozelitism şi lipsă de respect pentru Biserica Ortodoxă. A mai clamat protopopul că tipăritura conţine grave erori de traducere şi de aceea nu trebuie citită şi crezut în Iisus Hristos punând la baza credinţei această scriitură.
Am sunat la Biserica Adventistă din Botoşani şi am discutat cu pastorul Alin Apostol. Acesta mi-a explicat că nu Biserica Adventistă a distribuit cartea. L-am mai întrebat dacă deţine informaţii că traducerea în româneşte ar fi o traducere cu mari erori. Răspunsul său a fost că volumul în limba română este identic cu cel cuprins în Biblia BOR.
Din informaţiile pe care le am reuşit să le obţin din stânga şi din dreapta se pare că acţiunea s-a desfăşurat sub coordonarea celor de la cultul Martorii lui Iehova. Nici nu are importanţă cine a organizat acţiunea pentru că ea este perfect legală şi în spirit european.
N-am ştiinţă cum a ajuns protopopul Lucian Leonte la concluzia că volumul are grave eroi de traducere pentru că dumnealui nu vorbeşte nicio limbă străină. Am confruntat pe sărite versete din Biblia ortodoxă şi acest contestat volum şi n-am sesizat nicio diferenţă. Am mai confruntat scrierile şi cu o altă carte intitulată Noul Testament, de această dată editată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Editura Parohiei Malovăţ, 2009 şi tot n-am sesizat vreo diferenţă.
Cât despre acuzaţia de prozelitism şi lipsă de respect adresată de părintele protopop Bisericii Adventiste sau oricărui alt cult, m-aş bucura ca protopopul să treacă de la vorbe la fapte. Adică să distribuie şi el câteva mii de exemplare din Biblia ortodoxă, tot gratuit. Mă tem că n-o va face niciodată pentru că preoţii BOR au mână de luat şi nu de dat.
Mai am convingerea că teama protopopului nu vine de la distribuirea gratuită a Noului Testament ci de la faptul că mii de creştini vor putea citi şi înţelege singuri credinţa curată în Iisus Hristos iar preoţii ortodocşi nu-i vor mai putea struni, domina, nu le vor mai putea subordona şi manipula conştiinţa, adică nu vor mai putea scoate bani pe seama credinţei sau vor scoate mai puţini.
Asta-i râca care-l macină din interior pe părintele protopop şi care i-a creat grave insomnii. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Bancul zilei: „Ecologist” de neveste
Horoscopul zilei de 5.10.2015
Reţeta zilei: Ketchup foarte iute
Ţigări de contrabandă de peste 48.000 de lei confiscate la frontiera de est
Preot concediat de Sfantul Scaun dupa ce a anuntat in presa ca este
homosexual Vaticanul spune ca a renuntat la el din cauza interviului dat si planificarii unui protest inaintea unui sinod important
Scandal in Italia dupa ce in cateva scoli va fi introdusa limba romana ca materie obligatorie
Directorii de licee schimba tactica
Ce pedepse primesc elevii care vin cu barba, sunt prinsi fumand sau chiulesc
Vladimir Putin ii scrie Angelei Merkel, avertizand-o cu privire la riscurile "instrainarii reciproce"
SUA: Autorul masacrului din Oregon s-a sinucis dupa atac, sustin autoritatile
14 arme, gasite la locuinta sa
Persoanele care reclama, cu dovezi, incalcarea Legii Concurentei ar putea primi 1% din amenda aplicata
dar nu mai mult de 100.000 de euro
Angela Merkel, "favorita certa" la Premiul Nobel pentru Pace pentru gestionarea crizei refugiatilor
insa pierde din popularitate in Germania
Raidul SUA in Afganistan, soldat cu 19 morti, ar putea fi crima de razboi
Obama a adresat condoleante pentru bombardarea
Victor Ponta: In urmatoarea sedinta JAI se voteaza contra aderarii Romaniei la Schengen
la anul presedintia va fi a Olandei
„Viaţa merge înainte şi fără mine!”
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă