Organizatorii acestui festival sunt Primăria comunei Vârfu Câmpului, Căminul Cultural Vârfu Câmpului, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani şi Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Botoşani.
Oamenii s-au primenit cu ce au avut mai frumos, iar după slujba de duminică ţinută în bisericile comunei au înşfăcat economiile familiei şi au făcut act de prezenţă la acţiunea „primarelui-artist”, cum s-a exprimat o localnică.
Formaţiile concurente s-au adunat în curtea primăriei, încolonate pentru parada devenită de acum tradiţie la festivalul amintit. Artiştii mici şi mari, costumaţi în portul popular care duhnea a naftalină, nu stăteau o clipă locului. Până când primarul Aurel Ungureanu a dat startul, tinerii au încins joc după joc, pe ritmurile unei fanfare care a dat semne de oboseală de multe ori pe parcursul programului.
Parada a fost momentul cel mai admirat. De o parte şi de alta a drumului localnicii s-au strâns în şir indian, au pornit telefoanele mobile şi au imortalizat momentul unic. Primarul Aurel Ungureanu, în costum la patru ace, asortat cu eşarfa tricoloră, conducea ostilităţile, la pas, cu un zâmbet larg, sigur pe reuşita proiectului său. Are şi de ce. Anul acesta, festivalul a deschis suita unei serii de şase manifestări care au rolul de a relansa turismul cultural şi popular al zonei botoşănene din comuna Vârfu Câmpului şi nu numai.
Cele şase evenimente sunt realizate în cadrul proiectului SMIS 18154, finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional REGIO, Axa Prioritară 5- Dezvoltare Durabilă şi Promovarea Turismului, Domeniul de intervenţie 5.3-
Promovarea potenţialului turistic şi crearea infrastructurii necesare, în scopul creşterii atractivităţii României ca destinaţie turistică, titlul proiectului “Promovarea activităţilor de marketing şi a produselor turistice specifice zonei Vârfu Câmpului, Judeţul Botoşani”.
În spatele primarului, doi cai arătoşi, superbi, de la Pensiunea „Cai de vis” răpeau clişeele camerelor de luat vederi. Apoi formaţiile….”Sireţelul”, „Hora”, fiecare după numele lor. Artiştii păşeau cu încredere şi curaj, cu speranţă că anul acesta se vor lăuda cu trofeul festivalului devenit deja tradiţie.
Parada s-a încheiat pe suprafaţa din spatele terenului de

Şeful liberalilor a salutat scurt. „Sunt mândru că mă aflu astăzi aici, este o zi foarte importantă pentru dumneavoastră, este important să vă păstraţi tradiţia. Voi fi alături de echipa care ne conduce. Aşa să ne ajute Dumnezeu” a spus Florin Ţurcanu.
Şi prefectul Cristian Roman a luat cuvântul: „Mă bucur să mă aflu aici şi mărturisesc că am făcut un efort să mă aflu aici, pentru că astăzi la 6.00 eram la Alba Iulia ( n.r. ora 14.00, ora alocuţiunii prefectului)…. Vă felicit pentru tot ce faceţi astăzi aici pentru că astfel dovediţi că sunteţi o comunitate. Prin astfel de acţiuni vă regăsiţi identitatea şi aveţi curajul să vă regăsiţi ceea ce sunteţi de fapt.
Drama noastră a românilor, după două decenii, este aceea că parţial ne-am pierdut identitatea. Nu avem pe nimeni să ne dispreţuiască mai mult decât o facem noi înşine. Vă asigur de tot sprijinul meu” a spus şi prefectul Cristian Roman.
Primarul Aurel Ungureanu a profitat însă de vizita înalţilor oaspeţi şi a atras atenţia răspicat: „Cineva spunea azi că vine ministrul Elena Udrea, am aşteptat cinci minute, văd că nu mai apare…. Ajutaţi-ne, domn prefect, nu pot oamenii să vină prin praf aceşti 450 de metri până la biserică. În aceste opt luni câte au mai rămas, ajutaţi-ne să punem asfalt” a spus primarul Ungureanu.
Bineînţeles că nu au lipsit de la eveniment tarabele cu mărunţişuri, chita comercianţilor veniţi tocmai din buricul Botoşaniului. Ghiozdane, treninguri, clame de păr, mitraliere de jucărie, caiete, mingi luminoase şi metanii amestecate cu rujurile şi fardurile ieftine.
Alături de chinezării un singur chioşc cu mici care a susţinut toată comanda locală. Una peste alta, locuitorii din Vârfu Câmpului s-au declarat mulţumiţi. Pentru ei, festivalul a fost un mod de a se întâlni la o vorbă şi un pahar de bere bună la dozator.
Le-a rămas în cap doar vorba primarului: „450 de metri de asfalt până la biserică, că nu mai am loc în sat”, realizare de viitor pusă în cârca preşedintelui de partid, Florin Ţurcanu şi a prefectului Cristian Roman. Aşa ca prieteni….(Lavinia Preda)