O investiție care s-a realizat într-un an și opt luni cu ajutorul firmei Victor Construct și cu fonduri de la Banca Mondială a dat un aspect cu totul nou Maternității din Botoșani. În cadrul proiectului au fost modernizate etajele 1,2 și 3, adică sălile de nașteri și saloanele în care femeile și bebelușii sunt ținuți sub supraveghere pentru câteva zile.
De asemenea saloanele beneficiază acum și de aparatură performantă, de ultimă generație. Miercuri, în prezența șefilor Spitalului Județean, a reprezentanților Ministerului Sănătății, a patronului firmei de construcții și managerului de proiect au fost predate oficial lucrările. Mândru de rezultatul lucrărilor de reabilitare, patronul firmei Victor Construct, a ținut să aprecieze în mod deosebit stradania muncitorilor care aproape doi ani au depus eforturi susținute pentru ca lucrarea să se apropie de perfecțiune. Nu în ultimul rând, Victor Mihalache a menționat meritul managerului de proiect, Cezar Bobescu, care a gestionat admirabil situația lucrărilor de la Maternitate, în condițiile în care cadrele medicale au lucrat ca pe front.

Este o lucrare de top. Femeile care vor fi mame vor avea posibilitatea să vadă că într-adevăr s-a făcut o investiţie de top. Se compară cu orice investiţie din Europa în sistemul de Maternitate. A fost o echipă foarte complexă de specialişti de la firma Victor Construct. Ei au muncit, ei au pus totul în operă, au lucrat cu simţ de răspundere şi au făcut o lucrare de top. Eu sunt doar patronul, dar ei au muncit. Eu le mulţumesc. În cazul în care vor apărea probleme după recepţie, noi vom interveni. Dar nu sunt. Eu zic că este o lucrare de top, iar mamele vor putea vedea cu ochii lor că este o investiţie de top şi cred că putem compara orice investiţie din Europa în sistemul de maternitate cu ceea ce am făcut noi, a spus Victor Mihalachi.
În afara Maternităţii Botoşani, firma Victor Construct mai reabilitează Maternităţile din Ploieşti, Galaţi, Târgu Mureş, Suceava, Piatra Neamţ şi Rădăuţi. Și directorul Spitalului Județean Botoșani, Viorel Iliuță, s-a arătat deosebit de încântat de noul aspect al sălilor de nașteri și saloanelor de nou-născuți.
Este într-adevăr o lucrare de top şi vom putea asigura condiţii europene pentru paciente. Văzând condiţiile oferite de spital, sper ca pacientele să nu mai

Saloanele sunt cu unul sau două paturi, au baie proprie, camere de supraveghere video şi sisteme la fiecare pat ca în cazul în care o pacientă are nevoie de ceva să apese pe un buton pentru a cere ajutor. Unitatea beneficiază de un sistem de filtrare a aerului, care a costat aproximativ 300.000 de euro. De asemenea, în sălile de naştere au fost montate camere video care vor înregistra naşterile, iar dacă părinţii vor dori li se vor pune la dispoziţie înregistrările.
Unitatea a fost dotată şi cu un sistem performant de alertare în cazul producerii unui incendiu. Pacientele, dacă au o urgenţă, apasă butonul de apelare şi intervine personalul. Totul se monitorizează, din momentul în care pacienta apasă butonul şi până în momentul în care intervine asistentul. Timpul se stochează timp de o lună de zile pentru a se vedea dacă s-a intervenit prea repede sau prea târziu, a spus managerul de proiect, Cezar Bobescu. (Liana Anuței)