Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Horoscop
Caricaturi
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
1352
De la 07 Ianuarie 2003
123396226

Când prezumţia de vinovăţie rămâne la cheremul miliţienilor

  • poliţiştii rup oasele anchetaţilor în mod democratic
  • 5 August 2009, 23:00

Şeful de post al comunei Vorniceni, Viorel Sireteanu, este acuzat de abuz în serviciu. Gheorghe Agache, unul din candidaţii pentru un post de consilier local al comunei, îl acuză pe şeful de post că în ajunul Sărbătorilor Pascale i-ar fi luat în mod abuziv pe doi din fii săi şi i-ar fi bătut în sediul poliţiei. De altfel în comuna Vorniceni conflictul dintre familia Agache şi şeful de post Viorel Sireteanu este de mai multă vreme.
“Când a venit la noi în comună ne-a rugat să mergem şi să îi aducem bagajele. Având maşină am zis să îl ajutăm, dar după aceea el a mai apelat de mai multe ori şi noi l-am refuzat pentru că de fiecare dată puneam motorină din banii noştri. Văzând că nu l-am mai ajutăm el a început să se răzbune. Întâi le-a dat băieţilor mei mai multe amenzi, spunând ba că am defecţiuni la maşină, ba că au refuzat să prezinte actele la control, fel de fel de motive de acestea. Altădată i-au amendat pentru tăinuire, spunând că nu vrea să îi spună cine fură din sat. Mai mult, în ajunul Paştelui a venit la mine în curte şi i-a luat pe cei doi băieţi ai mei la secţie, unde i-a bătut. Acum, în sat sunt peste 30 de furturi, în care autorii nu au fost descoperiţi şi el încearcă să de-a vina pe băieţii mei”, a declarat Gheorghe Agache.
Familia Agache îl acuză pe şeful de post al comunei Vorniceni, Viorel Sireteanu, că pe data de 10 aprilie, în ajunul Paştelui, a venit la ei acasă însoţit de alţi trei poliţişti printre care şi şeful de post al comunei Nicşeni, Pingică Dumitru, şi i-au luat la secţie pe Agache Dănuţ şi Agache Marcel, pentru a fi audiaţi cu privire la un furt. Tatăl celor doi, Agache Gheorghe, susţine că după ce au fost duşi la secţia de poliţie aceştia au fost bătuţi. “Siriteanu şi cu alţi trei poliţişti au insinuat că băieţii mei au furat, dar pot demonstra cu martori că ei au fost acasă când s-a comis furtul”, a spus Gheorghe Agache.
În afara fraţilor Agache, care susţin că au fost bătuţi de poliţişti, mai este încă o persoană din aceeaşi localitate care a fost cercetat tot în cursul zilei de sâmbătă pentru furt, şi care, la o zi, a fost internată în spital având fractură de claviculă. Acesta a mers Serviciul de Medicină Legal de unde i s-a eliberat un certificat pe o durată de 25 de zile. În afara lui Marica, şi Dănuţ Agache susţine că a avut de suferit de pe urma corecţiei aplicate de poliţişti. Acesta afirmă că are un certificat medico-legal pe durata a cinci zile, în care este precizat că are două inele ale coloanei deplasate.
“Au venit în jurul orei zece şefii de post ai comunelor Vorniceni şi Nicşeni, Viorel Siriteanu şi Dumitru Pingică, însoţiţi de inspectorul Damian de la Botoşani şi l-au luat pe fratele meu Marcel. L-au dus la secţia de poliţie din Nicşeni, unde l-au bătut. Au încercat să-l lege cu un cablu şi să-l pună pe o masă unde urmau să îl bată. El a opus rezistenţă, dar până la urmă l-au lovit în cap şi apoi i-au tras cu picioarele în spate. Spre seară au venit şi m-au luat şi pe mine. M-au urcat într-o maşină şi m-au dus la marginea satului pe un câmp, unde m-au bătut. Mă băteau şi îmi spuneau să declar că eu am furat, că de nu mă împuşcă. Văzând că nu spun nimic, m-au dus la secţie şi au continuat să mă bată. Noaptea, în jurul orei două, au venit din nou în sat, au mers acasă la Adrian Marinca şi l-au luat la secţie unde l-au bătut. A doua zi, în jurul prânzului, ne-au dat drumul acasă. Când venea spre casă, Marinca a fost luat din nou de poliţişti, dus la secţie bătut şi apoi urcat în portbagajul maşinii şi transportat la Botoşani pentru a fi anchetat. A doua zi, Marinca s-a dus la spital şi medicii l-au pus în ghips”, a declarat Dănuţ Agache.
În plus, poliţiştii sunt acuzaţi de către aceeaşi familie că au încercat să muşamalizeze cazul. Gheorghe Agache, susţine că la câteva zile după acest scandal, a venit un poliţist de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Botoşani şi i-a propus lui Adrian Marinca să renunţe la plângere, în schimbul sumei de un milion de lei. În afara acuzaţiilor de lovire aduse poliţiştilor, Dănuţ Agache susţine că deşi au făcut nenumărate plângeri la poliţie referitoare la faptul că unii vecini le-au spart parbrizul de maşină şi apoi le-au furat cauciucurile, şeful de post a refuzat să se ocupe de anchetă. În plus ei susţin că la ora actuală în comuna Vorniceni au fost peste 30 de infracţiuni, dar autorii nu au fost depistaţi. Referitor la acuzele care i-au fost aduse asupra sa, şeful de post al comunei Vorniceni, Viorel Sireteanu, nu a recunoscut nimic din acuzaţiile aduse, declarând că nu are nici o vină. El afirmă că familia Agache a creat de-a lungul timpului foarte multe probleme în comună.
“Sunt nişte oameni care foarte des provoacă scandaluri, se bat şi ne creează probleme. Aceştia au primit multe amenzi, pe care nici până acum nu le-au achitat. Din câte cunosc, ei mai au cinci sau şase sesizări la instanţa de judecată. Oricum, familia Agache este o familie extrem de dificilă, care ne face mereu probleme, dar nu se pune problema să fi bătut pe vre-unul”, a declarat şeful de post al comunei Vorniceni, Viorel Siriteanu. Cert este că, în ce priveşte comuna Vorniceni, aceasta este vestită în privinţa infracţionalităţii. În general predomină furtul, dar nu lipsesc şi infracţiunile cu violenţă cum ar vătămările corporale, tâlhăriile sau chiar omorurile. Agentul şef Viorel Siriteanu a declarat că în rândul unor localnici este o mândrie să aibă cazier şi să fi comis vreo infracţiune cu violenţă.
La fel ca şi Sireteanu, şeful de post al comunei Nicşeni, Dumitru Pingică a respins acuzaţiile declarând că cei trei tineri nu au fost bătuţi. “Pe data de 10 aprilie, pe raza comunei Nicşeni au fost săvârşite două furturi, din care unul la bufetul Consum Coop. În cercul nostru de suspecţi au fost şi cei trei tineri, Agache Dănuţ, Agache Marcel şi Marinca Adrian. Au fost aduşi la secţia de poliţie unde au fost audiaţi după care ei au plecat spre casă. Nu a fost vorba de nici o bătaie, de altfel noi i-am audiat în prezenţa martorilor care pot spune acest lucru. Aveam informaţii că ei ar fi autorii şi de aceea i-am chemat pentru audieri. Iniţial au negat, dar după aceea au prezentat fel de fel de variante ceea ce ne-a făcut să credem că ei sunt vinovaţii. Au un mod de operare foarte bine pus la punct, ceea ce ne face să credem că au mai comis şi alte infracţiuni de acest gen. În momentul de faţă dosarul se află în cercetări la Inspectoratul Judeţean de Poliţie”, a declarat şeful de post al comunei Nicşeni, Dumitru Pingică.
Primarul comunei Vorniceni, Ovidiu Coreliuc, explică această situaţie creată, susţinând că Gheorghe Agache este prieten foarte bun cu fostul şef de post Ioan Gălbău, care a fost înlocuit de Sireteanu şi de aceea încearcă să creeze fel de fel de probleme. “Agache este prieten cu fostul şef de post Gălbău, care acum candidează la primărie. Mai mult, Agache candidează şi el pentru un post de consilier şi de aceea încearcă să mă înlăture atât pe mine cât şi pe şeful de post Sireteanu. De-a lungul timpului familia Agache a creat multe probleme în sat. În ultimii doi ani Marcel Agache şi Iulian Agache au primit 32 de amenzi, având de achitat 43 de milioane de lei. Deşi au primit atâtea amenzi, ei până acum nu au achitat nici un leu”, a declarat primarul comunei Vorniceni, Ovidiu Corleciuc.
Gheorghe Agache, tatăl celor doi tineri care acuză că au fost bătuţi de poliţişti, a făcut plângere la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani, solicitând sancţionarea agentului şef Viorel Sireteanu. În scurt timp, Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani va înainta dosarul la Curtea de Apel Suceava, deoarece este singura instanţă din zonă care poate cerceta un caz în care cel incriminat este un poliţist. În cazul în care Curtea de Apel Suceava va decide neînceperea urmăririi penale, Gheorghe Agache a declarat că va merge la ministrul de interne sau chiar la Haga. “Dacă nu se soluţionează voi merge la ministrul de interne, la primul ministru sau chiar la Haga. Dacă e sunt dispus să vând toate animalele de pe lângă casă şi tot mă adresez celor mai înalte foruri, pentru a rezolva problema. Dacă băieţii mei erau de vină acum ei erau arestaţi, aşa consider că au fost bătuţi fără ca ei să aibă vreo vină”, a declarat Gheorghe Agache.
Practic în comuna Vorniceni este un conflict între două tabere, pe de o parte primarul Ovidiu Corleciuc şi şeful de post Viorel Sireteanu şi de cealaltă parte fostul şef de post Ioan Gălbău care candidează pentru funcţia de primar şi familia Agache. Mai multe persoane din sat susţin că cea de a doua tabără încearcă pe orice cale ca actualul şef de post să fie înlocuit, iar primarul Coreliuc să piardă alegerile. Trecând peste patimile politice, trebuie de evidenţiat faptul că şeful de post de la Vorniceni, care deţine o avere ce bate la ochi, a mai fost înserat în paginile publicaţiei de faţă, pentru acte de violenţă în anchetă. Agentul şef de poliţie de la Nicşeni, fost miliţian şef al comunei Roma, are şi el destule abuzuri la activ. Deocamdată, cei doi foşti miliţieni deveniţi peste noapte poliţişti nu se bucură de un respect deosebit în rândul comunităţii puşi s-o deservească. Metodele lor miliţieneşti şi care n-au nimic comun cu noile modificări aduse Codului de procedură penală ce se vor democratice sunt dezavuabile. Iar şefii lor de la judeţ, fiind crenguţe din acelaşi trunchi miliţienesc, n-au luat niciodată în serios dezvăluirile noastre. Să fim bine înţeleşi: nu ţinem cu infractorii sau cu persoanele violente, dar nici nu acceptăm ca prezumţia de vinovăţie să fie un drept acordat după cum vor muşchii unor miliţieni păstraţi în funcţia de şefi.(Răzvan SAUCIUC)

N.R. – Articol publicat în cotidianul Jurnalul de dimineaţă din 20 mai 2005. Cei bătuţi au rămas cu bătaia iar poliţiştii-miliţieni şi-au păstrat funcţiile.


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Teama Elenei
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur
Ultimele articole de pe blog