Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Editorial
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
17370
De la 07 Ianuarie 2003
122903019

O mare măgărie juridică sau

Condamnat pentru că avea dreptate

  • 5 August 2013, 23:00

Necazurile lui Gheorghe Platon din Vorona noi le-am prezentat în reportajul intitulat „Judecători care se bat cap în cap din cauza mirosului de şpagă”. Revenim asupra acestui subiect, determinaţi şi de evoluţia de ultim moment a unei soluţii juridice ce ne-a lăsat cu gura căscată.
Est cunoscut faptul că, prin Constituţia României, fiecărui cetăţean îi este asigurat dreptul la petiţie. Ori, prin cele ce se aduc la cunoştinţa redacţiei de către cetăţeni, aceştia nu fac altceva decât să-şi exercite acest drept. A reclama o situaţie prin care cetăţeanul crede că a fost nedreptăţit de către o instituţie a statului nu înseamnă a calomnia şi insulta, cum nu înseamnă comiterea aceloraşi infracţiuni încercarea de a obţine dreptatea în faţa Justiţiei.
Fraţii Gheorghe şi Aurel Platon din Vorona şi-au dobândit un drept de proprietate asupra unor suprafeţe de teren deţinute de familia Irimia. Astfel, prin decizia nr. 238/13 septembrie 1996 a Curţii de Apel Suceava, rămasă definitivă şi irevocabilă, familia Platon a intrat în posesia unei suprafeţe de teren deţinută ilegal de către familia Irimia.
Pentru că familia Irimia se încăpăţina să continue a deţine terenul, fraţii Platon, în 20 ianuarie 2003 au deschis o acţiune la Judecătoria Botoşani. În urma judecăţii ce a avut loc în dosarul 633/2003, a analizării actelor şi expertizelor efectuate, fraţii Platon obţin din nou câştig de cauză. Conform sentinţei pronunţate, soţii Irimia au fost obligaţi să lase celor doi fraţi „în linişte posesia”. Totodată, prin aceeaşi sentinţă, familia Irimia este obligată şi la despăgubiri civile în sumă de 11,6 milioane lei. Ambele părţi declară recurs.
Dosarul este casat de Tribunalul Botoşani şi trimis spre rejudecare. Din acest moment începe tămbălăul. Judecătorul Adrian Murariu, împuternicit să rejudece cauza, dispune achitarea de răspunderea penală şi civilă a familiei Irimia, anulând prima hotărâre favorabilă fraţilor Platon.
Aşa au ajuns fraţii Platon să afirme că sentinţa pronunţată de judecătorul Murariu este una suspectă, suspectaţi de o anumită ofertă financiară fiind şi familia Irimia, care a câştigat un proces printr-o formulă juridică total nefirească. Mai ales că deja exista autoritatea lucrului judecat de către o instanţă superioară, Curtea de Apel Suceava. Ori, se ştie, soluţia unei instanţe superioară în grad este obligatorie pentru instanţele inferioare.
După apariţia articolului în săptămânalul Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi din12 – 19 martie 2005, soţii Irimia i-au chemat în judecată pe fraţii Platon, chipurile pentru că au fost calomniaţi şi insultaţi. De obicei, în astfel de situaţii, cei chemaţi în judecată sunt reporterii, redacţia sau editorul. Este pentru prima dată când ne-am trezit în situaţia de a deveni martorii unor persoane pe care noi le-am acuza public de nerespectarea unor obligaţii juridice sau de altă natură. Pentru că, în dosarul nr. 4639/2005 judecătorul a citat reporterul în calitate de martor, de partea soţilor Irimia şi împotriva fraţilor Platon, petenţii care s-au adresat redacţiei noastre. Cu o grabă suspectă, judecătorul trece la judecata de fond, după ce-a respins dreptul inculpaţilor la a face proba verităţii. „Este ciudat modul în care judecătorul a înţeles să judece această situaţie, mai ales că n-a acceptat probele propuse de noi în apărare” susţine avocatul Irimie Joldi.
Deşi din articolul incriminat nu rezultă, în formă determinată, acuzaţii de natura insultei şi calomniei, judecătorul concluzionează tocmai invers. Finalul, dacă Aurel Platon este achitat, Gheorghe, fratele acestuia este amendat penal cu două amenzi a câte 200 lei Ron fiecare, prin contopire urmând plăti suma de 200 lei RON, cu suspendarea executării pe timp de un an. I se mai pune în cârcă cheltuieli judiciare de 1260 lei RON.
De ce a fost condamnat Gheorghe Platon? Pentru că a îndrăznit să reclame redacţiei că familia Irimia nu respectă o sentinţă judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă, că s-a declarat nemulţumită de soluţia dintr-un alt dosar, că şi-a permis să suspecteze de corupţie un anumit judecător.
Cu alte cuvinte, pentru că şi-a exercitat un drept constituţional, Gheorghe Platon a plătit cu vârf şi îndesat. La mijloc este o mare măgărie juridică, dar pentru că dosarul se va judeca în recurs, ne abţinem de la orice dezvăluire, preferând să aşteptăm soluţia finală. (Ioan Rotudnu)
JDB 8.02.2006

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Filozoful şi alcoolul
Popescu şi cretinismul politic
Taxă pe indiferenţă
Lor să le fie primit, iar noi s-avem poftă!
tobă ca pe vremea bunicilor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog