Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
8922
De la 07 Ianuarie 2003
120643551

Botoşani: Diversiunea, mijlocul prin care Portariuc îi prosteşte pe botoşăneni

  • Ioan Rotundu
  • 5 December 2013, 23:00

Aseară, în cadrul emisiunii Dialog deschis de pe Tele’M Botoşani, emisiune la care particip cu statut permanent de comentator politic, s-a adus din nou în discuţie diversiunea creată de primarul Ovidiu Portariuc în şedinţa de Consiliu Local din 28 noiembrie 2013.
În şedinţa respectivă, pe ordinea de zi s-a aflat spre dezbatere şi aprobare un proiect de hotărâre prin care Primăria Botoşani cerea aprobarea consilierilor locali să angajeze un credit de la Banca Mondială în sumă de 25 milioane lei, pentru a putea achita lucrările efectuate la investiţia Centrul de distracţie şi agrement Cornişa.
Prezent în emisiune, consilierul local PDL Florin Ghiorghiţă, când a luat act de declaraţia primarului Portariuc că acel proiect de hotărâre a căzut pentru că n-a fost votat de consilierii PNL şi PDL, n-a mai răbdat minciuna primarului şi a prezentat în detaliu ce s-a întâmplat în acea şedinţă.
La începutul şedinţei au fost în sală toţi consilierii PSD. Când s-a apropiat momentul votării proiectului Cornişa, consilierii social-democraţi au plecat din sală. Potrivit lui Ghiorghiţă, aceştia s-au dus la un şpriţ şi o cafea. În sală au rămas doar 13 consilieri, adică cei ai PNL şi PDL. Chiar şi viceprimarul PSD Cosmin Andrei, când a sosit momentul votului s-a retras în cabinetul său să bea o cafea. De ce au procedat aşa tocmai oamenii PSD-ului, cei care ar fi trebuit să fie alături de primarul lor? Veţi înţelege imediat.
Din cei 13 consilieri locali rămaşi în sală, 11 au votat proiectul şi 2 s-au abţinut. Pentru ca proiectul să fi trecut, erau necesare doar 12 voturi, adică jumătate plus unul din cei 23 de consilieri locali câţi sunt în total. Ca proiectul să fi fost aprobat, ar fi fost suficient ca primarul Portariuc să-l fi sunat pe viceprimarul Andrei să vină în sală şi totul ar fi fost OK. Dar primarul nu l-a sunat. De ce oare?
I-am explicat consilierului Florin Ghiorghiţă de ce. Primarul Portariuc a pus la cale o capcană politică. Creditul care urmează să fie angajat de la Banca Mondială se face în condiţii înrobitoare pentru Primărie, adică cu dobândă dublă faţă de cea de pe piaţa bancară, cu comisioane de operaţiuni şi de risc foarte mari. Practic, prin acest credit Primăria Botoşani devine roaba Băncii Mondiale iar botoşănenii vor plăti ani la rând impozite şi taxe ca să se poată rambursa acest credit.
Ca să nu-şi asume răspunderea politică, cei din PSD au creat un plan de manevră, o diversiune prin care s-a stabilit ca la momentul votului consilierii PSD să iasă din sală. Dacă pe lângă cei 13 consilieri locali ai PNL şi PSD ar fi rămas şi cei doi ai PP-DD, totalul votanţilor ar fi fost de 14 şi proiectul ar fi trecut fără votul celor din PSD.
Aşa stând lucrurile, ulterior primarul Portariuc ar fi putut uşor da vina pe consilierii PNL, PDL şi PP-DD că au angajat Primăria într-un credit neperformant şi înrobitor pentru botoşăneni. Cum nu i-a ieşit diversiunea, tot el a ieşit public şi s-a plâns că a fost sabotat de consilierii PNL şi PDL ca să nu poată continua lucrările la investiţia Cornişa. În schimb, n-a suflat nicio vorbp despre faptul că oamenii PSD-ului au şters-o englezeşte din sală în frunte cu viceprimarul Cosmin Andrei. Dar a minţit cu seninătate, aşa cum numai Ponta o mai poate face, cum că fost sabotat de PDL şi PNL, adică tocmai de cei care au rămas în sală şi au votat proiectul.
Astăzi, în cadrul unei şedinţe de Consiliu Local extraordinară, proiectul se va supune din nou la vot. Va fi interesant să aflăm ce nouă diversiune a mai pus la cale primarul Portariuc. Dacă ar fi în putinţa mea, nu aş votat acest proiect de hotărâre prin care botoşănenii vor fi puşi în situaţia să plătească ani la rând sume de bani care să se ducă în profitul Băncii Mondiale în lco să fie folosiţi în beneficiul oraşului, adică al nostru. Desigur, de acest credit este nevoie, dar nu în condiţiile negociate de primarul Portariuc. Să renegocieze creditul la nivelul dobânzii de piaţă sau să caute o altă bancă creditoare care oferă condiţii mai avantajoase.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: Prea târziu… pentru a fi poliţist
Legi sau ordonanţe ale Guvernului despre accize sau taxe pot fi contestate la CCR
Cod galben de ninsori de vineri până sâmbătă, pentru 19 judeţe
Neperformanţa in sistemul bancar a explodat. în octombrie era 21.7%, iar tendinţa se va menţine şi anul viitor
creditarea nu va reporni până în toamna lui 2014
Gastronomie: Pui a la Kiev
Incendiu generat de un scurtcircuit electric
De ce un copil român a plâns de Ziua Naţională a României
Crin Antonescu la Chişinău - o vizită rece, neconsistentă
“trecutul, cât și viitorul Moldovei își au rădăcinile în Europa”
are dreptate! Atunci Basarabia era și va fi în România!
Un judecător din Ineu, arestat preventiv
el a fost prins în flagrant când primea mita 300 euro si un telefon mobil
Ridicarea maşinilor parcate neregulamentar este ilegaăa
decizie Curtea de Apel Bucureşti
Premierul a înfiinţat un comitet interministerial pentru monitorizarea angajamentelor luate faţă de China
Averile nejustificate puse de infractori pe numele rudelor vor putea fi confiscate
Când călăul este confundat cu victima
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă