Comisia numită prin ordinul prefectului Cristian Roman la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Botoşani, cu privire la aspectele sesizate printr-o petiţie, a procedat la efectuarea verificărilor. Prin petiţie, Instituţia Prefectului a fost sesizată că nu este pusă în executare de către conducerea DADR o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă a Curţii de Apel Suceava. Prin această hotărâre a instanţei a fost anulată parţial decizia în virtutea căreia petentul Gheorghe Scripcă a fost eliberat din funcţia de şef Serviciu Dezvoltare Rurală şi numit în funcţie de execuţie de consilier superior 1. Aspectele verificate de comisia Instituţiei Prefectului se referă la legalitatea dispoziţiei directorului DADR Botoşani Mihai Pavel, de eliberarea din funcţia de şef serviciu a lui Scripcă şi numirea acestuia în funcţie de execuţie. Din verificările făcute rezultă ca data luării la cunoştinţă de către funcţionarul public despre eliberarea din funcţia de conducere şi trecerea în funcţia publică de execuţie în cadrul compartimentului „Centre agricole” este anterioară aprobării noii organigrame. Schimbarea se pare că a fost făcută în temeiul noii structuri cadru aprobată de ministru.
„Decizia stabileşte numirea în funcţia de execuţie a lui Gheorghe Scripcă în mod retroactiv începând cu data de 16 mai 2005. Dispoziţia nu precizează compartimentul în cadrul căruia Gheorghe Scripcă urmează să îşi exercite atribuţiunile de serviciu”, a declarat primul reprezentant al Guvernului în teritoriu. Curtea de Apel Suceava a reţinut prin hotărâre judecătorească, definitivă şi irevocabilă, că este legală emiterea deciziei prin care s-a dispus corect eliberarea din funcţia publică de conducere a petentului, ca urmare a reorganizării activităţii instituţiei, în temeiul ordinului ministrului. În schimb, mutarea lui în compartimentul „Centre agricole” este considerată abuzivă. Instanţa a dispus anularea în parte a deciziei şi a obligat DADR să îl încadreze pe petent în funcţia de execuţie de consilier superior 1 într-unul din compartimente. Până la data controlului, hotărârea judecătorească nu a fost pusă în executare, fapt reclamat de petent prin scrisoarea adresată

Instituţiei Prefectului. Motivaţia conducătorului DADR faţă de comisia de control, dar şi faţă de petiţionar, a fost aceea că începând cu data de 15 martie 2006, compartimentele de care se face vorbire în hotărârea judecătorească nu mai există în cadrul DADR, fiind desfiinţate odată cu preluarea personalului din cadrul acestor structuri de către Agenţia de Plăţi, ce derulează programul Sapard. În cadrul DADR Botoşani funcţionează un compartiment LEDER şi alte programe în cadrul cărora nu figurează posturi vacante.
„Deşi comisia de control a solicitat adresa petentului prin care a fost contestată schimbarea locului de muncă, DADR Botoşani nu a pus-o la dispoziţie. Acest aspect a făcut obiectul unei acţiuni judecătoreşti iniţiată de către petent la care există o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă pronunţată de tribunalul Botoşani. Hotărârea găseşte nelegal întocmit reportul de evaluarea a performanţelor individuale ale petentului şi obligă DARD Botoşani să facă un nou raport, cu respectarea legislaţiei în vigoare”, susţine prefectul. La data controlului noul raport nu era încă întocmit, aspect motivat de conducătorul DADR Botoşani faţă de comisia de control, prin absenţa de la serviciu a petentului, ce se află în concediu medical. În ceea ce priveşte acuzaţiile de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi, hărţuire, neglijenţă în serviciu, comisia de control a decis că petentul trebuie să se adreseze organelor de cercetare penală competente să procedeze la astfel de verificări. În concluzie, comisia de control a recomandat DADR să consulte specialişti în resurse umane din cadrul Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltărilor Rurale, în vederea găsirii unor soluţii pentru a pune în executare decizia Curţii de Apel Suceava.
„DARD are obligaţia să întocmească un nou raport de evaluare a lui Gheorghe Scripcă pentru perioada 1 decembrie 2004- 1 decembrie 2005, cu respectarea legislaţiei în vigoare”, a precizat prefectul Cristian Roman. Deşi Scripcă are hotărâri judecătoreşti, postul din care a fost scos nu mai există. (Bianca ALBU)