Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Reportaje
Comentarii
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
15891
De la 07 Ianuarie 2003
112993326

Soluţii anticriză s-au sugerat, dar ele vor rămâne simple propuneri

  • 5 February 2009, 23:00

Joi, la sediul Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Botoşani, a avut loc o întâlnire între conducerea instituţiei, comunitatea oamenilor de afaceri şi prefectul judeţului, Cristian Roman. Întâlnirea a avut drept scop identificarea principalelor probleme, cu care firmele se confruntă în aceasta perioadă ce se anunţă cu dificultăţi economice, dar şi eventualele măsuri şi soluţii ce ar putea fi trimise, sub formă de propuneri, Guvernului sau Parlamentului.
„Doresc reinstaurarea unui dialog cu cei care plătesc taxe şi creează locuri de muncă, cu actorii importanţi de pe piaţa muncii”, le-a spus prefectul celor peste 20 de oameni de afaceri, reprezentanţi ai patronatelor, prezenţi la întâlnire. La rândul său, preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Botoşani, Romeo Floareş a expus o serie din efectele crizei economice la Botoşani.
Printre acestea se evidenţiază restrângerea drastică a accesului firmelor la credite prin înăsprirea condiţiilor de creditare (lucru ce a condus la apariţia blocajelor la plăţi şi a dezvoltării continue), diminuarea consumului în toate domeniile, generat de starea de panica indusă de apariţia crizei, creşterea accentuata şi fără precedent a cursului de schimb, scăderea continuă a puterii de cumpărare a populaţiei, disponibilizările masive de personal din ultimele şase luni, lipsa investiţiilor în infrastructură.
În cadrul întâlnirii s-a venit şi cu soluţii în ce priveşte atenuarea efectelor crizei. Ca termenul de plată a impozitelor şi taxelor locale să fie trimestrial şi nu semestrial, pentru o mai bună planificare a disponibilităţilor băneşti, clădirile nereevaluate încă să nu fie impozitate suplimentar, având în vedere stagnarea pieţei imobiliare, clădirile cu destinaţie hale de producţie să fie impozitate la 50% faţă de impozitele pe spaţiile de birouri, de sedii de firmă şi de terenuri, plata accizelor să se facă în termen de zece zile de la data scadenţei ( 25 ale lunii) faţă de termenul din prezent stipulat în Codul fiscal, care este de cinci zile, plata concediilor medicale să se facă integral din fonduri CASS şi nu de angajator, plata impozitului pe profit să se facă anual sunt doar câteva propuneri în ce priveşte criza.
O altă propunere importantă este reintroducerea facilităţilor fiscale prin definirea zonelor defavorizate, zone în cadrul cărora să existe următoarele cote de impozitare: impozit pe profit 5%, impozite şi taxe locale 5%, TVA 5%, scutirea de la plata taxelor vamale pentru importul de utilaje, instalaţii, echipamente, mijloace de transport necesare investiţiilor în zonă, materii prime, materii prime neexistente în ţară.
În domeniul legislaţiei muncii s-a luat în discuţie regândirea Codului Muncii, astfel încât să nu mai avantajeze doar salariaţii, ci şi pe angajatori. Nu în ultimul rând s-a venit cu soluţia creării unui „Fond de Criză”, după modelul altor state, din care să fie finanţate fără dobândă împrumuturi pentru IMM-uri, în condiţii supravegheate, de rentabilitate.
De asemenea, oamenii de afaceri au cerut ca, în domeniul construcţiilor, să se elimine criteriul celui mai mic preţ, care determină lucrări de slabă calitate şi avantajarea firmelor locale la atribuirea licitaţiilor. Prefectul Cristian Roman a promis că astfel de întâlniri, absolut informale, vor mai avea loc, urmând a fi invitaţi inclusiv parlamentarii, propunerile venite de la oamenii din mediul de afaceri fiind importante pentru găsirea unor soluţii necesare pentru depăşirea perioadei următoare.
Nimeni însă, nici prefectul, n-a menţionat cum ar putea fi valorificate propunerile făcute, şi dacă există vreo şansă ca acestea să prindă viaţă, ştiut fiind faptul că reglementările în domeniu pot fi elaborate numai la nivel de Guvern şi nu în plan judeţean. (Eliza Sofian)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Două ore cu Traian Băsescu
Petrecere caritabilă romanească de Ziua Îndrăgostiţilor
Corneliu Bucur pe urmele lui Badea Cârţan, la Roma
Rezervaţia LiBEARty – raiul urşilor pensionari
E.ON Gaz Distribuţie continuă planurile ambiţioase de investiţii în infrastructură
O singură companie holding E.ON în România
Iulian Urban a pus băncilor căpăstru
Românul şi naşul
Va răspunde Tăriceanu pentru că a înstrăinat ilegal resursele din Marea neagră?
De se vor burzului, îi va răspopi!
Ioan Rotundu
Comentariul comentariilor XXIV
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Se consideră un as al volanului
Ce i s-a micşorat lui Geoană, de mila ţărişoarei?!
Plăcuţele de înmatriculare murdare, motiv pentru un nou bir financiar
Un proiect întocmit anapoda ţine în loc banii ce deja se află la Piatra Neamţ
Atenţie la produsele contrafăcute!
După promisiunea cu banii europeni, Ţâbuleac promite drumuri europene
A monitorizat prostia lui Egner şi… a constatat că n-are limite
Externalizarea serviciului de bucătărie rămâne o himeră a directorilor de spitale
Concediul pentru creşterea copilului se acordă şi celor din afara ţării
Boc minte. Pensia minimă promisă va fi de la anul
Hoţii la firma de curierat rapid Atlassib
Suprimarea sporurilor va aduce Spitalului judeţean economii
Din temerile sindicaliştilor către prefect
Fundamentalişti portocalii în Vorona Mare
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă