Concret, primarul Ovidiu Portariuc (foto 1) şi viceprimarul Cosmin Andrei (foto 2), ambii lideri ai PSD Botoşani, de când au ocupat aceste funcţii în Primărie au reuşit ca numai într-un an şi jumătate să comită un lung şir de ilegalităţi şi abuzuri atât asupra modului de gestionare a banului public cât şi asupra unor funcţionari publici care n-au acceptat să fie părtaşi la fărădelegile lor.
După ce anul trecut a încercat să blocheze accesul presei la informaţiile de interes public prin a iniţia un fel de Regulament prin care să pună ordine în accesul presei în instituţia Primăriei, încercare care s-a soldat cu un scandal şi în plan naţional, primarul Ovidiu Portariuc a recidivat în demersul său interzicând tuturor funcţionarilor din instituţie de a da relaţii presei. În pofida faptului că accesul la informaţia publică este reglementat printr-o lege, chiar recunoscând că a încălcat prevederile acesteia, primarul Portariuc n-a renunţat la interdicţia introdusă iar cei care au încălcat-o au fost supuşi unei anchete de către o comisie a cărei membri îi sunt loiali.
Şi ca să nu fiu acuzat de generalităţi, rezum principalele ilegalităţi comise de primarul Portariuc. La festivalul verii din august 2012 a strâns importante sume de bani din sponsorizări iar când i s-a cerut să spună suma şi modul în care a fost cheltuită doar a promis că o va face dar nici până astăzi n-a dat socoteală.
A recidivat cu banii colectaţi şi la festivalul verii din august 2013. Mai mult, a încredinţat organizarea evenimentului unei firme adusă de la Bucureşti printr-o relaţie personală iar sutele de mii de euro adunaţi prin sponsorizări au rămas din nou un secret cum au fost cheltuite.
În mod nejustificat şi chiar abuziv primarul s-a implicat în actul managerial al societăţilor Urban Serv, Eltrans şi Modern Calor, schimbând managerii şi impunând alte persoane care s-au dovedit lipsite de experienţă. A bulversat activitatea din Piaţa centrală a Botoşaniului ceea ce a generat ample proteste ale comercianţilor. A eşuat lamentabil în organizarea Zilei recoltei şi a două târguri de produse alimentare tradiţionale, cheltuind bani publici în mod inutil. Când presa i-a cerut justificarea modului în care s-au cheltuit banii s-a făcut că nu pricepe.
În vara anului 2013 a lăsat oraşul cu spaţiile verzi neîngrijite iar plantarea florilor s-a făcut la începutul verii şi numai în anumite locuri considerate centrale. A lăsat oraşul neîngrijit dar a mărit taxa de salubrizare, a lăsat oraşul sub zăpadă în iarna lui 2913 şi a procedat la fel în

Însă ce a fost mai grav şi fără precedent în istoria Botoşaniului a fost gestul său de a părăsit emisiunea de la TeleM Botoşani când trebuia să-şi prezinte raportul de activitate în faţa botoşănenilor. Neavând realizări de prezentat, a căutat motiv să părăsească emisiunea şi a făcut-o fără vreo jenă.
Toată activitatea sa de un an şi jumătate ca primar este marcată de răzbunări politice, de epurări de personal, de favorizare a unor firme de partid, de minciună şi de cheltuirea banilor din buget fără a da explicaţii publice la cererea presei. Viceprimarul Cosmin Andrei a fost, de asemenea, implicat în mai multe achiziţii publice măsluite sau cu ofertă de preţuri mult mai mari faţă de cele ale pieţei. De exemplu, a cumpărat pomi ornamentali la un preţ de 10 iru mai mare decât cel practicat de firmele de profil. Numele său a mai fost legat de investiţiile de la stadionul municipal,. De achiziţiile unor maşini şi utilaje, de licitaţii cu câştigători desemnaţi în biroul primarului etc.
Pentru că viceprimarul Viorel Iliuţă n-a dosit să le fie părtaş la matrapazlâcurile comise, Portariuc şi Andrei l-au terorizat până ce Iliuţă, cu bun simţ şi bună creştere, a cedat şi a renunţat la funcţie. Simţise că cei doi se pregăteau să-i însceneze o compromitere publică bazată pe minciună bine regizată
Dacă cei mai mulţi funcţionari au cedat presiunilor celor doi şi au renunţat la funcţiile de conducere deţinute în Primăria Botoşani sau în societăţile subordonate CLM, Eugen Ţurcanu, directorul Direcţiei de Servicii Publice, Sport şi Agrement n-a cedat presiunilor. Mai mult, el a respectat Legea 544/2001 şi a pus la dispoziţia presei toate informaţiile solicitate şi care privesc direcţia ce-o conduce.
Faptul că prin furnizarea acestor informaţii au ieşit la iveală mai multe ilegalităţi şi abuzuri comise de Portariuc şi Andrei gestul său i-a scos din sărite pe cei doi care l-au anchetat pe Ţurcanu mai ceva de cum o făceau comuniştii pe vremuri. N-au avut curajul să-i desfacă contractul de muncă sau să-l demită din funcţie dar l-au sancţionat cu diminuare din salariu. Şi această sancţiune i s-a aplicat lui Ţurcanu pentru că a respectat legea.
În momentul de faţă în Primăria Botoşani domneşte teroarea. Funcţionarii sunt timoraţi şi nu ştiu cum să reacţioneze. Când văd presa pe hol fug şi se ascund în birouri sau le dau ochii în lacrimi şi-şi cer scuze că nu pot vorbi dar se tem că-şi pierd pâinea. Se spune că teroarea semănată de Portariuc şi Andrei este abia începutul.
Cred că a sosit vremea ca botoşănenii să-şi amintească de vremurile când ieşeau în stradă şi dădeau cu ticăloşii de pământ. Atmosfera de revoltă mocneşte, Lipseşte doar scânteia şi ea ar putea fi declanşată chiar de către cei doi zăbăuci care se cred imuni faţă de lege, faţă de comunitate şi pot face numai ce vor.
Adrian Marcu