Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
7773
De la 07 Ianuarie 2003
122867840

Botoşani: Sâmbătă noaptea se împlinesc 75 de ani de la masacrul de la Lunca Prutului, azi Ucraina

  • Ioan Rotundu
  • 5 February 2016, 23:00

Duminică, pe malul Prutului şi la marginea localităţii Lunca din raionul Herţa, regiunea Cernăuţi – Ucraina, se comemora 75 de ani de la masacrul comis de grănicerii ruşi asupra a sutelor de români care voiau să fugă din faţa ocupanţilor sovietici şi să treacă graniţa în Regat. Din cele peste 600 de români, bărbaţi şi copii, adunaţi să treacă graniţa, după ce grănicerii sovietici i-au mitraliat, doar vreo 50 au ajuns în Regat, trecând apa Prutului. Peste 570 de români, după cum au stabilit cercetătorii istorici români de la Cernăuţi, au fost împuşcaţi şi îngropaţi, unii încă vii. Comemorarea este organizată de către Primăria Mahala, comuna din raionul Noua Suliţă din care au murit în acel masacru câteva sute de săteni., Primarul comunei, Elena Nandris, va dezveli şi un monument comemorativ. La eveniment sunt invitate oficialităţi din zona oraşului Darabani, zonă cu care românii din Bucovina de Nord au o strânsă relaţie frăţească.
Din cauza gripei porcine care face ravagii în regiunea Cernăuţi (sute de morţi), se pare că la eveniment va participa doar profesorul Constantin Moroşanu, preşedintele Asociaţiei „Prietenii Basarabiei, Bucovinei şi Ţinutului Herţa”.
Redăm mai jos un reportaj despre ce fel de viaţă au dus românii din Bucovina de Nord după ce în 1940 tona a trecut sub autoritatea Uniunii Sovietice iar bolşevicii au năvălit în regiune pentru a sovietiza populaţia.

Aşa au fost distruşi românii noştri bucovineni
În 1940, când a fost cedat şi furat nordul Bucovinei, toţi gospodarii din satele noastre, fiind suspectaţi de neloialitate faţă de stăpânirea bolşevică şi consideraţi „duşmani”, fără ca ei să bănuiască, au fost puşi în urmărire de o adevărată armată de agenţi secreţi.
Aceştia, fiind recrutaţi din rândurile localnicilor, îşi făceau mereu treabă pe la casele oamenilor şi încercau să-i tragă de limbă. Venea şi la tata unul, pe care-l chema Gheorghe Nicuţă. Dar de la un timp părintele a înţeles că el ne trecea pragul casei numai pentru a-l ispiti. Şi de atunci a rămas atent, n-a spus nimic rău la adresa „eliberatorilor”.
Însă Gheorghe Nicuţă l-a dat pe mâna NKVD-iştilor, care l-au arestat într-o noapte pe motiv că ar fi uneltit împotriva statului sovietic. Judecata s-a ţinut în secret, iar ca martor a fost adus Nicuţă şi încă trei lingăi, care au declarat că au discutat cu tata şi că „el a fost împotriva eliberării Bucovinei de sub jugul cotropitorilor români”. În timp ce era escortat spre maşina bolşevicilor, bietul tata atât a reuşit să-i spună mamei: „Femeie caută de casă, de gospodărie, ai grijă de copii şi uită de mine”. Din acea clipă nimeni nu l-a mai văzut. L-am aşteptat o jumătate de veac, dar aşa şi nu s-a mai întors din iadul în care l-au aruncat bolşevicii.
Tata era om bun şi săritor la nevoie. Avea cunoştinţe agronomice, de aceea veneau la el mulţi ţărani pentru a primi sfaturi folositoare. Politica nu-l interesa, dar agenţii sovietici au depus mărturii false şi l-au dat pe mâna călăilor ruşi. Au fost arestaţi mai mulţi gospodari din sat, care au fost trimişi la moarte de către cozile de topor din localitate, fiind roşi de invidie că erau înstăriţi, adevăraţi patrioţi, îşi iubeau Ţara şi Neamul. Oamenii, după ce au muncit o viaţă, aveau de toate şi trăiau în belşug, dar fericirea nu le-a fost de lungă durată, căci au fost duşi şi nu şi-au mai văzut casele şi familiile.
După a doua venire a ruşilor, primarul din Budineţ, şi el fiind iscoadă a noii stăpâniri, a adunat bărbaţii din sat, de la 18 până la 60 de ani, şi le-a ordonat că trebuie să plece în Ucraina la lucru, dar i-a dus tocmai în Karelia, la munci silnice,unde au fost nimiciţi prin foamete şi ger. Din 82 de bărbaţi voinici s-au întors doar 24. Astfel au fost distruşi majoritatea românilor din nordul Bucovinei.
Am rămas şi noi orfani de tată, apoi şi de mamă. Le-am crescut eu pe surioarele mai mici. M-a durut mult sufletul când m-au părăsit şi am scris câteva poezii.
SURIOARELE MELE
După ale mele surioare
Inima tare mă doare.
Când mă duc la cimitir,
La a lor cruci să mă închin,
Mă opresc lângă morminte
Şi-mi aduc atunci aminte
De anii fragezi de orfană,
Eu le-am fost atunci de mamă.
Grija lor eu am avut,
Până ce mari au crescut.
Au murit în floarea vieţii,
Eu cu lacrimi şi tristeţe
Îi petrec pe toţi pe rând,
Tot din suflet lăcrimând:
-Doamne, fie voia Ta,
Până inima mi-a sta.

Elena FEDOREAC,
s. Budineţ, raionul Storojineţ

Sursa: www.plaidarabanean.ro


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Reţeta zilei: Salată de somon afumat
Bancul zilei: Două calităţi de a fi medic
Horoscopul zilei de 6.02.2016
Marocul a inaugurat o uriasa centrala solara, ca parte a unui proiect de peste 6 miliarde euro
Prognoza meteo pentru weekend
Schulz: Unii s-au saturat de pretentiile britanicilor si spun “daca vor sa plece, lasati-i sa plece”
Nicolae Vacaroiu, presedintele Curtii de Conturi: In 10 ani, bugetul a fost pagubit de peste 2 miliarde de euro
Premiera istorica: Papa se va intalni cu Patriarhul Rusiei
Tema principala va fi persecutia crestinilor in Orientul mijlociu
Femeile pot face inchisoare daca refuza sa faca curatenie
Se pregateste o noua schimbare in educatie.
Matematica se uneste cu informatica, fizica si chimia devin "Stiintele vietii"
Enigma pisicii dintr-un magazin de imbracaminte, sigilat de ANAF, la Drobeta Turnu Severin
Inarmata cu banii americanilor, NATO este gata sa descurajeze Rusia in estul Europei
Romania incearca sa rescrie istoria celui de-al Doilea Razboi Mondial
Presa.n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 5.02.2016
Lumea lu' Rotundu: Alerşii care sfinţesc locul
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog