Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Învăţământ
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
7433
De la 07 Ianuarie 2003
123642858

Corupţia din justiţia şi poliţia dorohoiene

Nedreptatea strigătoare la cer făcută familiei Posteucă

  • Ioan Rotundu
  • 5 February 2018, 23:00

Ca să pot redacta articolele care vor urma începând cu cel de faţă a trebuit să studiez mai multe acte de proprietate, documente depuse la dosarele care au fost pe rolul instanţelor de judecată, procurorilor şi poliţiştilor. Până la urmă am descoperit un material sinteză adresat celor de la DIICOT de către Viorica C. Posteucă pe care, citindu-l, am înţeles în final cât de puternică este corupţia care a cuprins justiţia şi poliţia botoşănene, incluzând aici şi pe cele din Dorohoi, Săveni şi Darabani.
Ca să puteţi şi dvs. înţelege drama familiei Posteucă voi da timpul înapoi cu multe zeci de ani şi ne oprim la locuinţa situată în Dorohoi pe strada Aprodul Arbore nr. 11 unde în prezent locuieşte Viorica C. Posteucă. Iastă pe scurt istoricul unei moşteniri de familie.
În a nul 1924. Ana şi Gheorghe Vatamanu, străbunicii familiei Posteucă, a dat fiicei lor Aglaia căsătorită Şoltuz, ca zestre, casa, anexele şi o suprafaţă de teren . Înzestrarea s-a făcut prin Actul Dotal nr. 2575 legalizat la Tribunalul Dorohoi la data de 31 iulie 1924 şi înscris în Registrul de transcripţiuni nr. 4807. Suprafaţa de teren primită zestre, aşa cum a rezultat din măsurătorile vremii, a fost de 7.590 mp. Doi ani mai târziu, adică în 1926, aceeaşi străbunici Ana şi Gheorghe Vatamanu vând fiului lor Gheorghe şi Finareta Vatamanu, conform contractului de vânzare-cumpărare nr. 328 moara proprietate şi terenul grădină ca re a rămas de pe urma dotei fiicei lor Aglaia.
Probabil că între sora Aglaia Şoltuz şi fratele Vatamanu au apărut neînţelegeri, ceea ce-i determină pe părinţii Ana şi Gheorghe Vatamanu ca în anul 1932 să facă o completare la contractul de vânzare-cumpărare nr. 328/1926, legalizat la Tribunalul Dorohoi, ca intrarea în proprietatea a fiului Gheorghe şi Finareta Vatamanu să se facă separat de fiica lor Aglaia Şoltuz.
Odată clarificată şi această neînţelegere frăţească prin intervenţia părinţilor, convieţuirea în viitor sa decurs fără incidente.
În anul 1960, Aglaia Şoltuz vinde casa şi parte din terenul primit dotă de la părinţi nepotului de soră Mihai Posteucă, deci unei rude apropiate. Tranzacţia a fost făcută în baza Convenţiei sub formă de chitanţă, autentificată la Notariatul de Stat Cluj sub nr. 916 din data de 16.02.1960, dosar nr. 4353. Se ştie că în regimul comunist astfel de tranzacţii se făceau sub stricta supraveghere a organelor de stat, deci nu se poate pune sub semnul întrebării că ar fi fost o tranzacţie măsluită. Preţul vânzării a fost suma de 11.000 lei.
Dar generaţiile s-au succedat iar în familia Vatamanu averea cumpărată de Gheorghe şi Finareta Vatamanu de la părinţii lor Ana şi Gheorghe Vatamanu a ajuns să fie moştenită de fiul lor Victor Vatamanu. În familia Mihai Posteucă, cumpărătorul casei şi a terenului de la Aglaia Şoltuz, moştenitorul a ajuns fiul lor Constantin Posteucă. Aşa a ajuns Victor Vatamanu vecin cu Constantin Posteucă. Poate vi se pare complicată această descriere dar este necesară pentru a se putea înţelege ce va urma.
Victor Vatamanu a pus ochii de o parte din terenul bunicii sale Aglaia Şoltuz ajuns prin moştenire în proprietatea lui Constantin Posteucă. Victor Vatamanu a fabricat mai multe documente cum că el ar avea drept de moştenire asupra proprietăţii lui Constantin Posteucă, moştenire cuvenită de la bunica sa Aglaia Şoltuz şi că vânzarea casei şi a terenului către Mihai Posteucă în 1960 ar fi fost una formală. Fără prea multe ezitări , Victor Vatamanu a intrat în terenul lui Posteucă şi a luat cât a crezut el că i se cuvine.
Aşa a început un întreg şir de procese carte au trecut prin faţa a 8 instanţe de judecată de diferite grade, finalul acestor procese având loc în anul 2000 prin respingerea actelor depuse la dosare de către Victor Vatamanu ca fiind măsluite. Citez din sesizarea depusă la DIICOT de către Constantin Posteuc㠄Astfel, s-au pronunţat acel proces în favoarea lui Posteucă Constantin, din care 4 instanţe de grad superior, 3 instanţe de Tribunal, una definitivă la Curtea de Apel Suceava prin Decizia nr. 1182/2000 irevocabilă”.
După ce a câştigat procesul în anul 2000, Constantin Posteucă a reintrat în posesia terenului pe care Victor Vatamanu i-l luase cu forţa pe motiv că nu l-ar deţine legal. Liniştea s-a reinstalat din nou iar vecinătatea dintre cei doi a decurs fără alte incidente. Aceasta până în anul 2010 când fiul lui Victor Vatamanu, Dan, a reînceput ofensiva asupra terenului râvnit de tatăl său şi l-a ocupat prin forţă aşa cum făcuse şi tatăl în urmă cu 10 ani.
Din acest moment începe drama familiei Posteucă. În documentarea mea am fost sprijinit şi de Vasile Gherasim (foto), fostul primar al municipiului Dorohoi care cunoaşte în detaliu situaţia familiei Posteucă şi abuzurile comise de familia Vatamanu dar mai ales abuzurile poliţiştilor, procurorilor şi judecătorilor dorohoieni. (Va urma)
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Bancul zilei: Dorel pe şantier
Horoscopul zilei de 6.02.2018
Liviu Pop, despre cazul profesorului de religie filmat in ipostaze indecente:
Din punctul meu de vedere, nu trebuie sanctionati elevii
Ucraina da inapoi in privinta legii care ar interzice practic predarea in limba minoritatilor:
perioada de tranzitie extinsa pana in 2023
DNA a inceput actiunea penala fata de fostul sef al Nuclearelectrica din timpul Guvernului Boc.
Budulan este acuzat ca luat, pentru el si pentru partid, mite de milioane de lei
O noua lege impotriva stirilor false va obliga platformele media sa coopereze cu statul
Catalin Radulescu (PSD) propune castrarea chimica a pedofililor:
O lege care a reusit in alte tari europene si in SUA
Taieri de salarii la bugetari:
Liderul sindical al functionarilor publici avertizeaza ca circa 22.000 de angajati din ministere ar putea avea veniturile scazute
Liviu Dragnea: Cererea inaintata de Ponta catre DNA, o plangere penala in care ma acuza de intimidare de martori
Nu stie in ce s-a bagat
Dragos Basescu, nepotul lui Traian Basescu, condamnat definitiv la 3 ani de inchisoare cu executare
Liviu Pop: Am sa depun un proiect de lege prin care vreau sa eliminam calificativele in invatamantul primar
Vizita stranie a ministrului ungar de Externe la Bucuresti.
Peter Szijjarto s-a intalnit astazi cu Dragnea, Tariceanu si Melescanu si a discutat despre "perspective de consultare si cooperare regionala extinsa"
Salarii marite cu 8% pentru parlamentari:
alesii primesc venituri mai mari cu 840 de lei
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog