Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Economic
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
8173
De la 07 Ianuarie 2003
122868240

Poveste de toamnă, cu incendii şi bani arşi, povestită-n plină iarnă

  • 5 January 2010, 23:00

Mi-a plăcut aşa de mult întâmplarea pe care o veţi citi mai jos încât am decis să „nu-i dau drumul” în presă decât cu o ocazie specială, după cum gândeam eu atunci, în pragul sărbătorilor de iarnă. Dar cum evenimentele politice prezidenţiale au acaparat existenţa lui Moş Nicolae iar spre sfârşitul anului, cu Festivalul Datinilor şi Obiceiurilor de Iarnă şi cu două minivacanţe de câte trei zile, lucrurile s-au precipitat, am ajuns cu povestea în anul 2010. Dar nu cred că există prilej mai propice să o relatez decât în preajma noilor sărbători, cele care marchează Boboteaza şi Sfântul Ioan Botezătorul, pentru că omenia de care au dat dovadă toţi cei implicaţi în această întâmplare, s-a dovedit de-a dreptul sfântă.
Am aflat întâmplarea în toamnă, pe la jumătatea lunii noiembrie, discutând cu Nicolae Bâldea, şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Primăriei Flămânzi, Iniţial, acesta a ţinut să-mi atragă atenţia asupra eforturilor deosebite pe care le fac nişte anonimi, lucrătorii din cadrul serviciului, şi în mod special, pompierii voluntari. Am fost rugat să notez numele pompierilor Ioan Călin, Constantin Guraliuc, Gheorghe Bordeianu, Dumitru Guraliuc, Dumitru Colipcă şi Dumitru Pânzaru, caracterizaţi drept „oameni de o înaltă ţinută profesională, care şi-au riscat chiar şi viaţa, intervenind în salvarea de bunuri şi de vieţi omeneşti. Pe lângă faptul că sunt săritori, sunt super-calificaţi şi oricând fac o treabă foarte bună cu ei”.
În biroul profesorului Bâldea am şi cunoscut câţiva dintre aceşti oameni inimoşi şi discutând de ultimele evenimente în care pompierii locali au fost implicaţi, am ajuns la incendiul izbucnit în ziua de 6 noiembrie 2009, la locuinţa bătrânului Alexandru Oloeriu, de 75 de ani, şi a soţiei sale, din localitatea Prisacani.
Produs de la o butelie defectă, incendiul s-a propagat rapid, dinspre bucătărie spre podul casei, ameninţând să cuprindă întreaga locuinţă. Din fericire, echipa de intervenţie de la Primăria Flămânzi a ajuns la faţa locului în numai 12 minute, reuşind să limiteze, datorită intervenţiei prompte, proporţiile dezastrului.
Pericolul era destul de mare deoarece, în interiorul bucătăriei, fusese depistată o butelie în flăcări, care putea oricând să explodeze. Sfidând pericolul, Gheorghe Bordeianu şi Dumitru Colipcă au scos în curte butelia, care, după ce a fost stinsă şi răcită, folosindu-se mijloace specifice acestor acţiuni, a fost „eliberată” de gaz, pentru ca orice pericol să fie îndepărtat.
„Nu e prima dată când ne confruntăm cu astfel de situaţii, un alt coleg de-al nostru, pe nume Ioan Călin, reuşind să scoată din foc, într-o altă intervenţie, două butelii în flăcări, fără a avea echipament standard pentru astfel de situaţii. Din fericire, situaţia se va rezolva în curând, datorită disponibilităţii totale a primarului de a achiziţiona echipamentele de protecţie necesare pompierilor voluntari”, ne-a spus voluntarul Gheorghe Bordeianu.
Dar partea frumoasă a poveştii, abia acum începe, chiar dacă pare paradoxal că într-un dezastru de asemenea proporţii poate exista şi o parte frumoasă. În timpul intervenţiei pompierilor voluntari, după cum ne-a relatat Nicolae Bâldea, s-a văzut, de mai multe ori, „intenţia bătrânului de a intra în bucătăria cuprinsă de flăcări, fiind clar pentru toţi cei prezenţi că vrea să recupereze ceva. I-am interzis, normal, accesul în casă, şi atunci ne-a confirmat, ceea ce noi bănuiam deja, că are ascunşi nişte bani”.
Urmând indicaţiile proprietarului Alexandru Oloeriu, în locuinţa în flăcări a fost descoperită, de către cei care au intervenit acolo, o sumă de bani care fusese dosită în două locuri diferite. Numai că banii descoperiţi, 25 de milioane de lei vechi, în bancnote, erau arşi mai mult sau mai puţin, fiind distruşi în proporţie de 30-60%. „Suma găsită a fost consemnată în procesul verbal de intervenţie şi chiar din ziua următoare am căutat să îi ajut pe cei doi bătrâni disperaţi, fără rude, rămaşi cu o parte din casă arsă şi fără nici un ajutor, să schimbe banii arşi. Pornind de la BCR Flămânzi, am ajuns cu intervenţiile la BNR Iaşi, de la care, după ce am explicat cazul, am aflat că banii deterioraţi ori nu se schimbă deloc, ori se schimbă la valoarea integrală, condiţia fiind să fie vizibilă cel puţin una din cele două serii de 11 cifre de pe bancnote”, ne-a mai spus şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă de la Primăria Flămânzi.
Cum, în urma examinării bancnotelor, s-a constatat că cea mai mare sumă de bani ar putea fi recuperată, Nicolae Bâldea a luat legătura cu inspectorul Marcel Şchiopu, comandantul Poliţiei Flămânzi, încercând să găsească împreună o cale de a-l transporta pe unul dintre bătrâni, pe deasupra şi bolnav, la BNR Iaşi, problema neputând fi rezolvată decât la faţa locului.
Curând, în strategia de recuperare a banilor deterioraţi a fost implicat şi primarul Constantin Pitorac care, după ce a analizat situaţia, a luat legătura cu transportatorul local Aurel Prisacaru, patronul firmei Pris-Com, solicitându-i sprijinul. „Acesta a pus la dispoziţia noastră trei locuri dus-întors, în unul dintre autobuzele sale de Iaşi”, a confirmat primarul oraşului Flămânzi.
Astfel, pentru rezolvarea problemei banilor deterioraţi, s-au deplasat la Iaşi, împreună cu bătrânul Alexandru Oloeriu, un reprezentant al Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă şi un agent al Poliţiei Flămânzi, care a avut grijă ca bătrânul, care nu călcase prin Iaşi din tinereţe, să ajungă înapoi, acasă, nevătămat, şi cu o nesperată sumă de bani în buzunar, pe care nu credea că va mai recupera vreodată.
Spre marea surpriză a tuturor celor care au făcut deplasarea, lui Alexandru Oloeriu i-a fost schimbată întreaga sumă deteriorată, adică cei 25 de milioane de lei vechi avuţi în casă în momentul incendiului. Faptul că familia bătrânului din Prisacani a avut ce pune pe masă şi în noaptea de Revelion, s-a datorat, în mare parte, şi eforturilor creştineşti făcute, fără nici un gând ascuns şi fără nici un folos personal, de toate personajele amintite ale acestei dramatice dar minunate poveşti de toamnă, povestită acum, în plină iarnă. (B.P.F.)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Nu rataţi primul spectacol din anul 2010
Anul 2010 va fi un an de creştere, dar standardul de viaţă al românilor nu se va modifica
Iavorenciuc – o familie cu probleme
Boboteaza în tradiţii şi obiceiuri
Jobenul lui Boc
Probleme cu doamna de muzică
Program TELE'M Botoşani, miercuri 6 ianuarie
Analiştii economici: Decizia BNR arată normalizarea situaţiei politice
Leul, îmbarcat pe o traiectorie de apreciere
Din fiecare sută de lei încasată, românii cheltuiesc 16,5 lei
pe taxe şi peste 70 de lei pe consum
Prioritatea guvernului celui de-al doilea stat românesc este integrarea europeană
Mulţi basarabeni vin în Ţară ca să serbeze Crăciunul pe stil vechi
Cultură şi spiritualitate românească la parohia ortodoxă
“Sf. Apostol Toma” din Dandenong
Părintele Arsenie Boca: “Să ne ferim de judecăţile cele îndrăzneţe”
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog