Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Umor
Comentarii
Important
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
1339
De la 07 Ianuarie 2003
123396213

Copiii religioşi din tabăra de la Schitul Balş

  • 5 July 2009, 23:00

Fiind invitatul părintelui stareţ Isidor la hramul bisericii schitului Balş, printre altele discuţii, a venit vorba şi de faptul că pe timpul verii, la schit, vor fi găzduite mai multe serii de copii, vreme de câte şapte zile pe serie. Totul pe cheltuiala schitului. Nici prin cap nu mi-a trecut să pun la îndoială afirmaţia părintelui, dar mi-am propus atunci în gând să vin într-una din zile pentru a realiza un reportaj. Fără a-l anunţa pe părinte, pentru ca nu cumva, pentru ochii presei, să fie schimbată rânduiala lucrurilor.
Drumul n-a fost nicidecum uşor. Mai ales de la ieşirea din localitatea ieşeană Pârcovaci, când o cârneşti la dreapta, în adâncimea codrilor seculari ce străjuiesc izvoarele Bahluiului.
Deşi drumul a fost pietruit cu ceva ani în urmă, maşinile forestiere l-au desfundat în unele locuri, greu de trecut chiar şi cu Dacia, darămite cu o maşină mai joasă, destinată asfaltului. Cu numai o zi înainte codrii abia făcuseră faţă unei furtuni. Arbori seculari n-au rezistat furiei vântului şi s-au prăbuşit cu coroana în mijlocul drumului. Muncitorii forestieri abia apucaseră să-i îndepărteze, făcând loc cât să treacă o maşină.
La schit am ajuns ca în jurul orei zece dimineaţa. Curtea schitului era pustie. Toată suflarea se afla în biserică, la slujba de dimineaţă. Părintele Isidor era plecat de dimineaţă în Botoşani, pentru a aduce nişte peşte, că râmnicul schitului nu poate face faţă nevoilor.
Când slujba s-a terminat, curtea s-a umplut de copii. Vreo 17, toţi din clasele I – IV. Cum au văzut maşina Jurnalului, au înconjurat-o curioşi, spre bucuria pozabucuria căţeluşei Fulga, care a ţinut să mă însoţească. În timp ce vorbeam cu copii, a apărut şi părintele Isidor. Toţi copii l-au înconjurat la maşină, de cum s-a dat jos. Apoi, părintele a început să le împartă dulciuri, aduse din oraş.
Bucuros de revedere, părintele m-a informat că are „în cantonament” o serie de 17 copii din comuna ieşeană Bivolari. Sunt copii de inclusiv clasa a –IV-a, care s-au distins din rezultate meritorii la orele de religie. Cu ei se afla şi părintele parohiei din Bivolari, împreună cu preoteasa, care ajuta la pregătitul mâncării. Nu-i uşor să dai de mâncare, de trei ori pe zi, la cei şapte călugări ce alcătuiesc obştea schitului, la copii şi la cei care poposesc la schit, la vreme de prânz. Căci orice se află la schit, la vremea prânzului, este obligatoriu este invitat la masă. Mai ales că borşul călugăresc este o bunătate, este sănătos şi imposibil de pregătit aşa gustos într-o bucătărie de mirean.
După ce m-a lămurit cine-s copiii, înconjurat de aceştia, am pătruns în dormitorul comun. O sală încăpătoare, în care s-au aşezat cele 20 de paturi militare, pe care le-a donat schitului Jandarmeria Botoşani.
Pentru că părintele avea de predat la bucătărie peştele adus din Botoşani, a dat copiilor două pâini vechi să meargă la râmnic şi să hrănească peştii. Bucuria lor! Au pornit cu toţii pentru a se înşirui pe malul apei, rupând şi aruncând bucăţele de pâine. Chiar dacă afară începuse a bureza, peştii tot au apărut la suprafaţă, furând din bucăţelele de pâine aruncate. poza
Copiii s-au arătat încântaţi de viaţa dusă la schit. Aer curat, câmp de bătut mingea, loc de drumeţii. Veniţi de pe malul Prutului, obişnuiţi cu luncile pline de sălcii plângătoare şi scăldate de lumina soarelui , copiii s-au arătat încântaţi, dar şi înfioraţi să vadă codrii întunecoşi, ameninţători la vreme întunecată şi pe timp de ploaie. Pentru că microbuzul care i-a adus n-a putut răzbate până la schit, vreo patru kilometri au mers pe jos, privind cu frică în adâncul întunecos al pădurii, un amestec de brad cu foioase. Le-a plăcut traseul, şi vor povesti colegilor de clas㠄aventurile” lor de la schitul Balş. După masa de prânz, din care n-a lipsit peştele, mujdeiul de usturoi şi mămăliga, ne-am luat rămas bun de la părintele stareţ, de la copii, şi am plecat spre Botoşani, privind cu frică cerul care ameninţa a ploaie. Ploaie ce dacă ne-ar fi prins, ne-ar fi creat mari greutăţi în a face cale întoarsă.
Ce face pentru copii părintele Isidor, la schitul Balş, este o lucrare închinată credinţei sincere, menită să ţină aprinsă flacăra ortodoxiei româneşti în inima generaţiilor viitoare. Poate că şi autorităţile judeţului Botoşani se vor gândi să completeze această lucrare cu una mireană, aceea de a amenaja o cale de acces spre acest lăcaş de credinţă încărcat de istorie. Este păcat ca schitul şi mirifica zonă ce-l înconjoară să nu poată face parte din cartea de onoare a judeţului, pentru că nu există cale de acces. Este păcat, dar şi o mare ruşine pentru conducătorii laici ai judeţului Botoşani.
(Ioan Rotundu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Dreptul asumării sorţii sau curajul de a rupe pisica în două
Constantin Conţac
Pentru că tac şi se supun umilinţelor, au pierdut şi 100 de euro
Bac fără vreo medie finală de zece
Medicii de familie, ţapii ispăşitori pentru unele analize medicale gratuite
Urgenţele rămân prioritatea „zero” pentru şefii sănătăţii botoşănene
Muncitorii de la barajul de la Vârfu Câmpului se pregătesc de protest
oamenii sunt disperaţi fiindcă au rate şi nu au de unde să le plătească
Vor fi reînfiinţate patru centre de permanenţă la Botoşani
Pe terenurile de joacă retrocedate buruienile cresc voiniceşte
PROGRAM TELE' M BOTOŞANI LUNI 6 iulie
Spectacol special al Teatrului "Vasilache"
Abonamente pentru parcatul maşinii pe timp de zi
între orele 19.00 şi 7.00, botoşănenii îşi pot parca gratuit maşinile, iar ziua pe bază de abonament lunar sau plătind o taxă de parcare la parcomatNu se vor mai ridica maşinile parcate pe trotuar, dar dacă sunt parcate pe spaţiul verde, indiferent că e zi sau noapte, vor fi ridicate
Fragment din culisele Aalianţei PSD - PDL
Primarul Pitorac, primit în Liga Maiştrilor Militari de Marină
Noul an şcolar va începe tot sub zodia incertitudinilor
E.ON Gaz Distribuţie continuă investiţiile în zona Moldovei
valoarea investiţiilor din acest an se ridică la aproape 26 milioane de lei
Cea mai bună măsură de siguranţă
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur
Ultimele articole de pe blog