Angajaţii Primăriei Botoşani pot să-şi vadă liniştiţi de activitatea lor. Primarul Cătălin Flutur a anunţat, ieri, că nu există nici un pericol de disponibilizare pentru personalul instituţiei, care trebuie să se conformeze Ordonanţei 63/2010. Raportat la condiţiile prevăzute de contextul legal, nu este necesară reducerea de personal, ba din contră s-ar mai putea face angajări, cel puţin la sectorul „Proiecte Europene”, dacă se va obţine o derogare în acest sens.
În acest moment domeniul menţionat este descoperit total, fapt ce împiedică bunul mers al acţiunii pe linia proiectelor europene. În mod normal nu se pot face angajări, dar primarul Cătălin Flutur a declarat ieri că va cere o derogare pentru a putea angaja din cele tece posturi vacante existente la Proiecte Europene măcar „cinci oameni buni” care să ţină pasul cu ritmul alert al derulării proiectelor cu finanţare externă. „Probabil se va da o derogare, pentru că deja s-au aglomerat lucrările pe care le facem aici, execuţii, decontări, deja noi suntem la partea când am început să primim bani înapoi de la proiectele europene.
Nu ştiu dacă sunt 10, 4 sau 5 oameni buni care să ne gestioneze proiectele europene. Dacă nu pot să angajez, va fi o problemă. Dar aici vom cere o precizare de la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici”, a spus edilul şef botoşănean. Primăria Botoşani ar trebui să dispună de 754 de posturi, instituţia având prevăzute în prezent 731 de posturi, din care la data de 1 iulie 2010 erau ocupate 621.
„Conform Ordonanţei, noi am putea să mai angajăm încă 133 de persoane. Din punctul nostru de vedere nu avem nici o problemă. Singura problemă ne apare acolo unde avem cifre distincte, de exemplu la Evidenţa Informatizată a persoanei, care prevede un post la 6500 de locuitori. În aceste condiţii, dacă ne-am limita numai la populaţia municipiului Botoşani, ar trebui să reducem acolo două posturi. Problema este că noi deservim încă 14 comune aferente municipiului Botoşani”, a precizat primarul Cătălin Flutur.
Probleme s-ar putea înregistra la Poliţia Comunitară, unde mai mulţi angajaţi nu au absolvit liceul, fapt impus de lege. „Legea prevede ca angajaţii Poliţiei Comunitare să aibă măcar liceul finalizat, să aibă Bacalaureat. În acest context ar trebui să reducem 17 posturi de la Poliţia Comunitară, dar oricum avem mai mulţi care nu au liceul terminat, vorbim de acea parte din gardienii publici preluaţi în momentul în care Corpul Gardienilor Publici s-a transformat în Politia Comunitară”, a explicat primarul Cătălin Flutur.
Angajaţii „neserioşi” care au provocat nemulţumiri Executivului botoşănean ar fi avut motive să se teamă pentru locul de muncă, în condiţiile în care se impunea disponibilizarea unui număr anume. „Dacă era o reducere de personal, începeam cu aia de care nu suntem mulţumiţi, dar până la urma urmei trebuie să ne punem şi o problemă de genul acesta, pentru că e greu peste tot, poate îi mai dăm pe brazdă”, a dat un aviz amatorilor primarul Cătălin Flutur. (Lavinia Preda)