Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Sport
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Publicitate
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
34739
De la 07 Ianuarie 2003
112785090

Vigilentul Miluţă confundă farfuriile de patrimoniu cu nişte şuruburi

  • el a constatat plus de inventar obiecte de patrimoniu ale Muzeului judeţean
  • 5 July 2011, 23:00

Câteva obiecte aparţinând Muzeului Judeţean Botoşani, care au fost date în custodie Memorialului Ipoteşti în anul 2008, au ajuns, peste noapte, obiecte de patrimoniu aflate pe inventarul instituţiei care cinsteşte numele lui Mihai Eminescu.
Este vorba despre o farfurie ornamentală firmă franceză, număr de inventar 1332, farfurie ornamentală tip Birmingham, nr. inventar 1333, farfurie ornamentală Lindner, nr. de inventar 1334.
Obiectele au fost predate în custodia Memorialului Ipoteşti însoţite de proces verbal nr. 953 din 28 mai 2008. Actul de custodie a fost semnat de directoarea Lucica Pârvan şi gestionarul, adică Ionel Bejenaru, iar de cealaltă parte de directorul de atunci al Memorialului Ipoteşti, Valentin Coşereanu şi muzeograful Ana Florescu.
Şmecheria a ieşit la iveală când prin plecarea lui Ionel Bejenaru s-a efectuat un inventar al gestiunii sale, în care erau incluse şi cele trei farfurii ornamentale. Pe adresa Memorialului Ipoteşti, reprezentanţii Muzeului Judeţean au trimis nenumărate adrese, în decursul anilor ce s-au scurs din 2008, dar au rămas fără răspuns.
Directorul Muzeului Botoşani, Lucica Pârvan, recunoaşte că nu a fost nici o problemă predarea pe bază de inventar deoarece Memorialul fiind un muzeu din cadrul „Judeţeanului” era normal ca lucrurile să nu stea în depozit, ci să fie expuse privirii publicului.
„În momentul în care profesorul Bejenaru a hotărât să se pensioneze s-a făcut inventarul de predare – primire. Am vrut să facem o verificare că aceste bunuri există şi am făcut o adresă Memorialului Ipoteşti în care am cerut acest lucru. Director era de acum domnul Jijie. Acolo fiind probleme de inventar, fără să ţină cont de actul acela de custodie au înregistrat acele obiecte pe inventarul lor. Le-am făcut o altă adresă, copie la actul de custodie pentru că m-am gândit că domnul director nu are cunoştinţă de inventarul acelor obiecte”, a explicat directorul Lucica Pârvan.
Ba mai mult, s-a apelat la un precedent care s-a creat la Piatra Neamţ. Aici, cu mai mulţi ani în urmă, nişte vase cucuteniene, care aparţineau Muzeului Botoşani, au fost înregistrate în inventarul instituţiei similare din Piatra Neamţ, găsindu-se ulterior soluţii pentru înlăturarea erorii.
„Nu înţeleg ce aşteaptă domnul director că nici nu răspunde la adrese şi nici nu ne restituie acele bunuri. Domnul Bejenaru s-a pensionat, lucrurile au rămas nerezolvate. Gestiunea a fost preluată de d-l Balanovici.
Sunt hotărâtă să mă adresez vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, Cătălina Lupaşcu, pentru că nu mi se pare normal să înregistrezi în gestiunea proprie bunuri care nu îţi aparţin. Eu ştiu că atunci când te apuci să treci în inventarul tău nişte bunuri muzeale trebuie să arăţi de unde provin, e donaţie, achiziţie, transfer…”
a adăugat directorul Muzeului Judeţean.
La Muzeul Judeţean şi instituţiile din subordine se află peste 300 de mii de bunuri muzeale şi se face inventarul o dată la cinci ani. În 2013 ar urma să se treacă la o nouă etapă de inventariere. Atunci, Muzeul Judeţean riscă să rămână şi fără o tapiserie făcută de Cela Neamţu, „ţesătoarea de lumină” cum mai este numită.
„Vreau să o cer şi pe aceea care este tot acolo pentru că era legată de numele lui Mihai Eminescu. Directorul Memorialului Ipoteşti a cerut să demonstrez că aceste bunuri aparţin Muzeului Judeţean. Şi eu am de la Ipoteşti o banchetă din lemn pe care am împrumutat-o când am deschis Muzeul de la Liveni, pe care am recunoscut că am luat-o. Nici nu se lasă învăţat.
A zis că le-a înregistrat acolo şi nu ştie cum să le scoată. Există soluţii, se face o hârtie, se scoate din inventar. Acţionează aşa pentru că nu stăpâneşte lucrurile legate de muzeu. Altfel nu-mi explic de ce din 2008 până acum nu a găsit o cale să restituie acele obiecte”
caută răspunsuri directorul Muzeului Judeţean Botoşani.
Miluţă Jijie cel care păstoreşte Memorialul Ipoteşti a cerut să i se demonstreze că acele farfurii aparţin Muzeului Judeţean, ca şi când acel act de inventar ar fi nul. „ Nu ştiţi cum se fac aceste acte? Şi ei trebuie să-mi dea mie dea mie ceva care este acum la Casa Memorială Liveni. Să vină să şi le ia!” a declarat directorul Memorialului Ipoteşti, recunoscând la final că obiectele aparţin de fapt Muzeului Judeţean.
Fost economist la Mecanex Botoşani, Jijie este obişnuit cu inventarierea şuruburilor, şaibelor şi piuliţelor în stil muncitoresc, confundând obiectele de patrimoniu cultural cu un plus de inventar la şuruburile cu capul pătrat. Din nefericire pentru cultura judeţului Botoşani, destinele ei sunt pe mâna unor persoane formate în spirit muncitoresc heirupist şi nu educaţional-cultural.
La această situaţie s-a ajuns cu concursul direct al preşedintelui Consiliului Judeţean Botoşani Mihai Ţâîbuleac şi a consilierilor judeţeni care trebuie să-şi asume responsabilitatea atât în faţa botoşănenilor cât şi a istoriei care se va scrie şi care nu ne va face deloc cinste şi onoare în plan naţional şi chiar peste hotare.
(Lavinia Preda)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: Alinuţa şi „salata de fructe”
La un liceu din Iaşi nu a mai picat examenul niciun elev la cursurile de zi, din anii 1980
Opoziţia este de acord cu furturile, fraudele şi corupţia de la bacalaureat
Homosexualitatea este o boală care se răspândeşte rapid
Copiii ăştia de la cine să înveţe?
am scos în faţă cohorte de mitomani
Vadim Tudor reclamat că şi-a însuşit 40 mii euro
suma repreezintă salariul fostului asistent la PE
Lucian Bute, antrenament cu public înainte de confruntarea cu Mendy
Procurorii vor renunţa la acuzaţiile împotriva lui DSK
credibilitatea cameristei e atât de proastă încât ştim că nu putem susţine cazul
Primul supersonic românesc e mai aproape de realitate
structura cabinei este definitivată
Ce probleme ale românilor preocupă parlamentarii
lege care prevede etichete mai moi la haine
Comunicat întreruperi furnizare apă
Caricatura zilei
N-avem nevoie de modele împrumutate
Ioan Rotundu
Dmitri Medvedev l-a criticat dur pe Traian Băsescu
România nu are nicio şansă fără capital străin
noi ar trebui ăa dăm şpagă capitalului strain
Căldura din Botoșani – mai ieftină decât în alte 41 de orașe
Ţigan prins la furat, în flagrant
Edilul de Dângeni vrea să pună lacăt pe Primărie
Noi iluzii servite de PSD celor din Dângeni
Pot deveni liceeni şi elevii neevaluaţi prin examen
Căzuţii la Bac se pot mângâia cu reclamaţii
Două licee botoşănene fruntaşe pe ţară la Bac
Acţiune pe linia sănătăţii la Muzeul judeţean Botoşani
Nu vrea confiscarea averilor din corupţie
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă