Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Editorial
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Ultima oră
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
14067
De la 07 Ianuarie 2003
123805618

Botoşani: Meningita l-a speriat pe ministrul Cepoi

  • 5 July 2012, 23:00

Epidemiologul şef la nivel naţional, Molnar Geza, împreună cu medicul Anca Sârbu de la Centrul Naţional de Combatere şi Supraveghere a Bolilor Transmisibile, au avut în această săptămână o întâlnire cu medicii infecţionişti botoşăneni.
Cei doi au fost trimişi de ministrul Sănătăţii la Botoşani pentru a vedea care este situaţia îmbolnăvirilor de meningită, judeţul Botoşani fiind al doilea pe ţară, după Suceava, în privinţa numărului mare de cazuri. Concluziile celor doi specialişti după discuţiile cu autorităţile din judeţ au fost prezentate astăzi de Ministerul Săntăţii.
Pe baza evaluărilor efectuate şi a datelor colectate atât din sistemul sanitar, cât şi din cel de învăţământ local, specialiştii epidemiologi au constatat că, în prezent, nu există în aceste două judeţe o epidemie cu risc major pentru starea de sănătate a populaţiei, dar se înregistrează un număr crescut de cazuri de îmbolnăvire.
“Din această cauză, este necesară menţinerea cu rigurozitate a măsurilor de igienă privind aprovizionarea cu apă potabilă, prelucrarea şi neutralizarea apelor reziduale de canalizare cu deversare în apele de suprafaţă, precum şi respectarea normelor de igienă personală (spălatul frecvent pe mâini) pentru a evita apariţia focarelor epidemice în comunităţile urbane şi rurale din aceste zone”, se arată în concluziile formulate de MS în urma întâlnirii epidemiologilor.
Ieri, medicul Ecaterina Chihaia, epidemiologul şef al judeţului, arăta că s-au mai înregistrat 3 suspiciuni de meningită virală în ultimele 24 ore. “În majoritatea cazurilor, boala a fost precedată de îmbolnăviri digestive, iar transmiterea infecţiei s-a realizat prin deficienţe de igienă (mână murdară, scăldat în ape de suprafaţă necontrolate, evacuare necorespunzătoare a reziduurilor în sistemul de canalizare etc), respectiv prin număr crescut de evenimente generate de festivităţile colectivităţilor preşcolare şi şcolare de sfârşit de an şcolar”, precizează medicul Ecaterina Chihaia.
Evoluţia situaţiei epidemiologice rămâne în monitorizarea autorităţilor sanitare şi a administraţiei publice locale pentru stingerea transmiterii bolii în comunitate. În judeţul Botoşani s-a ajuns la 44 de cazuri. Zilele acestea au venit şi rezultatele de la laboratorul din Bucureşti care au infirmat suspiciunea că meningita de la adulţi ar fi fost dată de virusul West Nile, cu transmitere prin ţânţari. (Doina Marcu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: Între blonde
Dan Voiculescu zice că Băsescu l-a defăimat
Deprecierea leului poate aduce venituri mai mari la buget
numai că aceste venituri sunt din buzunarul populaţiei
Victor Ponta vrea să-l mai lovească odată pe Băsescu
“Opriţi mineriada gulerelor albe”
Crin Antonescu nu vrea referendum pentru Unicameral şi 300 parlamentari
Franţa cere Guvernului Ponta "să respecte statul de drept"
S-a făcut lumină
Ioan Rotundu
„Împăratul” Ţurcanu şi bunul samaritean
Bani şi flori pentru elevele de nota 10 de la primarul Portariuc
Curăţenia de pe drumurile naţionale în atenţia autorităţilor
Prefectul pregăteşte terenul pentru un nou şef la PC
Botoşani: Două cazuri de leptospiroză
Spitalul Judeţean Botoşani: Asistenţi medicali chemaţi în instanţă
IŞJ Botoşani: Cinci inspectori şcolari n-au acceptat-o pe Huncă de şefă
Proştii plătesc!
Ioan Rotundu
Cine este Wesley Clark, consilier pe probleme strategice al lui Ponta, este omul lui Soroş
compania lui Soroş are afaceri cu gaze de sist în Polonia
Curtea Constituţională: Judecătoarea Aspazia Cojocaru a fost ameninţată
înainte de începerea dezbaterilor asupra cererii de suspendare a preşedintelui României
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog