Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Horoscop
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6875
De la 07 Ianuarie 2003
123784465

Din afacerile nebuloase ale primarului de Suliţa

O afacere la preţ incendiar menită să care apa chioară

  • Ioan Rotundu
  • 9 July 2020, 19:06

Este ştiut de către cititorii Jurnalului că în lunile iulie şi august activitatea noastră se restrânge. Antrenat în pregătirea pentru tipar a volumului III la trilogia intitulată „Doar politicieni sau şi ticăloşi? – Epoca Dragnea” mi-a venit foarte greu să finalizez ancheta începută la Suliţa despre afacerile nebuloase ale primarului liberal Costinel Ciubotariu.
Pentru că am descâlcit povestea încurcată a achiziţiei unei maşini PSI pentru primărie, sunt acum în măsură să s-o redau în toată splendoarea ei de dovadă a modului în care funcţionează corupţia în administraţia publică locală.
Prin luna martie 2017, primarul Costinel Ciubotariu l-a rugat pe omul de afaceri Traian Popa să-l ajute în a achiziţiona pentru primărie o maşină de pompieri necesară intervenţiilor în caz de incendii. Probabil şi determinat de faptul în ajunul Crăciunului din decembrie 2014 casa cu parter şi etaj i-a fost cuprinsă de un incendiu puternic pe care abia au reuşit să-l stingă 8 maşini de pompieri venite las faţa locului.
Traian Popa, cu afaceri în domeniul maşinilor utilitare în necesare în construcţii, i-a pus la dispoziţie mai multe oferte de maşini second-hand de fabricaţie germană la preţuri cuprinse între 7 – 12 mii euro, maşini dotate cu toace instalaţiile tehnice necesare pentru o intervenţie în caz de incendiu.
„În anul 2017, luna martie, îmi desfăşuram activitatea la firma personală din Suliţa. Atunci, primarul Ciubotariu C. m-a rugat să-l ajut să procure o autospecială pentru stingerea incendiilor. Ni-a spus că are la dispoziţie un buget de 15 mii euro iar eu i-am dat oferte cuprinse între 7 şi 12 mii euro” – mi-a explicat omul de afaceri Traian Popa.
Numai că primarul nutrea cu totul alte gânduri decât acelea de a achiziţiona autospeciala la un preţ corect. La primăria Flămânzi, în perioada când era primar liberalul Constantin Pitorac, prin anul 2010 , s-a achiziţionat din Germania, la preţul de 15 mii euro, preţ second-hand, o astfel de autospecială. „Am folosit autospeciala când am fost primar, după care a fost scoasă din uz pentru că s-au adus maşini noi. Din câte ştiu, maşina veche a fost casată” – a fost şi explicaţia fostului primar Constantin Pitorac.
Costinel Ciubotariu nu s-a arătat interesat de ofertele primite de la Traian Popa, deşi ele constau în autospeciale cu dotare completă iar preţul era extrem de avantajos. N-am reuşit să aflu cum, dar primarul Ciubotaru a intrat în relaţie de afacere cu patronii firmei botoşănene Electrotools SRL, cu sediul într-un apartament pe B-dul George Enescu nr. 16. Firmă cu 2 angajaţi, cei de la Electrotools se laudă că „Compania Electrotools Srl comercializează o gamă largă de utilaje pentru construcţii. Compania noastră are o bogată experienţă pe piaţa din România.” Vrăjeală, pentru că în anul 2018 a înregistrat o ci8fră de afaceri cu puţin p+estre 400 mii lei şi un profit de 2 mii lei, cât să se acopere o masă de seară la un restaurant.
Firma Electtrotools , intrată pe fir, recuperează autospeciala casată de Primăria Flămânzi şi o vinde Primăriei Suliţa la suma de 20 mii euro. Numai că maşina era descompletată de aparatura necesară bunei funcţionări, nu mai era circulabilă pe drumurile publice, pur şi simplu un hârb pe care primarul Ciubotaru l-a deplasat la RAR Botoşani pentru omologare. Pentru că din punct de vedere tehnic, omologarea nu se putea face, maşina a stat abandonată pe un teren la RAR vreme de jumătate de an.. Cineva din înalta sferă politică a PSD-ului a intervenit iar directorul de la RAR a fost nevoit să dea omologarea. Aşa s-a putut ajunge ca într-una din zilele de toamnă ale anului 2017 să intre în Suliţa, cu girofarul pornit, misterioasa maşină de pompieri achiziţionată de primar cu suma de 20 mii euro.
Deoarece maşina nu avea în dotare pompa necesară umplerii bazinului cu capacitatea de 1,5 tone apă şi nici pulverizarea acesteia asupra flăcărilor, primarul i-a agăţat la spate o motopompă.
Întreaga afacere a primit şi binecuvântarea aleşilor locali. Prin HCL nr. 44 din 22 decembrie 2017, consilierii locali, la semnul făcut de primarul Costinel Ciubotariu şi expunerea de motive ascunsă sub documentul cu nr. 153 din 21 decembrie 2017, au votat achiziţionarea autospecialei la suma de 93.058 lei, adică taman 20 mii euro la cursul zilei de tranzacţie, respectiv 22 decembrie 2017.
Cum s-a putut ajunge de la ofertele avantajoase cuprinse între 7 şi 12 mii euro pentru autospeciale complete la un hârb de 20 mii euro ce figura casat la Primăria Flămânzi, numai primarul Costinel Ciubotariu ştie. Ar mai putea afla şi procurorii DNA Suceava, dacă le va permite conducerea PSD Botoşani.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

roscopul săptămânii 6 – 12.07.2020
Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
Bancul săptămânii: Din ironiile lui Napoleon
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog