Centrul Vechi al municipiului Botoşani nu este altceva decât o bombă cu ceas pentru locuitorii din zonă. Prăbuşirea imobilelor din această zonă se poate produce oricând, fără ca aceştia să ştie câte ore, minute sau secunde mai au la dispoziţie pentru a se salva. Sute de persoane, inclusiv copii şi bătrâni, din Centrul Vechi trăiesc în teroare, aşteptându-se ca de la o zi la alta să-şi găsească sfârşitul sub dărâmături. Nu o singură dată ni s-a promis că se rezolvă ceva, însă am rămas în aceeaşi situaţie. Ne este frică să trăim în aceste locuinţe pentru că oricând se pot prăbuşi. Avem familii, avem copii, o să ne găsim sfârşitul aici. Chirie îţi ia, impozit îţi ia, dar de făcut nu face nimeni nimic ca să ne asigure siguranţa zilei de mâine, declară un cetăţean din zonă. O bătrână în vârstă de 70 de ani a ajuns să se obişnuiască cu gândul că în orice clipă acoperişul sub care îşi duce zilele se poate prăbuşi peste ea: Am 30 de ani de când stau sub aceste dărâmături şi nimeni nu s-a gândit în tot acest timp să reabiliteze clădirile.
Imobilele se află într-o stare avansată de degradare, fie că e vorba de locuinţe obişnuite sau de clădiri declarate monumente istorice. Doar lanţul de magazine de la

la parter mai maschează pe alocuri adevărul. Spre deosebire de chiriaşii din zona afectată, o parte din comercianţi susţin că nu le este frică să-şi desfăşoare activitatea în Centrul Vechi, deşi sunt conştienţi de pericol. Totuşi, chiar şi aceştia sunt de părere că autorităţile puteau să facă mai mult, inclusiv să închidă magazinele, având în vedere cele întâmplate până acum, pentru evitarea unui dezastru. Experienţele anterioare demonstrează că autorităţile se alarmează doar când se prăbuşeşte un imobil şi atunci doar pentru o scurtă perioadă de timp. Unul dintre motivele pentru care nu s-a intervenit până acum pentru consolidarea imobilelor este acela că Centrul Vechi a fost declarat centru istoric. Astfel clădirile monumente istorice sunt supuse prin lege unui regim special de restaurare. Oficial, demersurile pentru reabilitarea Centrului Istoric sunt realizate. Cu toate acestea, lucrările în zonă nu vor începe prea curând. O problemă dificil de rezolvat de către autorităţi se referă la evacuarea persoanelor din zonă pe toată perioada în care se va realiza consolidarea clădirilor. Mulţi dintre cei care locuiesc acolo susţin că sunt dispuşi să plece, dar din păcate nu au unde s-o facă. Oamenii speră ca autorităţile să le ofere o soluţie în cel mai scurt timp. Altfel, nu ne rămâne decât să ne rugăm la bunul Dumnezeu!.(Margareta NICHIFOR & Carmen STANCIU)