Întâlnirea s-a dorit a fi cel mai important eveniment anual intern al Asociaţiei Caprirom. Au participat membrii şi simpatizanţii Caprirom, preşedinţi de filiale, participanţii la programul de conservare genetică, dar şi crescători, fermieri şi specialişti in domeniul creşterii caprinelor. Fermierii prezenţi au ţinut să facă cunoscute încă o dată problemele cu care se confruntă sectorul caprin şi au cerut sprijin imediat.
„Guvernul ar putea să ne susţină mai mult. În primul rând cu preţul pe litrul de lapte, să dea ceea ce merită. Noi ducem laptele la procesat. Dacă am avea staţie proprie lucrurile ar sta altfel. Dar nu aveam facilităţi în obţinerea unei linii de prelucrare. Este foarte costisitor” a declarat Gheorghe Apetroaie, crescător.
Problemele cu care se confruntă sectorul caprine au fost scoase în evidenţă şi de preşedintele Moldoovis, invitat la eveniment. Potrivit acestui, preţul laptelui nu se justifică, iar fermierii au probleme de marketing.
„Asociaţia Moldoovis are în componenţă crescători

Cea mai mare problemă a lor este cea a valorificării producţiei de lapte. Laptele de capră nu este plătit la un preţ care să echivaleze proprietăţile sale terapeutice. Una din lipsurile crescătorilor de capre este să-i înveţe pe consumatori că acest produs este de o calitate extraordinară” a declarat preşedintele Moldoovis Botoşani, Ionică Nechifor.
La finalul întâlnirii care a tratat la modul cel mai concret sectorul caprin cu probleme şi posibilităţi, directorul Staţiunii de Cercetare Popăuţi, Ilie Chiorăscu, a subliniat importanţa implicării structurilor statului în dezvoltarea acestei „oaze” de studiu.
„Intenţionăm ca împreună cu Direcţia Agricolă, cu Consiliul Judeţean, cu Prefectura, ca Staţiunea de Cercetare să devină sprijin crescătorilor de caprine din Botoşani. Dar ar trebui mai multă implicare din partea acestor structuri care ar trebui să ceară fonduri” a spus şi directorul Staţiunii de Cercetare Popăuţi, Ilie Chiorăscu.
Evenimentul s-a încheiat cu un concurs de brânză de capră, soldat mai mulţi câştigători. (Lavinia Preda)