Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
24622
De la 07 Ianuarie 2003
118411165

Botoşani: Iazul de la Mănăstireni este secat de… interese ascunse

  • subvenţiile pe teren, însă, inundă buzunarele cuiva
  • 5 June 2012, 23:00

Nici nu mai ţin minte sătenii din Mănăstireni, comuna Unţeni de când luciul de apă de la Broscari colcăia de peşti şi hrănea întreaga comunitate.
De treizeci de ani, iazul a secat şi vitele pasc în tihnă prin locuri în care oamenilor le era frică să înoate. Sătenii îşi amintesc că în urmă cu zeci de ani a venit o ploaie mare, de spuneai că e potop, Puhoaiele au venit cu putere şi iazul de la Mănăstireni a fost rupt în trei locuri. Malurile dezgolite au lăsat apa să intre pe terenurile din zonă, cu timpul, pe porţiuni, iazul de la Broscari a devenit o amintire.
În 2009, a licărit o speranţă în comunitatea din Unţeni. Un om de afaceri botoşănean, tânăr şi ambiţios, care patronează SC Elegant Glob SRL, Ion Aioanei, a concesionat o suprafaţă destul de însemnată din ceea ce a însemnat odinioară Iazul din Broscari.
Prin contractul cu numărul 647 din 12-02.2009, încheiat cu Primăria Unţeni, Ion Aioanei s-a obligat să decolmateze iazul, să-l amenajeze într-un mic punct turistic pentru cei din zonă. Primarul comunei Unţeni, Dumitru Timişag, i-a pus o clauză prin care se stipulează următorul aspect: „contractul de concesiune îşi pierde valabilitatea dacă nu se respectă destinaţia pentru care este făcută concesionarea sau dacă în termen de un an de la semnarea contractului nu a început lucrările de construcţie”.
Până în prezent pe iazul de la Mănăstireni nu s-a schimbat nimic, vacile pasc nestingherite, oamenii umblă după vânătoare, nici vorbă de peşti sau de altă destinaţie. „Am plătit mii de euro pentru a face studiile necesare amenajării locaţiei. În toamna acestui an vrem să ne apucă să decolmatăm şi să amenajăm acolo. După cum se ştie, a venit criza peste noi” a spus patronul SC Elegant Glob SRL, Ion Aioanei, fără a preciza ce studii de mii de euro a comandat şi la ce erau necesare aceste studii.
Ca să refaci digul unui iaz vechi de zeci de ani şi să-l decolmatezi nu sunt necesare studii savante au remarcat şi sătenii, printre care şi Dumitru Mateiuc. Primarul comunei Unţeni a declarat că anual a discutat de câteva ori cu cel care a concesionat iazul şi i s-a spus că există acele studii şi că imediat ce sunt bani, Aioanei se va apuca de treabă.
„Are nişte studii făcute, am vorbit de atâtea ori cu el. Nu ştiu ce se întâmplă în comuna asta. Când vine un investitor, îl fugăresc câte un cârcotaş din acesta. Omul a spus că vrea să facă ceva. E greu, nu se face peste noapte” a spus primarul de Unţeni, neprecizând nici dumnealui ce studii au fost efectuate şi la ce erau necesare.
Oamenii simpli de la ţară, care nu cred în minuni din acestea, nu văd încă treizeci de ani înainte apă în fosta locaţie Broscari. „A mai fost unul, Balan, băiat bun de la noi din sat, care a vrut să scoată mâlul, să facă frumos, dar a zis că trebuie să bage miliarde şi s-a lăsat păgubaş. Nu văd eu degrabă apă aici. Poate niciodată” a spus un localnic.
Interesant este faptul că acest iaz a fost concesionat pentru cinci ani fără plata vreunei concesiuni, avându-se în vedere cheltuzielile de refacere a digului şi de decolmatare. Cum societatea care l-a concesionat n-a făcut nimic vreme de trei ani, firesc, a apărut întrebarea de ce primarul n-a reziliat concesiunea.
Răspunsul l-au dat tot oamenii, care au spus că pe suprafaţa de 26 ha a iazului, de venit acuma păşune, cineva încasează subvenţia europeană de la APIA. Cum l-a APIA există o opacitate totală iar primarul Timişag este în plină campanie electorală, enigma n-a fost dezlegată.
Vom încerca s-o dezlegăm după alegeri, dacă sătenii din Unţeni vor mai dori să investească un nou capital electoral în actualul primar. Dacă nu, poate că noul primar va fi mai dezlegat la vorbă. (Adrian Marcu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: Amantul lăudat
Ucraina, «Cernobâlul» românilor
Laszlo Borbely consideră vizita lui Kover Laszloo ingerinţă brutală
Percheziţie la locuinţa fostului preşedinte al Băncii Vaticanului
Preşedintele Ungariei consideră Trianon un tratat nedrept si defetist
Cere demisia imediată a ministrului interimar al Educaţiei
Preşedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, ar putea fi declarat persona non grata
Comunicat de presă – Nova Apaserv Botoşani
Comunicat de presa – Mişcarea pentru Botoşani
20 de tone de furaje distruse într-un incendiu la Vlăsineşti
Botoşăneni puşi în pericol de vecinii neglijenţi
Manoleasa: Boroleanu a descoperit că florile pot fi o frumoasă mită electorală
Dorohoi: S-a deschis incubatorul de afaceri
Accident la Răchiţi
Salarii mai mari pentru medicii rezidenţi
Bani puţini pentru mobilierul claselor pregătitoare
Se amână prescrierea medicamentelor pe reţete electronice
Ministrul Cepoi „răreşte” internările urgenţelor medicale
S-a ocupat personal de haremul lui Mazăre
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă