Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Fapt divers
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Anchete
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6295
De la 07 Ianuarie 2003
123769511

Drama Cameliei Văculişteanu şi lipsa de scrupule a stareţului Harpa

  • Ioan Rotundu
  • 5 June 2017, 23:00

Corneliu Văculişteanu este primul om de afaceri din Botoşani care după 1990 a pus bazele unei staţii PECO private pe centura oraşului din zona CET. Afacerea i-a mers mulţumitor şi a început să prospere. În 1998 cumpără de la familia Silvia şi Corneliu Sârbu o casă construită din paiantă cu anexe dar şi terenul în suprafaţă de 1.172 mp, toate situate în strada Ştefan cel Mare nr. 27, aşa cum rezultă din contractul de vânzare-cumpărare încheiat la Notariatul Public Privat Marta Săndulache Dârjan sun br. 550726.08.1998.
Obţine de la Primăria Botoşani autorizaţia de construcţie nr.690/5.10.1998 şi demolează construcţiile vechi şi ridică o vilă somptuoasă cu parter şi etaj (foto 2). Între timp încep să apară probleme cu mersul afacerii. Staţia PECO a fost ridicată sub o reţea electrică de înaltă tensiune, motiv pentru care Pompierii n-au eliberat aviz de funcţionare. Mai mult, l-au somat să închidă staţia.
Încet, dar sigur, afacerea a alunecat spre faliment. Datoriile s-au acumulat, ridicatul vilei aducând costuri mult mai mari decât veniturile din afaceri. Ca să-şi salveze vila de la confiscare, Corneliu Văculişteanu şi cu soţia sa Camelia decid să treacă toată averea pe numele fiicei Carmen (foto 1). Aşa a apărut Contractul de vânzare-cumpărare 635/25.02.2002 autentificat la Notariatul Public Ana Huţanu prin care Carmen Văculişteanu devine proprietară pe întreaga avere a familiei. În această perioadă Carmen era studentă la Facultatea de medicină Iaşi.
Pentru că tatăl Corneliu Văculişteanu era nevoit să vândă din bunuri pentru a acoperi nevoile familiei iar Carmen era nevoită să vină de la Iaşi pentru a semna actele de vânzare, s-a ajuns la concluzia să-şi împuternicească tatăl cu o procură specială. La Notariatul Public Daniela Bădărău se autentifică această procură sub nr. 26/5.01.2004, Corneliu Văculişteanu având dreptul de a administra avea deţinută de fiica sa Carmen, inclusiv vânzarea oricărui bun.
Între timp, Corneliu se simte tot mai bolnav iar soţia sa Camelia tot mai controlată psihic de stareţul Mănăstirii Popăuţi, arhimandritul Ioan Harpa, unde se refugiase în speranţa că prin rugăciune va scăpa familia de greutăţile financiare tot mai presante.
După ce a semnat împuternicirea specială pentru tată, Carmen a început să intre la bănuială că lucrurile nu decurg chiar transparent. Ceva i se ascundea dar nu-şi dădea seama. A aflat cu groază că tatăl său urma să treacă toată averea care mai rămăsese, inclusiv vila, pe numele bunicii din partea mamei Lucreţia Nechifor care locuia cu părinţii săi.
Aflând de această intenţie, Carmen a decis să anuleze procura specială dată tatălui. Anulează procura în data de 17 mai 2004, numai că în aceiaşi zi tatăl său a apucat să semneze la Notariatul Public Ana Huţanu contractul de vânzare-cumpărare nr. 1186, bunica Lucreţia Nechifor devenind proprietara pe întreaga avere deţinută de familia Văculişteanu.
Pusă în faţa faptului împlinit, Carmen a acceptat situaţia şi nu a cerut atunci şi imediat anularea actului pe motiv că tatăl său nu mai deţinea procura specială să poată efectua vânzarea, nbeimaginându-şi încotro se îndreaptă lucrurile. Cu mama nu avea o relaţie prea apropiată pentru că priveau viitorul vieţii diferit. Mama se îndreptase spre bigotismul religios devenind tot mai dependentă de sfaturile stareţului Harpa iar Carmen, devenită medic de familie şi cu o specializare în Italia voia să-şi perfecţioneze cariera.
Apoi, Carmen s-a căsătorit cu un băiat pe care mama sa nu l-a acceptat. Din acest motiv ruptura dintre cele două s-a adâncit. Ajunsă medic de familie, cu banii câştigaţi, Carmen a ridicat în curtea casei părinteşti o clădire cu destinaţia de Cabinet medical .Tot din banii câştigaţi a acoperit şi o parte din investiţiile necesare întreţinerii vilei, deşi de acum totul era proprietatea bunicii sale.
În 23 septembrie 2011 bunica Lucreţia Nechifor moare. Unic moştenitor devine fiica sa Camelia, adică soţia lui Corneliu Văculişteanu. Certificatul de moştenitor nr. 5/23.01.2012 atestă acest drept de moştenire pentru Camelia Văculişteanu a cărui soţ Corneliu decedase şi el. Altfel spus, averea a revenit la proprietarul iniţial după ce a trecut pe la fiica Carmen şi bunica Lucreţia.
Convinsă că mama sa revenind proprietară pe vilă va înţelege că are o fiică cu care trebuie să-şi ducă restul zilelor de viaţă, Carmen, divorţată şi cu doi copii locuia în vilă. Nici prin cap nu-i trecea ce va urma.
Tot pozatimpul la curent cu evoluţia evenimentelor din viaţa familiei Văculişteanu, stareţul Ioan Harpa a considerat că a sosit momentul să acţioneze. Stăpân pe psihicul Cameliei, despre care vecinii spun că deja era cu minţile rătăcite şi cu viaţa controlată de stareţ, Harpa îi cere să treacă toată averea pe numele Mănăstirii Popăuţi.
Ticăloşia pusă la cale s-a oficializat la Notariatul Public Reta Aniţei, notariat despre care nu se vorbeşte tocmai respectuos prin Botoşani. Ca nu cumva să fie lăsată vreo breşă juridică, tranzacţia se încheie sub forma unui act de vânzare cumpărare. O avere evaluată la peste 150 mii de euro este tranzacţionată la doar 17 mii lei, sumă despre care se spune că nici n-ar fi circulat în realitate ci doar a fost invocată pentru a da aparenţă de vânzare-cumpărare serioasă şi legală. Aşa a fost semnat contractul nr. 2360/15 mai 2014.
Plecată într-un concediu de 10 zile cu copii, la întoarcere Carmen avea să constate cu stupoare că nu mai poate intra în casa părintească pentru că stareţul este noul proprietar. Nici măcar bunurile personale şi ale copiilor nu i-a dat voie să şi le recupereze. Cât despre un dialog cu mama sa n-a fost posibil pentru că stareţul a izolat-o. Vecinii spun că o ţine încuiată în casă şi vine un călugăr care o scoate pe poartă şi o bagă repede în interiorul mănăstirii neavând voie nimeni să stea de vorbă cu ea.
Rămasă pe drumuri, Carmen stă acum cu chirie într-o căsuţă modestă de pe strada Tudor Vladimirescu nr. 67, o casă pitită sub nivelul străzii. A încercat o cale de înţelegere cu stareţul dar n-a fost chip de a-l îndupleca ca măcar în spaţiul ridicat pe cheltuiala sa pentru Cabinet medical să poată avea acces. Pur şi simplu stareţul i-a refuzat orice facilitate şi i-a blocat orice acces către mama sa.
A urmat un proces prin care Carmen a cerut instanţei de judecată să anuleze contractul de vânzare-cumpărare semnat de tatăl său prin care vindea în 2004 întreaga avere bunicii sale Lucreţia Nechifor pe motiv că la data semnării actului Corneliu Văculişteanu nu mai beneficia de procura specială. Anulându-se acest act se ajungea şi la anularea actului de vânzare către mănăstire.
Judecătorul instanţei de fond a găsit justificată cererea introdusă de Carmen dar la apel judecătorii Daniela Aionesei şi Gergică Burlacu au considerat că judecătorul de la fond a interpretat eronat probele depuse la dosar şi anulează sentinţa judecătorească dând dreptate întru totul stareţului Ioan Harpa. Nici măcar preţul neserios al tranzacţiei, suma de 17 mii lei faţă de preţul de piaţă de peste 150 mii euro nu le-a spus nimic acestor judecători.
În tot acest interval de timp Carmen, deşi medic de familie, n-a reuşit să-şi ducă mama la un consult medical de specialitate ca să se poată constata starea psihică a acesteia şi că vânzarea făcută către mănăstire este de fapt lovită de nulitate pentru că ea nu este responsabilă pentru faptele sale, fiind cu mintea măcinată de necazuri şi manipulată psihic de stareţ.

Drama prin care a trecut şi trece Carmen este una cumplită iar stareţul arhimandrit poate fi considerat autorul moral la toate aceste fapte reprobabile. Cât de pervers moral, viclean şi avar este acest stareţ o să puteţi să vă daţi seama imediat ce voi publica fragmente dintr-o discuţie ce-a durat o oră, purtată de Carmen cu stareţul în biserica din incinta Mănăstirii Popăuţi. Stareţul acesta nu are nimic omenesc în structura sa şi este un periculos manipulator de suflete omeneşti, victimele sale fiind racolate din rândul femeilor.
Pentru Carmen Văculişteanu pierderea tatălui a fost o mare lovitură sufletească. Ea cu tatăl se înţelegea şi colabora, se sfătuia, mai ales din momentul în care maică-sa devenise în plan moral prizoniera stareţului care o aduse la starea sufletească de a-şi urî fiica. E greu de spus unde s-a produs ruptura sufletească şi din ce cauze în familia Văculişteanu dar este uşor de înţeles de ce stareţul, păstor de suflete omeneşti, a profitat de această ruptură şi a adâncit-o cu o perseverenţă diabolică.
Reportajul filmat şi intitulat „Dramă de familie” va fi difuzat sâmbătă, 10 iunie, pe Tele’M Botoşani în cadrul emisiunii Lumea lu’ Rotundu.


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Vladimir Putin neaga ca ar detine materiale compromitatoare despre Donald Trump
si afirma ca nu s-a intalnit niciodata cu presedintele american
Liderul suprem iranian: Politica Occidentului "s-a intors impotriva sa"
Bancul zilei: Băsăsciană
Horoscopul zilei de 6..66.2017
Firea: Categoric sunt dezamagita de Guvern
Avem o relatie mai proasta decat pe vremea tehnocratilor
BBC: Un brutar roman, printre eroii din timpul atacului de sambata
Seism diplomatic in lumea araba: Egiptul,
Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite, Yemenul si Bahrainul rup legaturile diplomatice cu Qatarul, acuzat ca sustine terorismul
Surprinzatoarea vizita a lui Iohannis in America: ce putem astepta de la intilnirea cu Donald Trump
Muzeul judeţean omagiază naşterea istoricului Nicolae Iorga
Janos Lazar, seful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, mesaj catre Bruxelles la comemorarea Trianonului:
Nu vom tolera incalcarile repetate ale sensibilitatilor noastre nationale pentru inca 100 de ani
Luat cu asalt de „stafiile nopţii” la poarta mănăstirii Popăuţi
Ioan Rotundu
Hainele cernite şi poftele carnale neînfrânate
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog