Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Anchete
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
29342
De la 07 Ianuarie 2003
108446190

Primar îndărătnic şi preot habotnic la Flămânzi

  • 5 May 2010, 23:00

Conform documentelor din arhiva Primăriei Flămânzi, preotul paroh Ilie Alupei deţine, în cadrul Parohiei “Nicolae Bălcescu I”, 4 hectare de pământ acordate în condiţiile tulburi de după 1990, certificate printr-un act discutabil (şi fără valoare juridică, probabil), emis de fostul primar Constantin Ţăruş.
Din cele 4 hectare amintite, o suprafaţă de 0,50 hectare înregistrată în intravilan ca „parcela cadastrală nr. 443”, aparţine de fapt Grupului Şcolar "Nicolae Bălcescu", care are acum nevoie de teren ca de aer pentru a-şi putea dezvolta proiectele începute şi pentru care a primit bani europeni. Părintele însă, dând dovadă de un „simţ al proprietăţii” care, din păcate, nu îl onorează ca funcţie, nu vrea cu nici un chip să cedeze terenul instituţiei de învăţământ, preferând să intre în conflict cu instituţiile administraţiei locale, pe care le ameninţă ba cu chemări în instanţă, ba cu intervenţii mult mai subtile „la cel de sus”. Adică la şeful Protopopiatului Hârlău, probabil, că mai „sus” nu credem să aibă trecere!
La circa 100 de metri pe stânga străduţei de pământ care porneşte, perpendicular, de pe drumul european DE58, printre parohia “Nicolae Bălcescu” şi clădirea liceului cu acelaşi nume, se află împrejmuit cu un gard de sârmă fostul teren de fotbal al şcolii, transformat acum într-o banală grădină. De partea cealaltă a drumului se află curtea liceului care, datorită construcţiilor ridicate între timp în acest perimetru (noul corp de clădire al claselor I-IV, sala de sport, anexele) a devenit neîncăpătoare. Este motivul pentru care şcoala, care are nevoie acută de spaţii pentru utilajele sale agricole primite din Uniunea Europeană şi pe care elevii urmează să facă practică, a solicitat Primăriei Flămânzi terenul care i-a aparţinut şi care se află în prezent în custodia parohiei. A fost suficient ca preotul să audă de pretenţiile primăriei pentru ca scandalul să izbucnească.
Conflictul cu parohia nu este recunoscut nici în lucrul capului de cele două directoare de la Grupul Şcolar "Nicolae Bălcescu", şi nu înţelegem de ce, mai ales că este în interesul lor să se rezolve lucrurile. Cum nu înţelegem de ce cadrele din conducere de acolo nu au niciodată timp (şi dispoziţie) să stea de vorbă cu presa locală, dar se „atacă” la greu atunci când îşi văd numele prin publicaţii.
De ce exemplu mai este nevoie în afara celui întâlnit la faţa locului? Chiar în ziua documentării, când ne-am interesat la liceu despre neînţelegerile cu preotul paroh Ilie Alupei, ni s-a transmis că „nu există nici un conflict între şcoală şi parohie”. Şi asta, chiar în timp ce la marginea terenului cu pricina scandalul era în toi, preotul ameninţând cu poliţia, cu jandarmii şi cu alte forţe de represalii pe muncitorii de la Legea 416 care, respectând dispoziţia primarului, se angajaseră în demontarea gardului care împrejmuia terenul în cauză. Dar să urmărim faptele în ordinea lor firească, să vedem cum s-a ajuns la această situaţie.
Pentru a nu încălca legea, primarul Constantin Pitorac (foto) a încercat să afle în primul rând ce statut are terenul pe care şi-l dispută Grupul Şcolar şi Parohia “Nicolae Bălcescu”. A aflat astfel că pământul în cauză figurează atât în vechiul cât şi în noul inventar al oraşului Flămânzi.
„Pentru mine lucrurile sunt clare. În inventarul oraşului, aprobat prin HG nr. 121 / 2010, terenul de la poziţia 406, cu o suprafaţă totală de 8.749 metri pătraţi, în care intră şi parcele cadastrală 443, cu o suprafaţă de 0,50 de hectare, aparţine domeniului public al oraşului Flămânzi”, ne-a spus primarul Constantin Pitorac.
Primarul, în urma unei dispoziţii date în acest sens, a numit o comisie alcătuită dintr-un inginer de la cadastru (Silvia Lisan) şi doi consilieri locali (Gheorghe Sadagurschi şi Toma Lipciuc), comisie ce s-a deplasat la faţa locului şi a delimitat terenul care urmează să fie pus la dispoziţia Grupului Şcolar pentru practica elevilor din liceu. Apoi, prin adresa nr. 12813 / 13.04.2010, l-a înştiinţat pe părintele paroh Ilie Alupei despre decizia luată.
Reacţia preotului a fost extrem de rapidă. Printr-o scrisoare adresată Comisiei de fond funciar Flămânzi, acesta a afirmat că în litigiul privind terenul în cauză, „pe care comisia de împroprietărire a redat-o parohiei în 1991, conform Legii 18”, sunt încălcate anumite „drepturi ale bisericii, pe care statul comunist, în speţă primăria, în mod abuziv le-a comis” (!! - n.a.). „Democraţia câştigată în decembrie 1989 a căutat să repare unele nedreptăţi săvârşite de comunişti iar acum, după 20 de ani de libertate şi democraţie, le furaţi înapoi, furaţi bunurile bisericii.
Domnilor, prin acest comportament nu vă războiţi cu mine ca preot paroh, ci cu biserica, ca instituţie juridică Divină, ale cărui bunuri le furaţi. Mă întreb, în calitatea de creştini pe care o aveţi prin taina botezului şi prin mărturisirea păcatelor în taina spovedaniei pe care aţi făcut-o în postul mare, v-aţi hotărât să fiţi mai drepţi, mai buni şi înţelegători cu cei din jur, pe care îi reprezentaţi? Dar nu se vede, pentru că sângele comunist mai curge în venele dumneavoastră. Pentru ca să calmăm spiritele, vă asigur că v-am acţionat în justiţie şi să avem răbdare ca legea să-şi spună cuvântul. (…) Ne întâlnim în instanţă”
, a menţionat, galopând între jignire şi sarcasm, părintele Alupei în scrisoarea sa.
Printr-o altă scrisoare, adresată de această dată Primăriei Flămânzi şi primarului Constantin Pitorac, preotul susţine din nou că „terenul cu pricina a fost redat parohiei Nicolae Bălcescu de către comisia de fond funciar la acea vreme, pe care nu o puteţi contesta. Este limpede (…) că parcela cadastrală nr. 443, în suprafaţă de 0,50 hectare, a fost redată parohiei pentru a repara ceea ce comuniştii au luat în mod abuziv”. În sprijinul său, părintele paroh Alupei anexează o copie după adresa comisiei din cadrul primăriei prin care „se face cunoscut parohiei parcelele şi suprafaţa aprobată de comisie, căci poate nu le aveţi” (of, gramatica - n.a.).
Numai că documentul respectiv, purtând numărul 2222 / 25 august 1998, care specifică faptul că „din verificările efectuate, Parohia Nicolae Bălcescu are aprobată suprafaţa de 4,00 ha teren” din care, la prima poziţie, în intravilan, este menţionată, alături de alte suprafeţe, „parcela cadastrală nr. 443 cu suprafaţa de 0,50 ha”, este un act care (se pare că) nu are prea mare valoare juridică.
În primul rând, lipseşte semnătura primarului Constantin Ţăruş, în dreptul numelui său figurând doar ştampila primăriei. În dreapta, documentul este semnat de secretarul de atunci, Petru Antoniu, în prezent pensionat, iar la capătul foii, pe mijloc, unde ar fi trebuit să fie menţionaţi membrii comisiei, sunt doar trei semnături indescifrabile. Acesta este actul prin care părintele Ilie Alupei certifică faptul că este „proprietarul” fostului teren de fotbal al liceului, teren despre care se mai spune (aşteptăm dovezi – n.a.) că ar fi fost acordat parohiei în urma unei alte înţelegeri dubioase dintre fostul (şi controversatul) director Guja, fostul primar Ţăruş şi preotul Alupei.
Iar pentru ca lucrurile să fie clare, trebuie menţionat că, identificat ca fiind unul dintre cei ce au semnat documentul adresat Parohiei “Nicolae Bălcescu”, agentul agricol Adrian Anghel, a declarat în faţa primarului Constantin Pitorac că în august 1998 când a fost întocmit actul, „tocmai mă angajasem în Primăria Flămânzi, nu cunoşteam situaţia exactă a terenurilor, am fost chemat şi pus să semnez, deşi nici nu ştiam despre ce era vorba”. Cu siguranţă că lucrurile nu se vor opri aici.
Invocata decizie a instanţei de judecată ar putea fi pronunţată peste câţiva ani, la capătul unui proces tărăgănat la nesfârşit, soluţie care nu va rezolvă în nici un fel, în viitorul apropiat, problema terenului / grădină necesar Grupul Şcolar "Nicolae Bălcescu". De pe care Parohia “Nicolae Bălcescu” are timp să mai scoată, după cum se prefigurează lucrurile, câteva recolte bune. Vom reveni. (B.P.F.)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: Supărarea doamnei Popescu
Politia sârbă continuă represiunea împotriva românilor din Timoc
Basarabenii vor putea să-şi aleagă preşedintele prin vot direct
6 mai 1990- 6 mai 2010 – 20 de ani de la Podul de flori de la Prut
Controversata lege a berii a trecut de Parlament
micii producători de bere vor fi scutiţi de taxe şi impozite
Statul va încasa în acest an doar jumătate din datoria Rompetrol
circa 285 milioane euro
Observaţii şi întrebări privind incredibila şi tragicomica poveste a crizei capitalului uman în România
Soacra lui Geoană, Margareta Costea, a fost audiată la DNA în dosarul Voicu
Vârsta de pensionare pentru femei şi bărbaţi va fi de 65 de ani
varsta de pensionare pentru angajaţii din apărare, ordine pubica şi siguranţă - 55 de ani
Cum poate guvernul să ţină deficitul bugetar sub control fără să mărească TVA şi cota unică
Osama bin Laden se află în Washington, nu în Teheran
Circula cu autovehiculul radiat din circulaţie
Ţigarete în valoare de 3500 lei confiscate în 24 de ore
„Capra cu trei iezi”
Miliardar în căutare de nevastă
Directorul Şcolii din Roşiori se luptă pentru Primăria Răchiţi
Birourile Primăriei se mută după 15 mai
Accident rutier la Ştefăneşti
L-au făcut pe Flutur preş
Acum primăriile sunt puse să suporte cheltuielile
Spitalele sunt controlate în privinţa infecţiilor nozocomiale
Părinţii cu vociferat, dar nu i-a băgat nimeni în seamă
Greviştii din învăţământ recuperează orele pierdute
părinţii protestează că suprasolicită elevii
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă