Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Sănătate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Gastronomie
Comentarii
Caricaturi
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
2869
De la 07 Ianuarie 2003
123099944

pnl

Botoşani/Darabani: Preotul din Teioasa care spune că biserica are la subsol adăpost antiatomic

  • Ioan Rotundu
  • 5 May 2015, 23:00

Sătenii din cartierul Teioasa al oraşului Darabani s-au răsculat împotriva preotului paroh Nicodim Nichita (foto 1). Oamenii s-au săturat să tot dea bani părintelui să termine biserica cea nouă (foto 2) dar părintele bate pasul pe loc cu construcţia iar banii primiţi se topesc fără urmă. Mai mult, părintele, pe lângă birurile obişnuite impuse de biserică credincioşilor a mai inventat şi altele.
Părintele nu porneşte nici un serviciu religios dacă nu vede mai întâi banul. Ajungându-le cuţitul la os, sătenii au apelat la Lumea lu’ Rotundu. Sâmbătă, 2 mai, m-am prezentat în satul de pe malul Prutului, unde eram aşteptat de peste 30 de săteni, şi am început dialogul cu ei. Ce-au declarat oamenii îţi face părul măciucă. Părintele nu numai că-i jupoaie nemilos de bani, dar dacă au curajul să-i ceară socoteală nu se sfieşte să-i şi bumbăcească.
Una peste alta, în cei 16 ani de când părintele Nicodim construieşte biserica, potrivit spuselor oamenilor dar şi mărturiilor oficialităţilor, părintele a strâns multe miliarde de lei. Nimeni nu ştie cu adevărat câţi bani s-au strâns pentru că părintele n-a ţinut socoteala lor şi nu a întocmit nici o evidenţă a banilor primiţi.
Oamenii spun că în realitate banii lor au fost folosiţi de părinte pentru a-şi ridica o vilă în satul Dolheşti, judeţul Suceava, de unde este originar. Ca sume de bani mai importante, părintele a primit de la Guvernul Boc, prin intervenţia deputatului PDL de Darabani Stelică Strugaru, suma de 1,5 miliarde lei vechi. După primirea banilor sătenii văzând că nu s-a făcut nimic la biserică, l-au luat la pozala întrebări. Părintele a negat că ar fi primit banii dar pus faţă în faţă cu deputatul a trebuit să recunoască.
Potrivit declaraţiilor primarului de Darabani, Cornel Aroşoaie, părintele a primit în fiecare an bani de la primărie. La sfârşitul anului trecut a primit suma de 115 milioane lei. De la săteni a primit cel puţin de la doi câte 50 milioane lei pentru catapeteasmă dar biserica este tot fără această dotare.
Parohia Teioasa are în proprietate suprafaţa de 13 ha teren pentru care părintele încasează anual subvenţia şi suma cuvenită din închirierea terenului la o fermă agricolă. Banii încasaţi nu sunt contabilizaţi şi oamenii nu ştiu cum au fost folosiţi. Mai nou, părintele a pus preţ pe locul de înmormântare, deşi cimitirul nu este în proprietatea sa ci a obştii. Oamenii s-au revoltat, mai ales că cimitirul este plin iar părintele nu vrea să dea din cele 12 ha de teren ale parohiei pentru un cimitir nou. L-am intervievat şi pe părintele Nicodim Nichita.
Explicaţiile sale au fost pe lângă întrebările mele dar am insistat să spună ce a făcut cu banii adunaţi în numele bisericii. Explicaţia părintelui a fost una năucitoare, de m-a lăsat fără grai. Dumnealui susţine că biserica are un subsol amenajat ca adăpost împotriva bombardamentelor atomice. Realizarea adăpostului a necesitat bani mulţi. În realitate adăpostul este un amărât spaţiu cu destinaţie praznicală.
Dar cum ancheta pune în evidenţăâ multe apucături total necreştineşti ale părintelui, merită vizionat reportajul care va fi difuzat sâmbătă, 9 mai, pe postul local Tele’M Botoşani în cadrul emisiunii Lumea lu’ Rotundu.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Bancul zilei: Soţia iscoditoare
Reţeta zilei: Mâncare ardelenească
Horoscopul zilei
Ministerul Sanatatii atentioneaza medicii de familie sa acorde asistenta medicala pacientilor de pe listele lor
Salariul de baza al sefului Rosneft, 300.000-400.000 de dolari pe luna
"T-14 Armata”, tancul rusesc despre care se spune ca va fi cel mai bun din lume
Ludovic Orban, despre proiectul de modificare a Codului de Procedura Penala ce ar ingreuna munca procurorilor
Este o noua 'marte neagra'/ Daca isi mai aduce aminte ca a fost procuror Ponta trebuie sa ii dea afara pe acesti colegi din PSD
Putin scoate „noutatile” la plimbare pentru oaspetele chinez
Comisia de Cod Electoral: Cetatenii UE au dreptul sa fie alesi primari
Seful ANAF va primi de la Fiscul francez datele despre conturile secrete ale cetatenilor romani la HSBC Private Bank
Fosta iubita a primarului Nichita: "Acesta m-a urmarit, m-a hartuit, m-a amenintat
Adina Samson si-ar fi retras plangerea de la Parchet din cauza presiunilor si pentru ca nu se luau masuri
Caricatura zilei: Impozitul pe bacşiş
Casă aprinsă de un coş de fum deteriorat
Asemănări izbitoare între bNichita şi Portariuc
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog