Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Mondene
Aniversări
Comentarii
Publicitate
Anchete
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3993
De la 07 Ianuarie 2003
123767209

Liberalul Oprişanu închide cabinetele medicale din comune

  • el n-a precizat, în această situaţie, cui revine responsabilitatea asupra cazurilor medicale
  • speriat de eventualele consecinţe nedorite, prefectul l-a chemat la ordin
  • 5 March 2008, 23:00

Lipsa curăţeniei şi starea precară de igienă i-a determinat pe inspectorii sanitari să pună lacătul pe uşa cabinetului medical de la Coşula. După cum susţine directorul Autorităţii de Sănătate Publică Botoşani, Gabriel Oprişanu, situaţia igienico-sanitară ca cabinetului era dezastruoasă. „Spatulele pentru verificat în gâtul micuţilor erau ruginite, cutiile în care se făcea sterilizarea nu prezentau siguranţă, starea de igienă era extrem de precară, în sensul că acolo unde se ţineau containerele pentru recoltarea probelor de sânge erau alături cutii de muştar”, a declarat directorul Autorităţii de Sănătate Publică Botoşani, Gabriel Oprişanu. Acesta nu îşi explică cum după atâtea atenţionări pe care le-au primit medicii de familie din mediul rural nu fac nimic pentru a îndrepta situaţia şi a îmbunătăţi condiţiile de la cabinetul în care îşi desfăşoară activitatea.
După ce a trecut la fapte cu închiderea cabinetele medicale din mediul rural care nu sunt găsite în regulă, directorul Autorităţii de Sănătate Publică Botoşani a fost chemat la Instituţia Prefectului pentru a explica cum stă situaţia în realitate. Oprişanu a fost invitat la discuţii de prefectul Gheorghe Sorescu după ce la Instituţia Prefectului a ajuns o sesizare cu privire a faptul că Autoritatea de Sănătate Publică ar pune în pericol desfăşurarea activităţii medicale prin închiderea unor cabinete care nu îndeplinesc normele sanitare. „I-am explicat domnului subprefect şi domnului prefect baza legală în care efectuăm aceste controale şi practic am înlăturat dilema cine face amenajarea. În normă nu este prevăzut că cineva anume sau comunitatea locală trebuie să facă amenajarea”, a declarat Gabriel Oprişanu, directorul ASP. Acest susţine că norma este clară şi se aplică tuturor cabinetelor medicale indiferent de forma de proprietate. ASP a informat conducerea Prefecturii cu privire la faptul că Autoritatea Naţională de Administraţie Fiscală le-a comunicat printr-o adresă că atât cheltuielile de înfiinţare a cabinetelor medicilor de familie, cât şi cheltuielile de întreţinere sunt deductibile fiscal. Deci, medicilor li se scade din impozitul pe care ar trebui să îl pozaplătească în urma obţinerii veniturilor din activităţile prestate prin contractul cu Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate.
În urma discuţiilor dintre reprezentanţii sănătăţii botoşănene şi ai Instituţia Prefectului s-a luat decizia ca toţi medicii de familie, primarii şi consiliile locale să primească o adresă de atenţionare. „Am decis împreună cu prefectura judeţului Botoşani şi cu Inspecţia Sanitară să facem o adresă către toţi medicii de familie din judeţ cu semnătura prefectului, directorului executiv al ASP şi al inspectorului sanitar şef al judeţului şi aceeaşi adresă pentru primarii şi consiliile locale prin care să arătăm că până la expirarea termenelor de conformare în baza cărora s-au dat actualele autorizaţii de funcţionare mai există foarte puţin timp”ž a precizat directorul ASP.
Majoritatea autorizaţiilor de funcţionare pe care le au la ora actuală cabinetele medicilor de familie expiră la data de 7 aprilie anul curent. După discuţiile de la Prefectură, conducerea ASP a invitat, ieri, liderii medicilor de familie din judeţ. În cadrul întâlnirii au fost lămurite aspectele care îi nemulţumesc pe medicii de familie. După cum susţine Oprişanu, în cazul în care medicii de familie îşi dau interesul să îşi îmbunătăţească situaţia cabinetelor aceste vor rămâne deschise. Dacă ei nici măcar ne se interesează de cabinetele în care îşi desfăşoară activitatea, acestora li se va ridica autorizaţia de funcţionare.
Problema este destul de sensibilă. Directorul Oprişanu n-a precizat cui revine responsabilitatea actului medical pe perioada cât cabinetul medicului de familie este închis. Apoi, de vreme ce legea nu a clarificat cine are obligaţia dotării acestor cabinete, lucru recunoscut chiar de Oprişanu, de ce se iau astfel de măsuri? Este o întrebare rămasă fără răspuns. Toate aceste măsuri drastice impuse de Oprişanu sunt percepute la nivel de comune ca măsuri politice liberale luate împotriva primarilor social-democraţi, pentru a-i pune rău cu electoratul pentru apropiatele alegeri. Iar primarul comunei Coşula, Mircea Acatrinei, este social-democrat. (Margareta NICHIFOR)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Viol de proprietate rămas în aşteptare (II)
(Ioan Rotundu)
Pentru că primarii dorm în papuci, profesorii nu îşi primesc salariile
Spectacol literar prezentat de deţinuţi
Bădia Costică are a se bucura
Ioan Rotundu
Legăturile culturale cu Moldova sunt tot mai strânse
Sancţiuni aplicate de către Garda Financiară
Copiii, protagoniştii unui spectacol
Cu jalba-n băţ, la prefect, pentru imaş
Conţac recunoaşte că banul va face regula în viitoarele alegeri
Comentariul comentariilor (LXVII)
(Ioan Rotundu)
Pedeliştii au fost puşi pe gânduri
„Dacă voi câştiga, înseamnă că am făcut ceva pentru populaţie”
Peste o sută de botoşăneni aşteaptă 5000 de euro de la CEC
Hală de Carne la standarde europene
La Botoşani, trenurile au avut şi 120 minute întârziere
Hai la cătănie!
Florin Călinescu stă la biroul lui Ceauşescu
Bărbaţii şi-au cam pierdut darul muncii
Societăţile nu sunt obligate să apeleze doar la medicul de medicina muncii
Horoscop
Tăcere jenantă
Anunţ excursii în străinătate
Felicitare 8 Martie
Program TELE'M Botoşani, joi, 6 martie
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog