După ce a trecut la fapte cu închiderea cabinetele medicale din mediul rural care nu sunt găsite în regulă, directorul Autorităţii de Sănătate Publică Botoşani a fost chemat la Instituţia Prefectului pentru a explica cum stă situaţia în realitate. Oprişanu a fost invitat la discuţii de prefectul Gheorghe Sorescu după ce la Instituţia Prefectului a ajuns o sesizare cu privire a faptul că Autoritatea de Sănătate Publică ar pune în pericol desfăşurarea activităţii medicale prin închiderea unor cabinete care nu îndeplinesc normele sanitare. I-am explicat domnului subprefect şi domnului prefect baza legală în care efectuăm aceste controale şi practic am înlăturat dilema cine face amenajarea. În normă nu este prevăzut că cineva anume sau comunitatea locală trebuie să facă amenajarea, a declarat Gabriel Oprişanu, directorul ASP. Acest susţine că norma este clară şi se aplică tuturor cabinetelor medicale indiferent de forma de proprietate. ASP a informat conducerea Prefecturii cu privire la faptul că Autoritatea Naţională de Administraţie Fiscală le-a comunicat printr-o adresă că atât cheltuielile de înfiinţare a cabinetelor medicilor de familie, cât şi cheltuielile de întreţinere sunt deductibile fiscal. Deci, medicilor li se scade din impozitul pe care ar trebui să îl

În urma discuţiilor dintre reprezentanţii sănătăţii botoşănene şi ai Instituţia Prefectului s-a luat decizia ca toţi medicii de familie, primarii şi consiliile locale să primească o adresă de atenţionare. Am decis împreună cu prefectura judeţului Botoşani şi cu Inspecţia Sanitară să facem o adresă către toţi medicii de familie din judeţ cu semnătura prefectului, directorului executiv al ASP şi al inspectorului sanitar şef al judeţului şi aceeaşi adresă pentru primarii şi consiliile locale prin care să arătăm că până la expirarea termenelor de conformare în baza cărora s-au dat actualele autorizaţii de funcţionare mai există foarte puţin timpž a precizat directorul ASP.
Majoritatea autorizaţiilor de funcţionare pe care le au la ora actuală cabinetele medicilor de familie expiră la data de 7 aprilie anul curent. După discuţiile de la Prefectură, conducerea ASP a invitat, ieri, liderii medicilor de familie din judeţ. În cadrul întâlnirii au fost lămurite aspectele care îi nemulţumesc pe medicii de familie. După cum susţine Oprişanu, în cazul în care medicii de familie îşi dau interesul să îşi îmbunătăţească situaţia cabinetelor aceste vor rămâne deschise. Dacă ei nici măcar ne se interesează de cabinetele în care îşi desfăşoară activitatea, acestora li se va ridica autorizaţia de funcţionare.
Problema este destul de sensibilă. Directorul Oprişanu n-a precizat cui revine responsabilitatea actului medical pe perioada cât cabinetul medicului de familie este închis. Apoi, de vreme ce legea nu a clarificat cine are obligaţia dotării acestor cabinete, lucru recunoscut chiar de Oprişanu, de ce se iau astfel de măsuri? Este o întrebare rămasă fără răspuns. Toate aceste măsuri drastice impuse de Oprişanu sunt percepute la nivel de comune ca măsuri politice liberale luate împotriva primarilor social-democraţi, pentru a-i pune rău cu electoratul pentru apropiatele alegeri. Iar primarul comunei Coşula, Mircea Acatrinei, este social-democrat. (Margareta NICHIFOR)