Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
12960
De la 07 Ianuarie 2003
114842592

Botoşani: Nume grele în spatele afacerii Linia 10

  • 5 March 2013, 23:00

În transportul local de călători din municipiul Botoşani a apărut o linie nouă, adică un traseu nou ce poartă numele de Linia 10. Microbuzele pornesc din staţia de la Piaţa centrală şi întorc la intrarea în localitatea Cătămărăşti Deal, circulând numai pe Calea Naţională, adică pe linia de tramvai.
Ceva s-a scris în presa locală despre noua linie de transport care căpuşează la greu veniturile societăţii Eltrans, dar foarte timid, ca apoi, brusc, să nu se mai scrie nimic. Tocmai faptul că s-a aşternut tăcerea m-a intrigat şi am început să fac investigaţii.
Imediat ce abordam dialogul despre Linia 10 de transport am fost sfătuit să mă las păgubaş, pentru că în spatele afacerii stau nume grele. Nu m-am lăsat intimidat şi nici păgubaş şi iată cam ce-am putut afla.
Microbuzele care circulă pe acest traseu aparţin societăţii Miss Andreia. Potrivit datelor afişate pe site-ul Ministerului Finanţelor, societatea este mai veche şi a înregistrat an de an pierderi de miliarde de lei vechi. Reprezentantul societăţii este un anume Marcel Atodiresei, dar tipul este doar de faţadă, un fel de cortină pentru cei care-i stau în spate. Societatea a fost autorizată de către Consiliul judeţean Botoşani să execute transport persoane pe ruta Botoşani – Cătămărăşti Deal – Iooteşti – Cătămărăşti Vale.
Brusc, societatea a primit în dotare mai multe maşini noi iar din toamna anului trecut şi dreptul de transport persoane în oraş. N-am reuşit să aflu din ce finanţare, dar Florin Ţurcanu, preşedintele actual al Consiliului Judeţean Botoşani, este cel care a dat binecuvântare ca societatea Miss Andreia să facă transport persoane şi în interiorul oraşului Botoşani.
Aşa au apărut staţii de autobuz pe toată lungimea Căii Naţionale şi în vecinătatea staţiilor de tramvai. Autobuzele opresc şi preiau călătorii care în mod normal ar trebui să urce în tramvai. Traseul nu mai este făcut până în Cătămărăşti Vale ci autobuzele întorc la intrarea în Cătămărăşti Deal.
M-am interesat la surse din Primăria Botoşani cum de primarul Ovidiu Portariuc a acceptat ca preşedintele Ţurcanu să-i încalce competenţele şi să dirijeze transportul pe raza municipiului Botoşani, el având doar competenţe pentru transportul în judeţ. Apoi, am întrebat cine din Primărie a permis să se încalce Regulamentul local de transport şi a avizat staţii pe rutele tramvaiului. Mi s-a spus că mai bine să-mi văd de treabă şi să nu-mi bag nasul că la mijloc este o afacere de mahări foarte puternici.
L-am contactat pe patronul societăţii Microbuzul, Dumitru Balan, şi l-am întrebat dacă-i convine să fie concurat de o firmă care nu are avizul Primăriei şi nici nu aduce venituri la bugetul oraşului Botoşani. L-am mai întrebat dacă nu cumva Marcel Atodiresei a lucrat cu ceva timp în urmă chiar la firma sa.
Cu greu Balan a recunoscut că-l cunoaşte pe Marcel Atodiresei şi l-a avut la firma sa. Atodiresei avea maşina proprie şi a lucrat cu chirie la Microbuzul. În ce priveşte Linia 10, Balan susţine că nu este concurat pentru că el nu are traseu pe calea Naţională, fiindu-i interzis de primărie ca să nu afecteze veniturile societăţii Eltrans.
Interesant, Balan ar afecta veniturile Eltrans dar autobuzele societăţii Miss Andreia nu. Mai mult, primarul tace şi acceptă ca societatea Eltrans să fie căpuşată la venituri. Despre cine sunt patronii adevăraţi ai societăţii Miss Andreia, Balan susţine că habar n-are.
L-am sunat şi pe directorul societăţii Eltrans, inginerul Victor Ivănescu. Omul a dart din colţ în colţ şi a recunoscut cu jumătate de gură că-i sunt afectate veniturile, dar crede că totul se petrece cu aprobarea primarului şi a celor din primărie.
Până la urmă am găsit o breşă în toată această tăcere suspectă şi am aflat că societatea Miss Andreia se bucură de protecţia comisarului şef de la Garda Financiară Botoşani Cristian Calimandruc a cărei soţie este procuror la DNA Suceava. N-am putut stabili şi dacă este asociat în afacere. Apoi mi s-a mai rostit numele patronului Abatorului Doly Com de la Roma, Iulian Căzăcuţ, cel suspectat în scandalul cu carnea de cal. Nici despre Căzăcuţ n-am reuşit să aflu ce rol joacă în această societate. Peste aceste două nume tronează cel al lui Florin Ţurcanu, Împăratul care a decis peste capul primarului Portariuc că Mss Adreia poate face transport local în Botoşani.
De apariţia pe linia de tramvai a unui transportator neavenit s-a sesizat şi Poliţia municipală Botoşani. Personal comisarul şef Cătălin Radu a dispus control asupra rutei şi s-au aplicat o serie de amenzi. Tot pe surse am aflat că imediat ce comisarul Radu a dorit să restabilească legalitatea, a fost contactat de adjunctul comisarului şef pe judeţ, Gheorghe Bunduc, şi i s-a sugerat să lase în pace societatea Miss Andreia, ceea ce şi s-a întâmplat.
La recenta nuntă a lui Ţurcanu de la Suceviţa au participat comisarii Cătălin Radu, Gheorghe Bunduc şi şeful lor Cucoreanu. N-a lipsit nici comisarul şef al Gărzii Financiare Cristian Calimandruc cu soţia sa procuror. N-am aflat dacă a fost şi Căzăcuţ, dar m-aş mira să vi lipsit din lanţ această verigă.
Sunt convins că după publicarea acestui articol nu se va schimba nimic dar măcar cei aflaţi în spatele societăţii Miss Andreia să nu creadă că ne poate prosti şi că ei pot poza în cheie de biserică. Vor fi ei cinstiţi dar măcar să-i ştim şi noi! Aceste informaţii sunt doar numai un cap de pod, dând posibilitate celor menţionaţi să-şi clarifice poziţia. Vor urma şi altele, poate chiar mai interesante.
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: Despre însurătoare
Gastronomie: Supă cremă de dovlecei
Funcţionarii CE au frică de greci
Ministrul PSD Constantin Nita s-a răfuit dur cu liberalul Klaus Iohannis
Emirul Qatarului s-a prins în plasa darului grecesc
Fără cârpaci, domnule Ţurcanu?
Ioan Rotundu
Concursuri cu şefie dedicată
IŞJ: După trecerea Abramburicăi, la Botoşani s-a instalat haosul
Din puţul gândirii preşedintelui Ţurcanu
Cristian Roman s-a luat de ministrul Sănătăţii
Generala Huncă se duce la Bucureşti să bată la uşi închise
Lista elevilor botoşăneni calificaţi la fazele naţionale ale olimpiadelor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă