Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Fapt divers
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
25068
De la 07 Ianuarie 2003
118411611

Botoşani/Darabani: Capul afacerii a fost Gheorghe Burlacu, fostul primar. Penal răspund subalternii asociaţi

  • 5 March 2015, 23:00

Începută anul trecut, după audierea a peste 200 de dărăbăneni crescători de animale, procurorii DNA Suceava au finalizat un dosar de fraudare a banilor europeni de către un grup de asociaţi coordonaţi de către fostul primar de Darabani, liberalul Gheorghe Burlacu.
Despre modul în care se fraudează banii europeni pe seama păşunii comunale în Jurnalul s-au prezentat mai multe cazuri şi s-au realizat mai multe reportaje televizate care au fost difuzate în cadrul emisiunii Lumea lu’ Rotundu. Amintim cazurile de la comuna Şrtiuubieni, Vlăsâneşti, Gorbăneşti, Răchiţi, municipiul Botoşani, etc. Imediat ce de la Uniunea European㠖 Comisia Economică au venit directivele privind modul în care se acordă subvenţiile pentru imaşurile publice, s-a aflat că aceste subvenţii nu se mai acordă individual, ci crescătorilor de animale organizaţi în asociaţii sau cooperative.
Aşa cum ne este specific, imediat minţile luminate şi predispuse la furtişaguri au găsit soluţii de a pune mâna pe banii europeni înfiinţând asociaţii ale crescătorilor de animale şi cooperative agricole în spatele cărora s-au plasat primarii, viceprimarii sau rude ale acestora.
La Darabani, liberalul Gheorghe Burlacu, ajuns primar în urma alegerilor din iunie 2008, s-a aflat în miezul evenimentelor şi informaţiilor privind noile condiţii de acordare a subvenţiilor europene. El l-a însărcinat pe Ionel David, la acea vreme poliţist comunitar, să pună bazele unei Cooperative agricole care să preia ăn administrare imaşul orăşenesc. Primarul i-a mai cerut lui David să-l ia asociat pe Gheorghe Sâsâiac – şeful ISU din primărie şi pe Daniel Balahura –şi el funcţionar în primărie.
Cei trei au pus bazele Cooperativei agricole „4 Stejari” şi au concesionat imaşul de la Primăria Darabani, o formalitate de vreme ce primarul era iniţiatorul formării cooperativei. Cei trei au făcut o listă cu crescătorii de animale pe care i-au declarat membri ai cooperativei şi i-a încasat cu câte 100 lei, un fel de taxă pe animale. Începând cu anul 2010, cooperativa a beneficiat anual de subvenţia europeană. Cu aceşti bani urma să se acopere cheltuielile de întreţinere a imaşului, de aplicare de îngrăşăminte, de amenajare adăpători şi alte lucrări care să asigure îmbunătăţirea hranei pentru animale.
Numai că cei trei subordonaţi ai primarului Burlacu nu s-au prea interesat de imaş ci de subvenţie, încasând în intervalul 2910 – 2913 suma de 360 mii lei. Din 2012 în scaunul de primar al Darabanilor a revenit social-democratul Cornel Aroşoaie. Nu ştim dacă de al el sau de la crescătorii de animale au pornit sesizări cu privire la faptul că subvenţia nu este folosită în scopul acordat. Este posibil ca sesizarea să fi pornit şi de la Daniel Balahura, funcţionarul din primărie care s-a opus primarului Burlacu ca banii din subvenţia europeană să fie folosiţi ilegal.
Pentru că a îndrăznit să-l tragă de mânecă, primarul Burlacu i-a desfăcut contractul de muncă. Omul s-a judecat şi a câştigat procesul revenind în Primărie. Indiferent de unde a pornit sesizarea, cert este că anul trecut procurorii DNA Suceava au deschis o anchetă pe care au finalizat-o de curând iar cei trei din conducerea cooperativei au fost trimişi în judecată pentru fraudare de fonduri europene în sumă de 360 mii lei. Şi de această dată principalul vinovat, fostul primar Gheorghe Burlacu, omul din umbră care a organizat toată afacerea, nu răspunde decât eventual moral.
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Bancul zilei: Insomnia vecinului
Reţeta zilei: Piure de spanac
Horoscopul zilei
O profesoara de Matematica solicita CNA sa retraga recomandarea data campaniei pentru inscrierea la ora de Religie
Mesajul este fals si manipulator
Rusia: Exercitii militare antiaeriene de amploare in teritoriile disputate
Polonia: Este in interesul Europei sa intareasca si sa inarmeze armata ucraineana
Articol straniu impotriva DNA si impotriva luptei cu coruptia, publicat in pagina de opinii a New York Times
O fosila veche de 2,8 milioane de ani schimba modul in care privim evolutia speciei umane
Cornelia Naum, mama premierului Victor Ponta, audiata in calitate de martor la DNA Ploiesti
Sunt soacra, nu consilier
Un furt de robinete din viitorul sediu al spionajului extern german a provocat pagube de milioane de euro
Un muzeu din Suedia foloseste cersetori din Romania pe post de recuzita
Saracia a venit atat de aproape. M-a deranjat
Danemarca ar putea introduce studiul filmelor porno in scolile publice
Comisia de Cod electoral a finalizat proiectul legii alegerilor locale
Soluţie poliţistă antisocială şi batjocoritoare
Ioan Rotundu
Skoda Fabia radiată din circulaţie depistată la Stânca
Palatul Copiilor Botoşani: Spectacolul omagial “Zâmbet pentru suflet”
Rusia si Italia au convenit infiintarea unui fond de investitii de 1 miliard de dolari
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă