Începută anul trecut, după audierea a peste 200 de dărăbăneni crescători de animale, procurorii DNA Suceava au finalizat un dosar de fraudare a banilor europeni de către un grup de asociaţi coordonaţi de către fostul primar de Darabani, liberalul Gheorghe Burlacu.
Despre modul în care se fraudează banii europeni pe seama păşunii comunale în Jurnalul s-au prezentat mai multe cazuri şi s-au realizat mai multe reportaje televizate care au fost difuzate în cadrul emisiunii Lumea lu Rotundu. Amintim cazurile de la comuna Şrtiuubieni, Vlăsâneşti, Gorbăneşti, Răchiţi, municipiul Botoşani, etc.
Imediat ce de la Uniunea Europeană Comisia Economică au venit directivele privind modul în care se acordă subvenţiile pentru imaşurile publice, s-a aflat că aceste subvenţii nu se mai acordă individual, ci crescătorilor de animale organizaţi în asociaţii sau cooperative.
Aşa cum ne este specific, imediat minţile luminate şi predispuse la furtişaguri au găsit soluţii de a pune mâna pe banii europeni înfiinţând asociaţii ale crescătorilor de animale şi cooperative agricole în spatele cărora s-au plasat primarii, viceprimarii sau rude ale acestora.
La Darabani, liberalul Gheorghe Burlacu, ajuns primar în urma alegerilor din iunie 2008, s-a aflat în miezul evenimentelor şi informaţiilor privind noile condiţii de acordare a subvenţiilor europene. El l-a însărcinat pe Ionel David, la acea vreme poliţist comunitar, să pună bazele unei Cooperative agricole care să preia ăn administrare imaşul orăşenesc. Primarul i-a mai cerut lui David să-l ia asociat pe Gheorghe Sâsâiac şeful ISU din primărie şi pe Daniel Balahura şi el funcţionar în primărie.
Cei trei au pus bazele Cooperativei agricole 4 Stejari şi au concesionat imaşul de la Primăria Darabani, o formalitate de vreme ce primarul era iniţiatorul formării cooperativei. Cei trei au făcut o listă cu crescătorii de animale pe care i-au declarat membri ai cooperativei şi i-a încasat cu câte 100 lei, un fel de taxă pe animale.
Începând cu anul 2010, cooperativa a beneficiat anual de subvenţia europeană. Cu aceşti bani urma să se acopere cheltuielile de întreţinere a imaşului, de aplicare de îngrăşăminte, de amenajare adăpători şi alte lucrări care să asigure îmbunătăţirea hranei pentru animale.
Numai că cei trei subordonaţi ai primarului Burlacu nu s-au prea interesat de imaş ci de subvenţie, încasând în intervalul 2910 2913 suma de 360 mii lei. Din 2012 în scaunul de primar al Darabanilor a revenit social-democratul Cornel Aroşoaie. Nu ştim dacă de al el sau de la crescătorii de animale au pornit sesizări cu privire la faptul că subvenţia nu este folosită în scopul acordat. Este posibil ca sesizarea să fi pornit şi de la Daniel Balahura, funcţionarul din primărie care s-a opus primarului Burlacu ca banii din subvenţia europeană să fie folosiţi ilegal.
Pentru că a îndrăznit să-l tragă de mânecă, primarul Burlacu i-a desfăcut contractul de muncă. Omul s-a judecat şi a câştigat procesul revenind în Primărie. Indiferent de unde a pornit sesizarea, cert este că anul trecut procurorii DNA Suceava au deschis o anchetă pe care au finalizat-o de curând iar cei trei din conducerea cooperativei au fost trimişi în judecată pentru fraudare de fonduri europene în sumă de 360 mii lei.
Şi de această dată principalul vinovat, fostul primar Gheorghe Burlacu, omul din umbră care a organizat toată afacerea, nu răspunde decât eventual moral.
Ioan Rotundu