Prefectul Cristian Roman a avut săptămâna trecută o întâlnire cu toţi factorii de decizie, în realizarea legilor proprietăţii. La această întâlnire au participat reprezentanţi Romsilva, ai Ministerului Agriculturii, ANCPI. Una, din cea mai spinoasă, cu care se confruntă botoşănenii este că Inspecţia Silvică Suceava solicită pentru semnarea titlurilor de proprietate, chiar după ce acestea au trecut de comisia judeţeană de fond funciar, schiţe cadastrale întocmite de personal autorizat în domeniul forestier. Primul reprezentant al Guvernului în teritoriu găseşte absurde pretenţiile Inspecţiei Silvice, pentru că atunci când pădurile au fost luate de la cetăţeni nu au fost luate cu schiţă.
"Se pare că acest lucru va fi rezolvat. În plus se refuză restituirea proprietăţilor cetăţenilor care fac dovada moştenirii legale dar nu sunt cetăţeni români. Încălcăm flagrant Constituţia ţării", a precizat primul reprezentant al Guvernului în teritoriu. Există disfuncţionalităţi şi la

la Legea 290. Inspecţia Silvică motivează necorelarea unei anexe a unei vechi Hotărâri de Guvern cu Constituţia României. Ministerul Agriculturii nu consideră normal refuzul de semnare, dat fiind faptul că în alte judeţe au fost semnate. În cazul terenurilor agricole situaţia este mai bună. Prefectul a solicitat intervenţia Ministrului Agriculturii. Judeţul Botoşani are şi realizări, în ce priveşte aplicarea Legii 247. Din cele 17.500 cereri la Legea 247, au fost soluţionate 88% din cereri. Botoşanii prezintă probleme cu Legea 290, din cauza numărului mare de solicitări.
"Am solicitat sprijinul Ministerului de Externe pentru a ajuta cetăţenii să obţină adresele instituţiilor pentru care se aplică această lege. Sunt nişte bariere diplomatice peste care noi nu putem trece", a precizat Cristian Roman. Acesta susţine că exisă o rezistenţă din parte autorităţilor Ucrainene şi Moldovene în a acorda documentele necesare. (Bianca ALBU)