Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6173
De la 07 Ianuarie 2003
123641598

Editorial

Botoşani: Boala lungă, moarte sigură

  • Ioan Rotundu
  • 5 November 2015, 23:00

Aseară protestele de stradă scăzuseră în intensitate, participanţii fiind mult mai puţini decât miercuri seară când se pare că s-a atins vârful numeric. În schimb s-au diversificat revendicările. Se pare că deja partidele au reuşit să-şi infiltreze grupuleţe care să ceară revendicări ce alunecă spre zona absurdului cum ar fi trecerea la monarhie.
Prezenţa grupurilor masive de studenţi îmi ridică mari suspiciuni. Îi suspectez de sunt mobilizaţi de activişti ai PSD aşa cum făcea pe vremuri şi Nicolae Bănicioiu când era liderul studenţilor şi îi scotea la contramanifestaţii faţă de cele organizate de fostul CDR.
Lipsa unor lideri autoritari şi a unei coerenţe în revendicări continuă să le risipească forţele. Strigătul de unitate şi solidaritate a cam dispărut şi el din setul de strigături. Spuneam aseară pe Tele’M Botoşani, unde am fost invitat pe post de comentator, că există un real pericol ca toate aceste demonstraţii ale tinerilor să înceapă a fi manipulate uşor dar consecvent de către partidele politice PSD şi PNL care au experienţă în domeniu. După cum au decurs demonstraţiile de aseară temerile mele încep a se confirma.
Apoi, realismul revendicărilor lasă mult de dorit. Nu poţi să-i ceri preşedintelui ţării să rezolve probleme care constituţional nu intră în prerogativele sale cum nu poţi cere eliminarea totală din viaţa publică a actualelor partide politice. Este o cerinţă nedemocratică care dacă s-ar legifera ar permite instalarea haosului social.
Au apărut şi voci care nu mai cer alegeri anticipate ci reformarea partidelor politice. O astfel de cerinţă îmi sugerează că deja partidele au reuşit să-şi infiltreze pionii otrăviţi care să creeze diversiuni menite să-i discrediteze pe cei ieşiţi în stradă.
Lălăirea protestelor fără o finalitate concr5etă va duce la eşuarea lor spre răsuflarea uşurată a partidelor care vor continua să-şi împartă sferele de influenţă în structurile puterii şi ce este mai periculos le va suda coeziunea de luptă împotriva pericolului comun: protestele stradale şi revendicările tinerei generaţii, revendicări care nu se potrivesc nicidecum cu interesele lor. Există în popor o vorbă izvorâtă din modul nostru de viaţă: boala lungă, moarte sigură. Protestele trebuie să fie scurte şi cu eficienţă.
Sper ca preşedintele Klaus Iohannis va avea abilităţile necesare să se folosească de presiunea străzii, cât încă ea există şi nu a fost compromisă, ca să determine partidele să accepte un guvern independent, de avarie, care să administreze ţara până la alegerile de drept de la anul. În tot acest răgaz, strada se va putea organiza, îşi va putea alege nişte lideri de opinie, se va putea forma un partid puternic şi cu aderenţă la electorat care să se impună la alegerile parlamentare de la anul.
Un guvern de coaliţie naţională va însemna păstrarea puterii de către partide, controlul lor asupra viitoarelor alegeri Iar actualele mişcări stradale vor fi înfrânte pentru o lungă perioadă de timp cu pierderi uriaşe pentru democraţia românească aflată la început de drum. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Reţeta zilei: Mix picant dulce-acrişor de ardei iuţ
Bancul zilei: Cum gândesc femeile
Horoscopul zilei de 6.11.2015
Hotararea de Guvern ce permite ISU sa inchida localurile, publicata in Monitorul Oficial
Emil Boc: Nu l-am cunoscut pe Bogdan Buzaianu, nu am cunostinta despre vreo donatie a sa pentru PDL
Proteste in Bulgaria, politistii sunt de doua zile in strada. In unele orase li s-au alaturat militarii si pompierii
S-a inventat "nasul artificial" care detecteaza valabilitatea alimentelor
Cele patru revendicari clare ale celor 65.000 de romani aflati in strada
Aplaudam exercitarea pasnica a libertatii de exprimare si ii incurajam pe toti romanii sa ramana implicati in procesul civic
Ne cerem iertare daca unele cuvinte ale noastre au fost insuficient de lamuritoare sau au fost rastalmacite.
Mugur Isarescu: Numirea unui nou Guvern accentueaza incertitudinile, mai ales ca bugetul pe 2016 e neconfigurat
Botoşani: Faceti democratie, nu cardasie
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog