Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
9218
De la 07 Ianuarie 2003
114973846

Botoşani: Prefectul Roman blocat de cinismul celor din PSD

  • 5 October 2011, 23:00

Pentru prima dată în acest mandat, prefectul judeţului Botoşani, Cristian Roman, a ieşit public cu precizări în urma atacurilor care vizează activitatea sa sau propria persoană. Primul reprezentant al Guvernului în teritoriu îi admonestează pe PSD-iştii botoşăneni că nu ştiu să citească corect o lege de la cap la coadă, darămite să o mai şi interpreteze.
Art.174 (3) din OUG 48/2010 spune că: „Spitalele din reţeaua autorităţilor administraţiei publice locale se înfiinţează şi, respectiv, se desfiinţează prin hotărâre a Guvernului, iniţiată de instituţia prefectului sau consiliul judeţean, în condiţiile legii, cu avizul Ministerului Sănătăţii”.
Sintagma „În condiţiile legii” înseamnă că, prefectul, pentru a promova un astfel de proiect de hotărâre, trebuie să respecte legislaţia privind tehnica legislativă, ceea ce presupune întocmirea şi obţinerea unei întregi documentaţii prealabile şi care cuprinde nota de fundamentare, expunerea de motive, avize, aprobări (hotărâri) etc.
Potrivit Legii 215 a administraţiei publice locale, Consiliului Judeţean este singurul competent să hotărască în privinţa reorganizării serviciilor şi instituţiilor subordonate şi tot acesta este cel care hotărăşte modul de administrare a bunurilor din domeniul public al judeţului. Ori managementul spitalelor în discuţie a fost transferat, cu tot cu patrimoniu, Consiliului Judeţean, astfel încât doar el este competent în a decide modul de organizare a acestora.
Mai mult decât atât, şi Legea 213 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, prevede clar că doar Consiliul Judeţean poate hotărî modul de administrare a bunurilor aflate în domeniul public al judeţului.
Atâta timp cât Consiliul Judeţean nu s-a pronunţat prin hotărâre cu privire la problema comasării spitalelor din subordine, prefectul nu poate iniţia o hotărâre de Guvern, pentru că acest fapt ar aduce atingere dreptului la autonomie locală a C.J.
Cristian Roman a precizat că Instituţia Prefectului a acordat sprijin în speţe similare, în condiţiile în care au existat astfel de iniţiative locale şi a promovat proiecte de hotărâri de Guvern (ex. a se vedea cazul spitalului Săveni, preluat de Consiliul Judeţean şi transformat în secţie a Spitalului Judeţean „Mavromati”, unde au existat hotărârile ambelor entităţi administrative .
„Cu regret constat că, persoane cu responsabilităţi în conducerea acestui judeţ, sau care aspira la acest statut, au probleme serioase în cunoaşterea şi interpretarea legislaţiei române.
Nu am nici un fel de problemă în ce priveşte promovarea unui proiect de H.G. privitor la comasarea spitalelor, cu condiţia să fie îndeplinite procedurile prealabile, adică în condiţiile legii, aşa cum prevede articolul pe care l-au citat cei care mă atacă acum, încercând astfel să-şi ascundă interesele subiective privitoare la sistemul sanitar botoşănean.
Îmi reafirm susţinerea în privinţa ideii comasării celor trei spitale cu Spitalul Judeţean, motivaţia fiind obţinerea unei clasificări superioare pentru Spitalul Mavromati, iar consecinţa o finanţare superioară pentru sistemul sanitar botoşănean, cu beneficii atât pentru populaţia judeţului cât şi pentru personalul medico-sanitar”
a declarat prefectul Cristian Roman.
Social-democraţii botoşăneni au „explodat” după ce prefectul Cristian Roman a îndrăznit să ia atitudine în cazul tergiversării deciziei de comasare a spitalelor botoşănene, printr-un boicot repetat al şefilor USL locali.
Eeprezentanţii PSD consideră că încercările repetate ale PDL de a forţa un vot în Consiliul Judeţean în favoarea comasării spitalelor, reprezintă o strategie de manipulare prin care se urmăreşte culpabilizarea opoziţiei pentru măsurile Guvernului PDL privind închiderea unor unităţi spitaliceşti şi reducerea masivă a numărului de paturi pentru pacienţi. Măsura va avea urmări tragice pentru populaţie, cred PSD-iştii.
„Dacă actualii guvernanţi vor cu orice preţ să pună în aplicare acest genocid sanitar, prefectul poate iniţia un Proiect de Hotărâre a Guvernului, fără a fi nevoie de votul consilierilor judeţeni.
Astfel conform OUG 48/2010, art.174 (3): Spitalele din reţeaua autorităţilor administraţiei publice locale se înfiinţează şi respectiv, se desfiinţează prin hotărâre a Guvernului, iniţiată de Instituţia prefectului sau Consiliul judeţean, în condiţiile legii, cu avizul Ministerului Sănătăţii.
Suntem alături de cetăţenii judeţului Botoşani, în aceste momente de cumpănă, pricinuite de politica antinaţională a PDL”
afirmă preşedintele PSD, Gheorghe Marcu.
Social-democraţii i-au dat temă acasă prefectului Cristian Roman. Acesta trebuie să răspundă de ce nu si-a asumat responsabilitatea unui astfel de demers, fiind suspectat că nu are coloana vertebrală. (Lavinia Preda)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Reţeta zilei: Aluat de pastetă frecat
Bancul zilei: Românul şi munca
Caricatura zilei
Începe depunerea formularelor pentru ajutoarele de încălzire
Comunicat de presă APIA Botoşani
INFORMARE DE PRESĂ APIA Botoşani
Dosarul I.C.A. - Dan Voiculescu: Magistraţii amână procesul pentru 31 octombrie
Israelul este o "ameninţare" pentru regiune deoarece deţine bomba atomică
Un deputat PNL propune reducerea indemnizaţiei şi eliminarea locuinţei de protocol pentru foştii şefi de stat
FMI: O recesiune la nivel mondial "nu poate fi exclusă" in 2012
Varianta USL a Codului Muncii, adoptată tacit de Senat
Dacă mi-aş asuma un risc pentru a stimula economia, reducerea CAS ar fi cea mai binevenită
O descoperire pentru care autorul era sa fie concediat acum 30 de ani
Nereguli grave ale recensământului din Serbia
presiuni uriase ca romanii/vlahii din Timoc sa se declare sarbi
Investițiile scad prețul căldurii la Botoșani
Doctor în incompetenţă
Ioan Rotundu
O bătrânică din Botoşani a fost prinsă la furat într-un magazin
Senatorul Marcu îl critică iar pe premierul Boc
Cinism îndoliat
Ioan RotunduLista consilierilor judeţeni care au votat împotriva comasării
CAS a imputat spitalelor suma de 52 mii lei
Apel la solidaritatea celor din învăţământ
Botoşani: Părinţii au prins curaj să-i reclame de profesori şi învăţători
Testele date la început de an şcolar ţin părinţii în emoţii
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă