Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Sport
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
27022
De la 07 Ianuarie 2003
120707088

Botoşani: Distracţii în miez de noapte sub protecţia poliţiei

  • Ioan Rotundu
  • 5 October 2014, 23:00

Sâmbătă, pe Tele’M Botoşani, în cadrul emisiunii Lumea lu’ Rotundu, s-a difuzat reportajul intitulat „Distracţii în miez de noapte”. Reportajul l-am realizat la cererea locatarilor din blocurile de pe Pietonalul Unirii, vecine cu biserica „Cuvioasa Parascheva” şi barurile din preajmă.
Dan Zaharia (foto 1), locatar într-un astfel de bloc, cunoscut economist botoşănean, a fost cel care în numele celorlalţi locatari ne-a contactat şi ne-a rugat să-i ajutăm să scape de scandalurile nocturne existente la barurile vecine blocurilor. Numai bine aceste scandaluri încetează odată cu zorii zilei că din difuzoarele instalate la biserică se revarsă zgomotos o muzică religioasă iar când sunt slujbe vocea preoţilor tulbură liniştea matinală a celor din apartamentele blocului din faţa bisericii, în majoritate oameni în vârstă.
L-am solicitat în a ne relata situaţia creată în această zonă a Pietonalului Unirii şi pe Petrică Butnaru (foto 2), preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari Botoşani. Omul a venit la filmări având sub braţ un dosar întreg cu documente din care reieşeau intervenţiile sale la reprezentanţii instituţiilor statului abilitate să intervină în astfel de situaţii, intervenţii rămase fără vreo rezolvare, pur şi simplu fiind ignorate din motive rămase necunoscute.
Ce am constatat noi stând de vorbă cu locatarii. Încă de vremea primarului Florin Egner s-a eliberat autorizaţie de funcţionare pentru un bar aflat gard în gard cu biserica „Cuvioasa Parascheva”. Se pare că barul a fost fondat de către Răzvan Baltă, fiul deputatului PSD Mihai Baltă şi un anume Trufaşu, fiul fostului preşedinte al Cooperaţiei Meşteşugăreşti Botoşani. Dealtfel barul funcţionează într-un spaţiu ce a aparţinut Cooperaţiei meşteşugăreşti.
Dacă în perioada primarului Cătălin Flutur scandalurile nocturne provocate de clienţii barurilor au fost mai puţine, de vreo doi ani încoace, adică de când primar este Ovidiu Portariuc, la acest bar muzica dată la maxim şi scandalurile din stradă ţin până dimineaţa. Între timp barul pare să fi fost vândut unei anume Dana Graur. Interesant este faptul că deşi locatarii au reclamat în mai multe rânduri la poliţie tulburarea liniştii publice, nimeni de la poliţie nu s-a deplasat la faţa locului pentru a constata realitatea şi dispune măsurile sancţionatorii cuvenite.

În schimb, locatarii, pentru că au depus reclamaţii la poliţie s-au ales cu geamurile sparte şi ameninţări că vor fi gâtuiţi în propriul apartament. De atunci locatarii, în majoritate pensionari şi bolnavi, se tem pentru viaţa lor. Singurul care mai are curaj să reacţioneze public este economistul Dan Zaharia, susţinut în demersurile sale de către Petrică Butnaru, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de proprietari Botoşani.
Butnaru a depus numeroase plângeri la Poliţie, la Poliţia comunitară, la Primăria Botoşani, la Agenţia de Mediu dar nici una dintre aceste instituţii n-a reacţionat în vreun fel. Dimpotrivă, de la Poliţia comunitară li s-a spus locatarilor că la bar este organizat concurs de karaoki, lucru ce n-ar trebui să-i deranjeze.
De parcă barul din faţa blocurilor n-ar fi fost îndeajuns cu scandalurile sale nocturne, Primăria Botoşani a eliberat autorizaţie şi pentru un bar situat în spatele acestor blocuri. Şi mai curios este faptul că barul cu terasă este vecin cu spaţiul de joacă pentru copii. Până la ore târzii din noapte copii se zbenguie în spaţiul de joacă iar alături, pe terasă, beţivii beau bere şi înjură ca la uşa cortului. Nimeni de la Protecţia Copilului nu s-a sesizat de această nefericită vecinătate care afectează grav educaţia copiilor.
Dimineaţa, în zona acestui bar se pot vedea aruncate seringi folosite de consumatorii de droguri iar locatarii de la blocuri s-au plâns şi se plâng de faptul că li se sparg geamurile la autoturisme, li se sparg garajele iar de la Poliţie n-a venit nimeni să facă anchete.
Ne-a intrigat şi lipsa de reacţie a preotului Grigore Diaconu, cel care slujeşte la biserica „Cuvioasa Parascheva”, pentru că barul de peste gard de biserică nu se potriveşte nicidecum cu menirea instituţiei de credinţă. L-am căutat pe părinte la biserică. Deşi acesta se afla în interiorul bisericii, când a aflat ce am dori de la el, în semiobscuritatea din interior n-am recunoscut că este preotul Diaconu. Am aflat de la locatari că părintele a primit de la patronii barului o sumă consistentă de bani ca să nu reacţioneze în nici un fel. De reacţionat tot reacţionează dar la fel ca patronii barului, adică tulburând liniştea publică cu difuzoarele exterioare date la maxim.
Este de datoria şi în obligaţia primarului Ovidiu Portariuc să facă ordine cu aceste baruri. Este în obligaţia primarului să ceară organelor de poliţie să intervină cu fermitate şi să aplice sancţiunile de rigoare. Stă în competenţa primarului să-i cheme la ordin pe cei de la Poliţia comunitară şi să le ceară să aplice legea. Este în putinţa politică a primarului, ca preşedinte executiv al PSD, să-i cheme la ordin pe cei din conducerea Agenţiei de Mediu Botoşani pentru a le cere să aplice legea cu patronii de baruri amatori de petreceri nocturne condimentate cu droguri şi orgii sexuale.
Sperăm ca în urma difuzării acestui reportaj primarul Ovidiu Portariuc să se trezească la realitate şi să acţioneze cu fermitate în restabilirea ordinii şi liniştii publice pe Pietonalul Unirii, până când consumurile de băuturi alcoolice, droguri şi orgii sexuale nu vor căpăta dimensiuni greu de controlat şi nu vor apărea primele victime omeneşti.
Ioan Rotundu


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscopul zilei
Bancul zilei: Alegerea ardeleanului
Zacusca de ciuperci
Rusia va redeschide o statie radar de avertizare antiracheta in Crimeea
Victor Ponta despre schimbarea calitatii sale in dosarul Microsoft
Basescu nu mai are informatii serioase
Flota rusa de la Marea Neagra va primi sase submarine pana la finalul lui 2016
Botoşani: Festivalul sporturilor tradiţionale
Asociaţia Revoluţionară „22-25 Decembrie 1989” Botoşani are o nouă structură de conducere
Pagubă-n ciuperci, impostoareo!
Ioan Rotundu
BJ Botoşani: Curs de Calculatoare şi Internet pentru Seniori
Acțiune la padocuri a membrilor PMP
Cătălin Flutur: Este viață și după alegeri
Modern Calor Botoşani: Anunţ furnizare căldură
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă