Chiţoiu a cerut demisia directorilor de Direcţii judeţene ale finanţelor publice şi a directorilor de la Agenţiile fiscale pe motiv că se va opera o reorganizare administrativă în vederea regionalizării ţării. Nu se cunoaşte încă nimic concret despre viitoarele regiuni dar se fac reorganizări administrative instituţionale, funcţii bănoase pentru clientela de partid.
Aşa se face că la nivelul judeţului, instituţiile financiare ca Direcţia Finanţelor, Agenţia Fiscală, Garda Financiară sunt decapitate, neştiindu-se care sunt şefii sau care va fi statutul lor viitor.
Judeţul Botoşani, deşi aproape cel mai sărac din ţară, este fruntaş la colectarea taxelor şi impozitelor. În schimb, suntem codaşi la sumele pe care Guvernul Ponta ni le-a repartizat pentru dezvoltare. Un paradox politic pe care judeţul nostru l-a mai trăit şi sub Guvernul Năstase.
Şi de parcă n-ar fi suficientă dezorganizarea produsă în activitatea instituţiilor statului, echipe de control cutreieră firmele de producţie şi dac controale abuzive, inventând pretenţii de evidenţă contabilă primară neimpuse de vreo lege. Iar în baza acestor pretenţii absurde calculează şi confiscă la bugetul statului sume care duc la blocajul financiar al firmelor şi, în final, la faliment, angajaţii firmelor respective pierzându-şi locurile de muncă.
Pierderile produse astfel de către aceste controale abuzive sunt imense. Statul pierde venituri la buget de pe urma activităţii acestora,, de pe urma impozitelor pe salarii şi contribuţii sociale iar angajaţii devin şomeri în plata statului. Pur şi simplu Guvernul Ponta a declanşat o operaţiune de demolare a activităţii fi9rmelor private de producţie şi servicii.
Sunt multe exemple, dar nu vreau să fac rău acelor patroni. Însă dau exemplul firmei de termopane Markus Term SRL Botoşani, cu care comisarul şef adj., de la Protecţia Consumatorului s-a lăudat că a închis-o pentru şase luni de zile. Pe comisarul Mirel Rogalschi, pus în funcţie de PSD, nu l-a interesat că lasă muritori de foame şi în prag de iarnă nişte angajaţi. El a bravat şi în faţa şefilor săi politici că aplică ferm indicaţiile dosnice primite pe căi ierarhice de la centru, adică de la Guvernul Ponta.
Rogalschi a clamat că firma a efectuat lucrări de proastă calitate şi că a mai fost sancţionată cu amendă. Dar acelaşi Rogalscjhi uită că nu dă presei numele firmelor sancţionate pentru lipsă de calitate în producţie sau servicii, încurajându-le să persiste în greşeală.
Apoi, dacă firma, prin proasta prestaţie a prejudiciat pe cineva, păgubaşul are calea unui proces civil să ceară daune. De ce să se închidă o firmă şi să fie lăsaţi pe drumuri nişte angajaţi?
Poliţia economică şi cu comisari de la Garda Financiară controlează unităţile de producţie .şi cer foi de fabricaţie sau situaţii de consum specific. Legea contabilităţii dă posibilitatea unei firme să conducă evidenţa cantitativ-valoric sau numai valoric. Firma îşi stabileşte forma de evidenţă contabilă şi nu poliţistul sau comisarul financiar, Ori cele două instituţii şi-au dat mâna şi jefuiesc, devalizează de capitalul financiar firmele a căror patroni şi contabili nu ştiu să se apere în faţa unor astfel de abuzuri. Firesc şi legal ar fi ca poliţiştii şi comisarii să-i demonstreze patronului de firmă că a livrat producţie fără a fi contabilizată şi nu să-i birocratizeze activitatea pe baza unor supoziţii.
O cunoscută editură de carte literară din Botoşani, singura care a tipărit fără pretenţii financiare exagerate zeci de scriitori locali, a avut de curând control de la Fisc. Doi inspectori îndobitociţi de legislaţia fiscală au ajuns la concluzia că în luna în care editura nu a avut încasări să impute patronului amortizarea aparaturii din dotare. Aşa că i-au imputat câteva sute de milioane de lei vechi iar editura şi-a blocat activitatea editorială.
Îndobitociţii nu ştiu că la o editarea unei cărţi culesul manuscrisului poate dura luni de zile, corectura săptămâni, tehnoredactarea la fel şi abia după ce autorul dă bun de tipar se tipăreşte cartea şi se încasează banii. În tot acest interval de timp se lucrează cu aparatura din dotare: calculatoare, schenere, programe speciale etc.
Este o ruşine pentru cei doi inspectori care habar n-au că oraşul Botoşani a fost fruntaş pe ţară în activităţile culturale, în editare de carte şi presă şi că de aici au pornit să uimească naţiunea şi lumea zeci de mari personalităţi. Cei doi s-au şters la fund cu revista Luceafărul, dedicată memoriei poetului Eminescu, a cărei apariţie tipărită au blocat-o.
Ar merita să fac public numele acestor doi nemernici, un el şi o ea, dar nu vreau să-i complic situaţia editorului şi aşa complicată. Dar promit că la primul prilej voi scrie cu litere mari numele celor care îşi bat joc de cei care susţin cultura botoşăneană. Să-i ştie copii şi nepoţii lor şi să se ruşineze, să-i ştie generaţiile viitoare şi să-i hulească.
Dar nu numai instituţiile statului comit abuzuri. Cetăţenii care nu muncesc sau pensionarii ranchiunoşi fac tot ce le stă în putinţă să omoare capra vecinului. Firma Semnal vrea să ridice blocuri de locuinţe cu trei nivele pe un teren de la intersecţia străzii Petru Rareş cu B-dul Eminescu. S-au găsit câţiva ranchiunoşi care să-i instige pe cei de la casele din jur să se opună acestor construcţii pentru că zona este una de case şi nu de blocuri. Boşorogii ăştia care protestează nu au ochi să vadă monstruozităţile din beton şi sticlă, cu parter şi două nivele, numite vile.
Astfel de monstruozităţi arhitecturale nu le strică imaginea locului? De ce le-o fi stricând-o o firmă care dă de lucru altora şi creează noi spaţii de locuit? Pentru că suntem români şi dorinţa noastră este să vedem moartă capra vecinului. Cu ceva mai sus de locul cu pricina primarul Portariuc vrea să construiască locuinţele promise în campania electorală. Ce vor face boşorogii, se vor opune şi primarului?
Trăim sub Guvernul Ponta cea mai urâtă perioadă politică şi economico-socială postdecembristă. Nu mi-am putut imagina după dezastrul produs de Guvernul Văcăroiu şi apoi de cel al lui Năstase că se poate ceva mai drău. Iată că se poate şi vedem cu toţii că este aşa.
Ioan Rotundu