Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Fapt divers
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Religie
Pamflet
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
17405
De la 07 Ianuarie 2003
112807631

12,5 milioane de asigurati vor primi carduri de sanatate

  • Toate serviciile medicale ar urma sa fie validate si decontate doar prin acest card de la 1 ianuarie 2015
  • 5 September 2014, 23:00

Cardul de sanatate, care contine datele de identificare ale asiguratilor care au implinit 18 ani si in baza caruia ar urma sa se deconteze toate serviciile medicale, va incepe sa fie distribuit la nivel national din 20 septembrie prin Posta Romana. In lunile septembrie si octombrie vor fi distribuite cardurile tiparite pentru 12,5 milioane de asigurati. Cardul national va deveni obligatoriu incepand de anul viitor la accesarea oricarui serviciu medical, potrivit Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).
"In lunile septembrie si octombrie vor fi distribuite cardurile tiparite pentru 12,5 milioane de asigurati. In urmatorii patru ani va continua tiparirea si distribuirea cardurilor pentru persoanele care vor implini varsta de 18 ani si/sau vor dobandi calitatea de asigurat", a anuntat vineri CNAS care a incheiat cu Posta Romana contractul-cadru pentru serviciile de distribuire a cardului de sanatate la nivel national pentru o perioada de patru ani.
Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a anuntat, vineri, ca "dupa data de 20 septembrie cardurile nationale de sanatate vor incepe sa ajunga la asigurati, in conditiile in care au fost deja tiparite peste 9,5 milioane de exemplare in ultimele sase luni", potrivit Agerpres.
Ce este cardul national de sanatate
"- Cardul national de sanatate este codul de acces pentru toate sistemele informatice ale CNAS si contine datele de identificare al asiguratului. El va deveni instrumentul de confirmare a prestarii tuturor serviciilor din sistem (PIAS).
- Pe card sunt imprimate: Numele si prenumele asiguratului; Cod unic de identificare in sistemul de asigurari sociale de sanatate; numarul de identificare al cardului national de asigurari sociale de sanatate (CID); Termenul de valabilitate al cardului ( 5 ani).
- In cip-ul cardului sunt inscrise urmatoarele date: CNP; nume si prenume
- Cardul confirma prezenta asiguratului la furnizorul de servicii mediale. Astfel, nu se vor mai putea deconta servicii neefectuate. Cardul national va face dovada calitatii de asigurat. Implementarea sistemului informatic aferent acestui proiect national vizeaza eficientizarea cheltuielilor din sistemul asigurarilor de sanatate.
Cardul national va deveni obligatoriu incepand de anul viitor la accesarea oricarui serviciu medical. Vor detine card de sanatate toate persoanele asigurate cu varsta de peste 18 ani ( copiii sunt asigurati oricum). El va face dovada calitatii de asigurat.
- Dupa distribuirea cardului national, va urma o perioada in care vor rula in paralel cele doua sisteme, pentru ca atat asiguratii cat si furnizorii de servicii medicale sa se acomodeze cu aceasta solutie informatica. Incepand de anul viitor el va deveni obligatoriu.
- Pentru a veni in sprijinul furnizorilor de servicii medicale, CNAS a postat pe site o lista cu cititoare de card deja testate, de la care furnizorii isi pot achizitiona cititoare de carduri cu preturi cuprinse intre 25 si 100 de euro." (sursa: CNAS pentru HotNews.ro)
Vasile Ciurchea, presedintele CNAS, a declarat vineri cu ocazia semnarii acestui contract ca "in anul 2015, serviciile medicale vor fi validate si decontate doar in baza cardului national de sanatate".
Cum vor ajunge la populatie cardurile de sanatate
Posta Romana a anuntat vineri ca procesul de distribuire demareaza in 18 septembrie, iar volumul total ce urmeaza a fi livrat, la nivel national, pe durata celor patru ani, este estimat la aproximativ 13,6 milioane de carduri.
Posta Romana va efectua servicii de preluare, sortare, transport si distribuire a trimiterilor postale continand carduri nationale de asigurari sociale de sanatate pentru asiguratii sistemului de asigurari sociale de sanatate insotite de o scrisoare de informare a asiguratului.
Compania va livra cardurile nationale cu confirmare de primire, in termen de 20 de zile de la preluare, la locuinta fiecarui asigurat pentru care a fost emis cardul national de asigurari sociale de sanatate, in baza cartii de identitate si a semnaturii de primire. In cazul in care asiguratul nu va fi gasit de catre distribuitor, dupa ce acesta va face dovada ca a mers la domiciliul asiguratului de doua ori pentru a preda personal destinatarului cardul de sanatate, distribuitorul va returna cardul de sanatate la sediul casei de asigurari in termen de 10 zile ulterioare termenului afectat livrarii.
Dupa acest termen, asiguratul isi poate ridica propriul card de sanatate de la casa de asigurari in evidenta careia se afla.
Un program pilot a inceput in 1 iulie 2014:
Conform datelor furnizate HotNews.ro de catre CNAS, in data de 1 iulie 2014 Casa a demarat programul-pilot al cardului national pentru bolnavii de dializa:
- Au fost distribuite catre 79 de furnizori privati de servicii de dializa din tara un numar de 8.000 de carduri nationale de sanatate.
- Scopul acestui program-pilot este acela de a verifica modul de functionare a sistemului si de a detecta toate disfuctionalitatile care ar putea aparea, astfel incat acestea sa fie remediate inainte de a utiliza sistemul la nivel national.
- Trecerea in faza de productie a aplicatiei pentru pacientii cu dializa a detectat unele probleme legate de functionarea sistemului, de compatibilizare a aplicatiilor utilizate de furnizor cu aplicatia central CNAS. Aceste probleme au fost remediate, astfel incat la implementarea sistemului la nivel national pe toate domeniile de asistenta medicala nu vor mai aparea aceste probleme.
Detalii despre acordul cadru:
Posta Romana si CNAS au semnat vineri, la Palatul Victoria, acordul-cadru pentru distribuirea cardurilor de sanatate la nivel national. Valoarea totala a contractului este de 37,5 milioane de lei si are o durata de patru ani.
Pretul unitar al serviciilor de distribuire a cardului national de asigurari sociale de sanatate este de 2,74 lei/trimitere postala cu confirmare de primire, la care se adauga TVA. Contractele subsecvente aferente contractului-cadru se vor semna de catre casele de asigurari cu CNPR pentru serviciile de distribuire a cardului national in zilele urmatoare.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Victor Ponta este nemulţumit de cumj lucrează Justitia
Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, le-a cerut bancilor sa-l pasuiasca pentru o datorie de 1,5 milioane euro
Fără principii, fără moravuri
Gyorgy Frunda vrea scaderea pragului de 20% pentru folosirea limbii materne in institutii
Un militar roman a murit si alti patru au fost raniti in timpul unui exercitiu multinational in Germania
Horoscopul zilei
Bancul zilei: Replica colegului tocilar
Cumetrie social-democrată între Curtea de Conturi şi baronul primar de Văculeşti
Lumea lu' Rotundu: Baronul de Văculeşti
Ce contine proiectul de autonomie. Propuneri care vor arunca in aer scena politica
Macaleţ acuzat de racolări politice
Invitaţie la sfinţire de troiţă la Maici
Preesa-n gura lu' Rotundu - emisiunea din 6.09.2014
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă