Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sport
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
9631
De la 07 Ianuarie 2003
120644260

Botoşani: Instituţia Gărzii de Mediu folosită instrument politic de partid

  • 5 September 2016, 23:00

Se zvoneşte prin târg că interlopul (aşa văd că-i numit prin presa locală) Răzvan Rotaru, cel pus de tătucul său Costică Macaleţi pentru a doua oară şef la Garda de Mediu, va candida la Camera Deputaţilor pe listele PSD.
Este treaba lui Rotundu să comenteze acest zvon, că el se ocupă de politică, eu mă ocup de ce m-am ocupat toată viaţa: aflarea adevărului pentru a rosti o judecată dreaptă.
Citind în presa locală că unii primari sunt amendaţi de către comisarii de la Garda de Mediu la ordinul dat de şeful lor Răzvan Rotaru, ca să-mi fac încălzirea pentru sezonul de toamnă-iarnă, am avut de ales între a afla dacă acuzaţiile aduse lui Rotaru sunt justificate şi a aprofunda împrejurările în care un patron botoşănean a ajuns să plătească daune morale unui poliţist care n-a demonstrat competenţă profesională în a-şi face datoria.
Pentru că pe patronul care a îndrăznit să-l pună la punct de poliţistul incompetent nu am reuşit să-l contactez (lucrez prin interpuşi, nu direct), am decis să mă ocup de interlopul Răzvan Rotaru supranumit şi Chinezul, deşi nu-mi dau seama care o fi legătura între urmaşii lui Confucius şi maidanezul nostru politic cu masterat în domeniul manageriatului celei mai vechi profesii feminine prin Italia.
Cam greu am reuşit să sparg tăcerea care domină în prezent întreg aparatul de funcţionari ai Gărzii de Mediu pentru că săracii sunt timoraţi de atitudinea şi limbajul de borfaş al şefului. Până la urmă am reuşit să aflu că în cadrul Gărzii de Mediu Botoşani există un trio de comisari numită echipa de şoc a şefului. Aglaia Cristufan, Smaranda Pasat şi Gabriela Cantemir sunt cei trei comisari cu care Răzvan Rotaru îşi face deja campanie electorală prin judeţ amendându-i pe primarii liberali, crezând că aşa îi va convinge ca la alegerile din 11 decembrie să-i aducă voturi pentru a pune mâna pe mult râvnitul mandat de deputat.
Iar dacă tot a scris presa despre amendarea Primăriei Dângeni cu 40 mii lei pentru că la Garda de Mediu s-a primit o reclamaţie a unui sătean, am zis că fiind ultima ispravă a trio-ului lui Rotaru merită să investighez un caz proaspăt, chiar dacă primarul comunei este fiul lui Rotundu.
Nu Rotundu îmi dictează mie ce anume să instrumentez în anchetele mele. Înţelegerea mea cu el, făcută acum peste 20 de ani, când eram activ profesional, a fost că nimeni de la Jurnalul nu-mi dictează ce să fac şi cum iar de cumva vreun material remis redacţiei nu va fi publicat, din acel moment am rupt orice colaborare. Toate aceste cu condiţia ca numele meu să nu fie divulgat vreodată fără acceptul meu. Până acum înţelegerea a fost respectată. Să fie şi de acum înainte!
Revenind la ce s-a întâmplat la Dângeni, treburile au stat cam aşa. Soţul Mariei Braşoveanu, cunoscut taliban de stânga, a depus la Garda de Mediu o reclamaţie cum că în spatele blocului de locuinţe din Dângeni sunt depozitate gunoaie care emană un miros pestilenţial insuportabil de suportat. Cel puţin acesta a fost motivul „oficial” în baza căpruia Rotaru şi-a trimis la Dângeni echipa de şoc.
În realitate, în spatele blocului au fost gunoaie cu mult timp în urmă din cauza fostului director al SMA Dângeni care deţine terenul în acea zonă şi care nu s-a arătat a fi prea gospodar din cauza paharului. La somaţia primarului locul a fost curăţat, aşa că temeiul de curmei cu reclamaţia nu prea stă în picioare.
Interesant este că în procesul verbal cele trei prozelite la PSD au consemnat că au efectuat un control neplanificat, adică ordonat de şef. Motivul sancţiunii instituţiei primăriei a trebuit căutat aşa că l-au găsit în satul Hulub, unde la groapa de gunoi s-au găsit resturi menajere arse şi nu valorificate conform normelor de mediu.
Cele trei n-au încheiat vreun act de control iar controlul lor l-au efectuat „în clandestinitate” pentru că nu l-au solicitat şi pe primar să le însoţească sau să le dea nun însoţitor cum ar fi fost legal. Nici procesul verbal de amendă nu la-u întocmit la faţa locului, adică la sediul primăriei, cum cer prevederile Ordonanţei nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, obligaţie care nerespectată duce la nulitatea actului de constatare a amenzii.
În mod abuziv, cele trei au solicitat funcţionarului primăriei să le dea un număr de înregistrare la registrul de corespondenţă fără însă a oferi funcţionarului un exemplar din actul ce voiau să-l înregistreze. Li s-a spus că număr de înregistrare se dă numai la corespondenţa intrată efectiv în portofoliul primăriei şi nu pe vorbe.
Întoarse la Botoşani, cele trei au prezentat tolba cu „realizări” şefului. Constatările erau subţiri şi nu se potriveau defel cu dorinţa şefului care a trecut peste cerinţele legii şi le-a impus celor trei comisari să încheie un proces verbal de amendă pe numele instituţiei primăriei (ar fi dorit pe numele primarului dar prea o făcea de oaie) cu suma de 40 mii lei.
Motivele anulării amenzii de către un judecător cu coloană vertebrală şi neînregimentat politic la PSD sunt cu duiumul. Nu le dau eu celor din Primăria Dângeni mură-n gură aceste motive dar două nu pot să nu le menţionez pentru că au caracter general, adică se întâlnesc pe la mai toate primăriile amendate.
Procesul verbal de amendă este încheiat unilateral, fără participarea la control a celui controlat şi fără a fi semnat de cineva din primărie sau de un martor. Mi-a spus o sursă din Garda de Mediu că li s-a indicat de la Garda Naţională de Mediu că pot încheia procese verbale de amendă şi fără semnătura martorului. Măi, să fie, de când cei de acolo au puteri legislative să modifice prevederile legale?
Jurisprudenţa are în practica sa exemple de procese verbale de amendă anulate de instanţa de judecată pe motiv că n-au avut semnătura unui martor. Niciunul dintre cei trei comisari nu poate deveni martor pentru că prin alin. 2 al art. 19 din Ordonanţa 2/2001 republicată este instituită interdicţia de a fi martor un alt agent constatator.
Mi s-a mai spus că pe lista „de pedeapsă” a lui Răzvan Rotaru figurează mai toţi primarii liberali. Până una, alta îl informez pe Romică Magopeţ, primarul liberal al comunei Ibăneşti, că urmează a fi „judecat” în această săptămână. Să-i fie amenda uşoară!
Închei cu sugestia pentru cine are priceperea necesară că modul în care au acţionat cei trei comisari este de natură penală şi că o plângere la Parchet ar fi binevenită inclusiv şi pentru şeful Răzvan Rotaru, că tot pretinde a fi absolvent de Drept. I se va crea posibilitatea să-şi folosească cunoştinţele de drept procesual penal acumulate în Facultatea de ştiinţe juridice absolvită la Universitatea Creştină „Dimitrie Cantemir” în vremurile pe când hălăduia prin Italia pentru a-şi plasa „forţa de muncă”.
Adrian Marcu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Parlamentarii sa isi piarda mandatul si in cazul unei condamnari definitive cu suspendare
Comunicat de presă Fundaţia „NICOARĂ” Botoşani
DNA anchetează pe 10 ani în urmă achiziţiile publice făcute la TVR
Prognoza meteo pentru marti si miercuri
Legea impozitului forfetar intra din nou in dezbatere la Senat
Un parlamentar britanic este implicat intr-un scandal
dupa ce ar fi negociat servicii sexuale cu doua escorte masculine
Locuitorii unui sat din Italia, care "sfideaza" moartea, isi dezvaluie secretul
Ipocrizie liberală cu iz de campanie electorală
Ioan Rotundu
Ministerul Educatiei a inceput evaluarea inspectorilor scolari generali
Eveniment deosebit la „Codrii de Aramă”
Sume uriaşe plătite cu titlu de indemnizaţie pentru creşterea copilului
Parchetul Militar a cerut Senatului acces la informatii referitoare la Dosarul Revolutiei
Horoscopul zilei de 6.09.2016
Bancul zilei: Pragmatism de şef
De ce este Ciolos un bun om de stat
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă