Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
12581
De la 07 Ianuarie 2003
120749222

Botoşani: Va exclama Grădinariu: Fiat justiţia, pereat mundus!

  • Ioan Rotundu
  • 6 April 2017, 23:00

În ediţia de marţi, 4 aprilie, am publicat articolul intitulat „Dovezi şi martori despre falsificarea alegerile de la Văculeşti”, făcând trimitere la Dosarul nr. 132/222/2017 aflat pe rol la Judecătoria Dorohoi. Este vorba de o reclamaţie depusă de Vasilică Grădinariu împotriva primarului comunei Văculeşti Sorin Gânga pe care l-a acuzat de abuz în serviciu.
Am explicat în acel articol cum primarul Gânga a fost acuzat de cel puţin două persoane care pot depune mărturie asupra faptelor consumate, respectiv cum a falsificat rezultatele alegerilor locale din duminica de 10 iunie 2012 pentru a obţine validarea unui anume candidat în detrimentul lui Vasilică Grădinariu care a candidat la funcţia de consilier local din partea PRM.
Martorul cheie al acestui fals este Viorel Damache (foto) care a deţinut funcţia de secretar al Biroului electoral comunal şi care a participat la comiterea falsului. Ulterior Damache, cuprins de remuşcări, a considerat că este momentul să se autodenunţe. Numai că momentul ales n-a fost deloc unul potrivit şi cu interesele anchetatorilor.
Şi acum intru în culisele acestui proces. La termenul de judecată din 21 martie a.c., Grădinariu l-a cerut judecătorului Cristian Coşman să-l audieze pe Viorel Damache, aflat în sala de judecată, pentru a se clarifica vinovăţia primarului Gânga.
Pe lângă falsul comis de primar, Damache urma să depună mărturie şi în dosarul aflat pe rol în care primarul Gânga era acuzat că a retras abuziv de pe ordinea de zi a unei şedinţe de Consiliu Local din 30.06.2013 un proiect de hotărâre prin care protejatul primarului scos consilier prin fals, Ionel Vasilică Prisecariu, urma să fie invalidat la cererea Autorităţii Electorale Permanente care a constatat că Prisecariu nu întrunea condiţiile legale pentru a fi validat consilier local.
În sala de judecată, în primul rând, se aflau primarul Gânga şi ceilalţi acuzaţi din dosar, cu toţii având calitatea de intimaţi. Intimaţii erau veseli nevoie mare. Aveau şi de ce. S-a aflat ulterior că înainte de a se intra în sala de judecată ei au avut o discuţie cu procurorul de şedinţă Titiana Ungureanu.
Judecătorul l-a ascultat cu atenţie pe Grădinariu şi i-a spus că n-are nimic împotrivă să fier audiat Damache dar vrea să asculte şi punctul de vedere al procurorului Titiana Ungureanu. Iar procurorul s-as opus cu înverşunare audierii lui Damache, susţinând în faţa judecătorului că ei au stabilit prin anchetă nevinovăţia primarului şi nu consideră necesară audierea unui nou martor.
Deşi suveran pe dosar şi putea respinge cererea procurorului decizând audierea martorului, judecătorul s-a aliat cu procurorul şi a respins cererea lui Grădinariu de a fi audiat Damache, stabilind că dosarul rămâne în pronunţare. Iată încheierea de şedinţă din 21 martie: „Soluţia pe scurt: Stabileşte data pronunţării la 4 aprilie 2017. Pronunţată în şedinţă publică.”.
Cum am precizat, în ziua pronunţării am publicat articolul intitulat „„Dovezi şi martori despre falsificarea alegerile de la Văculeşti” Se pare că cineva din interiorul Judecătoriei Dorohoi a citit articolul sau poate chiar judecătorul ori procurorul de dosar. Cert este că în toată ziua de 4 aprilie nu s-a dat pronunţarea. Aşa că în ediţia din 5 aprilie am publicat un al doilea articol intitulat „Soluţie suspectă într-un dosar de abuz în serviciu”, oferind suficiente informaţii ca judecătorul şi procurorul să înţeleagă că primarul Sorin Gânga nu-i îngerul administraţiei publice locale din judeţ.
În cursul zilei de 5 aprilie s-a publicat şi soluţia ce trebuia dată în ziua anterioară. „Tip soluţie: Amână pronunţarea. Soluţia pe scurt: Se amână cauza la data de 20 aprilie 2017. Pronunţată în şedinţă publică”
Aşadar, nu s-a dat o pronunţare cum se stabilise la termenul din 21 martie ci s-a amânat din nou judecata. Unul dintre magistraţi a realizat că ar fi poate mai bine să aprofundeze cercetarea pentru aflarea adevărului.
Dar problema este mult mai complexă şi miroase puternic a corupţie. Vasilică Grădinariu l-a reclamat pe primarul Gânga pentru abuzul în serviciu comis pe seama şedinţei de Consiliu local din 30.06.2013 în luna iulie. Reclamaţia a ajuns la DNA Suceava. De aici s-a constatat că cercetarea este de competenţa Parchetului de pe lângă Judecătoria Dorohoi.
Ajuns la Parchetul Dorohoi, dosarul a fost trimis spre cercetare la Poliţia Dorohoi. De aici a ajuns la Poliţia Botoşani şi înapoi la Poliţia Dorohoi. La Dorohoi Gânga a avut în permanenţă protecţie din partea comisarului Carmen Voitovici, prietenă de familie şi de chefuri. Am scris despre această relaţie nefirească.
Cert este că Voitovici (pensionată în decembrie 2016) l-a scos basma curată pe Gânga şi ceilalţi reclamaţi de Grădinariu. Procurorul de la Parchet şi-a însuşit cercetarea comisarului Voitovici şi a dat ordonanţă de neînceperea urmăririi penale.
Grădinariu a contestat ordonanţa la Judecătoria şi aşa s-a ajuns la situaţia actuală. Din Încheierea de şedinţă din 4 aprilie nu rezultă motivele pentru care nu s-a dat pronunţarea şi s-a stabilit un nou termen de judecată pentru 20 aprilie. Putem specula că se va ajunge la audierea lui Damache. De va fi aşa, o să poată şi Grădinariu exclama: Fiat justiţia, pereat mundus!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Informare meteo: Ploi si intensificari ale vantului,
Gheorghe Falca a transmis la Budapesta o oferta de relocare in Arad a universitatii finantate de Soros
Daniel Constantin a blocat conturile ALDE;
sumele nu pot fi folosite pana la solutionarea juridica a conflictului
Nicusor Dan, despre vopsirea cladirilor de pe Calea Victoriei:
"USR va face plangere penala. Este o manifestare tipica de țopism"
Rusia: Justitia interzice o fotografie in care Vladimir Putin apare machiat
Ucrainenii vor putea calatori din iunie fara vize in UE
Mii de romani isi "cumpara" vechime la pensie,
profitand de legea data anul trecut. Cat de rapid se recupereaza investitia
Liderii PSD propun Guvernului sa organizeze, in iunie, alegeri partiale in orasele si municipiile fara primari
Ponta trebuie sa-i plateasca lui Isar 20.000 de lei daune morale
pentru ca l-a acuzat ca a cerut bani de la o companie americana - decizie Judecatoria Sector 2
Cine este noul vicepresedinte ANAF:
Studii de master la Colegiul de Aparare si Academia de Informatii si o nunta dupa care a incasat aproape 100.000 de euro
Paul Stanescu, liderul PSD Olt, a cerut excluderea lui Ponta din partid in CExN,
insa Dragnea nu a vrut sa supuna la vot propunerea
O noua facilitate in domeniul vamal care simplifica activitatea si scade costurile societatilor:
Cine si in ce conditii o poate folosi
Adio taxe de roaming, de la 15 iunie 2017:
Europenii nu vor mai avea costuri suplimentare la telefonie si internet mobil cand vor calatori in alt stat UE
Firea sclipici
Horoscopul zilei de 7.04.2017
Bancul zilei: Ţiganul ce isteţ şi poliţiştii
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă