Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sport
In vino veritas
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
28853
De la 07 Ianuarie 2003
108445701

Ce spune mama ministrului Cozmāncă despre propriul fiu

  • la cei 80 de ani ai săi, Aneta Cozmāncă este o femeie simplă
  • de mic, ministrul Cozmāncă īşi impunea autoritatea peste cei din jur
  • mama īşi dezmiardă fiul-ministru cu apelativul Ticu
  • ministrul Ticu a primit de la fratele său, drept cadou, un butoi cu rachiu
  • oamenii din sat au numai cuvinte de apreciere la adresa familiei Cozmāncă
  • 6 August 2007, 23:00

Urmānd cursul şoselei care se īntinde spre Siret, poposeşti pentru cāteva minute la Talpa, un sătuc arondat comunei Mihăileni. Curiozitatea te īndeamnă īncă odată să cauţi măcar un lucru, o faptă, un eveniment ieşit din comun, care a scos localitatea din anonimatul majorităţii satelor din judeţ. Talpa este o localitate normală, nici prea-prea, nici foarte-foarte, dar a ieşit oarecum īn evidenţă pentru că unul din fiii satului este Octav Cozmāncă, actualul Ministru al Administraţiei Publice. Octav, născut īn 22 septembrie 1947, este cel mai mare copil al familiei Cozmāncă. Mai are doi fraţi, care locuiesc īn Suceava şi o soră care s-a stabilit la Piteşti. Aneta Cozmāncă, mama actualului ministru īşi aduce şi acum aminte de un al treilea fecior, care a dispărut prea repede din lumea asta, la numai 28 de ani. Oamenii din sat şi din vecinătăţi īşi aduc şi astăzi aminte de tatăl ministrului, om drept, bătăios şi sever cānd era nevoie, preşedinte īn cadrul fostului CAP, dar care din păcate a părăsit prematur lumea aceasta.
Chiar dacă astăzi numele lui Cozmāncă reprezintă ceva pe plan naţional, mama acestuia continuă să fie aceeaşi femeie simplă, modestă, deschisă spre dialog, săritoare īn unele cazuri. Proverbiala modestie ţărănească se găseşte īn totalitate pe chipul bătrānei, care deşi are 80 de ani continuă să se ţină dreaptă şi neclintită, īn ciuda unor necazuri, mai mici sau mai mari. Unele guri răutăcioase ar putea comenta această afirmaţie, dat fiind valoarea actuală a fiului ei, dar īn urma dialogului purtat a reieşit clar īn evidenţă că pentru ea, Octav nu este ministru, ci a rămas băiatul cel mai mare al familiei Cozmāncă.
„Nu i-am spus niciodată Octav, pentru mine a rămas doar Ticu şi atāt. Aşa m-am obişnuit şi nu mă mai pot schimba“, spune Aneta Cozmāncă. Femeia spune că īnainte era greu pentru un copil care dorea să īnveţe, dat fiind condiţiile de-atunci. Ea zice că Ticu al ei era student şi nu era aşa de modit cum sunt acum copiii de clasa a VIII, dar recunoaşte īn final că timpurile de atunci diferă cu mult de cele de acuma. Dar şi aşa, toţi copiii au avut tragere spre īnvăţătură.
Octav Cozmāncă a terminat liceul la Dorohoi, iar pānă a intra la facultate, la Bucureşti, a predat la şcoala din Lunca. „De mic a īncercat să-şi impună un fel de pozade autoritate, poate şi de aceea izbucneau certuri īntre fraţi. Ticu al meu trebuia să cāştige totdeauna. Este adevărat că uneori intrau cu toţii īn māna mea sau a lu’ tată-său, da īi linişteam doar pentru moment. Erau ca nişte īmpieliţaţi“, spune mama lui Cozmāncă. Deşi lāngă casa bătrānească fiul cel mare şi-a ridicat propria casă, bătrāna continuă să locuiască īn bătătura ei, ce-i drept un pic modernizată, aşteptānd momentul cānd toţi copiii se strāng laolaltă.
Atunci este cea mai mare bucurie pentru ea, atunci se simte cu adevărat fericită. „Pe Ticu īl văd ceva mai rar, mă mai sună el la telefon, dar şi asta numai cānd reuşeşte să ajungă acasă. Īn rest, cum o da Dumnezeu“, spune bătrāna. Aneta Cozmāncă este māndră de copiii ei, de ginere şi de nurori, de cei patru nepoţi. Ea spune că parcă fraţii s-au sfătuit să aibă cāte un copil, deşi ea ar fi vrut să aibă mai mulţi nepoţi. Şi acum se laudă cu ginerele de la Piteşti, care „a reuşit să scoată īn toamnă peste 20 de tone de mere din livada proprie. Un butoi de 50 de litri de ţuică ginerele meu i l-a trimis lui Ticu, drept cadou“.
Aneta Cozmāncă se māndreşte şi de noua biserică din Talpa, care este aproape finalizată, urmānd să mai fie pictat interiorul. Māndria este cu atāt mai mare cu cāt construcţia se apropie de finalizare datorită contribuţiei ministrului Octav Cozmāncă. Īn rest, la Talpa viaţa īşi urmează cursul normal, oamenii fiind demult obişnuiţi cu numele care a ajuns renume īn politica internă a ţării. Un bătrān a spus c㠄familia asta este respectată nu pentru că sunt, vai de mine, mari chiaburi şi miniştri, ci pentru că sunt oameni muncitori din tată-n fiu, care au ştiu şi ştiu ce vor de la viaţă“. Aşa o fi, pentru că bătrānii noştri sunt mult mai īnţelepţi decāt noi. (L.A.)

N.R. – Din multitudinea de articole apărute īn cei aproape 14 ani de existenţă a publicaţiilor Jurnalul, noi am ales ca acesta să fie extras din vremurile apuse şi adus īn actualitate, lăsāndu-vă dreptul la a comenta pe seama controversatei personalităţi care a fost şi nu este exclus să mai fie īncă Octav Cozmāncă. Reportajul a fost publicat īn 28 ianuarie 2002. Īn aprilie 2005, soţia lui Cozmāncă, Florica, a trecut īn eternitate (foto arhivă).


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Olteanul şi SIDA
Īn faţa judecătorului
Curiozitatea lui Bush
La ospiciu
Perle fotbalistice
Perle din armată
Perle de la examene
Romānul şi gheţarul
Program TELE’M Botoşani, marţi, 7 august
O afacere profitabilă... cu mere golden
Anunţ sistare apă caldă
Perle de prin teze
Ghicitoare
Anunţ-concurs
Horoscop
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă